به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صندوق بینالمللی پول بر اجرای سامانه پولی بینالمللی نظارت دارد. صندوق بینالمللی پول یکی از معتبرترین منابع ارزیابی و پیشبینی وضعیت اقتصادی جهان محسوب میشود.طرح تأسیس صندوق در کنفرانس برتون وودز در سال ۱۹۴۴ که ساختار اقتصادی جهان بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت به وجود آمد. صندوق بینالمللی پول در مارس ۱۹۴۵ (دی ۱۳۲۴) شروع به کار کرد.
هدف از تشکیل صندوق گسترش همکاریهای پولی بینالمللی و تسهیل رشد متوازن تجارت بینالملل، ایجاد سامانه باثبات ارزی بین اعضا و پرهیز از رقابت در کاهش نرخ ارزها و تهیه منابع لازم از طریق منابع عمومی صندوق، به منظور کمک به کشورهای عضو دارای کسری تراز پرداختها است. این صندوق به صورت ماهانه و سالانه یا فصلی گزارشی از میزان تغییرات اقتصادی در کشورهای مختلف منتشر می کند و به بررسی رشد اقتصادی کشورها بر اساس شاخص های معتبر اقتصادی می پردازد.
بنابراین گزارش در تازهترین گزارش صندوق بینالمللی پول از چشمانداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، تحریمهای آمریکا علیه ایران به عنوان عاملی جدی بر سر تقویت رشد اقتصادی معرفی شده است. این نهاد بینالمللی از کاهش ۱.۷ درصدی حجم تولیدات کالا و خدمات در شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس خبر داده است که بخش بزرگی از آن ناشی از تحریمهای نفتی جدید آمریکا بر ضد ایران است.
این صندوق از کاهش شش درصدی رشد اقتصادی ایران در سال جاری خبر داده است که در مقایسه با رشد منفی ۳.۷ درصدی سال ۲۰۱۸ نشان دهنده تعمیق رکود اقتصاد است.
معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی، گزیده ای از شاخص های اقتصادی ایران براساس آخرین پیش بینی صندوق بین المللی پول را منتشر کرده است. در این گزارش رشد حقیقی اقتصاد از منفی ۳.۹ درصد در سال ۲۰۱۸، منفی ۶ درصد برای سال ۲۰۱۹ پیش بینی شده است. رشد حقیقی اقتصاد بدون نفت نیز از منفی ۳.۲ درصد در سال قبل میلادی، به منفی ۱.۵ درصد در سال جاری میلادی افزایش پیدا کرده است.
براساس پیش بینی این نهاد بین المللی، تولید نفت خام ایران برای سال جاری میلادی ۲.۵۵ میلیون بشکه در روز پیش بینی شده است که از ۳.۴۹ میلیون بشکه در روز سال قبل حدود یک میلیون بشکه کمتر است. تولید گاز طبیعی ایران را ۵.۰۳ میلیون بشکه در روز برای سال جاری میلادی پیش بینی کرده است که تفاوتی با سال قبل از آن ندارد.
صندوق بین المللی پول صادرات نفت خام ایران را برای سال جاری، ۹۵۰ هزار بشکه در روز پیش بینی کرده است. این رقم برای سال قبل از آن یک میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه بود که دلیل این امر نیز تحریم های آمریکاست.
صندوق بین المللی پول در گزارش خود نرخ تورم در ایران را ۳۷.۲ درصد پیش بینی کرده است که ۶ درصد نسبت به سال قبل از آن بیشتر است. براین اساس نرخ تورم هسته (بدون غذا و انرژی) ۳۹.۶ درصد و رشد نقدینگی ۳۲.۲ درصد پیش بینی شده است.
صندوق بین المللی پول صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۱۹ را ۷۴.۸ میلیارد پیش بینی کرده است که این رقم ۳۱.۱ میلیارد دلار از سال قبل کمتر است. از سوی دیگر واردات کالا و خدمات ایران نیز برای سال جاری میلادی ۷۷.۶ میلیارد دلار پیش بینی شده که ۱۰.۴ میلیارد دلار از سال قبل کمتر است. تراز حساب جاری ایران از ۱۹.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ به منفی ۱.۸ میلیارد دلار در سال جاری میلادی کاهش یافته است. نسبت تراز حساب جاری به GDP نیز در مدت زمان مشابه منفی ۰.۴ درصد، پیش بینی شده است./
نظر شما