خبرگزاری شبستان-آران و بیدگل، در بسیاری از مقولات جامعه از جمله مسائل فرهنگی در حوزه سیاستگذاری ها، تصمیم گیری ها بویژه در مرحله اجرا دچار شعارزدگی، هیجانی و سطحی نگری شده و نگاه عمیق، ماندگار و کارشناسانه در سطح مطلوب نداریم. در مقوله نامگذاری هم این گونه است که بدون آنکه ارزیابی، ارزشیابی نظری و میدانی شود و میزان رسیدن و یا ضرورت حفظ وضعیت موجود بررسی شود، نسنجیده نامی حذف یا تغییر داده می شود.
در سال ۱۳۷۳ و پیرو پیام مقام معظم رهبری به ششمین اجلاس سراسری نماز رهبر معظم انقلاب در بخشی از این پیام فرمودند: «مساجد به شکل شایسته غبارروبی شوند و خدمت به مسجد کاری مردمی و همگانی شمرده شود....» بر اساس این پیام رهبری، سازمان تبلیغات اسلامی ستاد دهه بهداشت غبارروبی مساجد را راه اندازی کرد و در ادامه «ستاد عالی فصل نیایش» را ویژه ماه های رجب، شعبان و رمضان تشکیل داد و در قالب کمیته هایی همه دستگاه های فرهنگی و دینی مربوط به حوزه مسجد را درگیر کرد.
در ابتدای دهه ۸۰ عنوان «دهه بهداشت و غبارروبی مساجد» به «دهه نکوداشت و بهداشت مساجد» تغییر نام گرفت و سال ۱۳۹۱ نیز این دهه از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد به عنوان «دهه تکریم و غبارروبی مساجد» نامگذاری شد. افزوده شدن تکریم به این دهه به منزله این است که تنها به بحث غبارروبی مسجد توجه نشود بلکه به موضوع جایگاه مسجد نیز اهتمام شود. سپس عنوانی منتشر شد بنام تکریم و تعظیم مساجد.
متأسفانه در موضوعات فرهنگی مدام دچار تغییر غیراصولی یا اعمال سلیقه هستیم چرا که عنوان قبل ضرورت ثبوت یا هنوز محقق نشده است و عنوان اخیر ذهن را به موضوعات و عناوین هفته جهانی مسجد می برد و این زیبنده نیست چرا که مطلوب این است عناوین و اهداف دهه تکریم و غباروبی مساجد که یک رویکرد سخت افزاری، عمرانی و ایمنی ساختمان، بهداشتی، سلامتی و عنوان کلی تکریم دارد که می توان به موضوع ارزیابی عملکرد ائمه محترم جماعات به عنوان مدیر و رئیس طبیعی مسجد، خادمین رسمی فعلی، توجه به خادمین بازنشسته و پیشکسوت، مقوله ترویج خادمین افتخاری و خادم یاران اشاره کرد و با گردش زمانی تقویمی قمری با شمسی که فرصتی است که جوامع تحصیلی را همچون مباحث اذان، فرهنگی و . . . درگیر کرد یعنی در راستای تحقق «خذوا زينتكم عند كل مسجد» و هفته جهانی مساجد را به اهداف و کارکردها و نیازهای اجتماعی سیاسی حقوقی، هیئت امنای مساجد، کانون فرهنگی مسجد، هیئات مذهبی درون و برون مسجدی و دیگر موضوعات بسیار ضروری پرداخت.
غبارروبی مسجد وظیفه ای عمومی و مردمی است مسئولین بیرونی و داخلی مسجد، نمازگزاران و و زیباتر اینکه با همراهی نونهالان، کودکان و نوجوانان صورت و یک نگاه تربیتی و معنوی صورت گیرد و برای باعث حفظ و جذب و خاطره برای نوجوانان شود.
دو محل معنوی فرهنگی و خدماتی یعنی بقاع متبرکه و نماز خانه ها در کارکردهای مختلف مسجد را دارند لذا در فصل نیایش و همچنین در طول سال همراه با مساجد، تکریم و غبارروبی بقاع متبرکه و نماز خانه های پایانه ها، مراکز علمی آموزشی، کارخانجات، ادارات و . . . اجتناب ناپذیر است که می طلبد تحت اشراف ائمه محترم جمعه ستاد عالی فصل نیایش احیاء و کمیته ای به عنوان تکریم و غبارروبی مساجد، بقاع، و نمازخانه ها با عضویت نهادهای مربوطه تشکیل شود اما مردمی بودن و همگانی شدن نباید خلط شود و به جد باید پاسداری نمود تا جنبه سنبلیک و اداری به خود نگیرد.
در حوزه راهبری مساجد، ستاد عالی فصل نیایش با کمیته زیر مجموعه آن نباید منافی، موازی و در تقابل مصوبات ستاد هماهنگی و پشتیبانی مساجد تحت اشراف ائمه محترم جمعه، باشد. در واقع ستاد عالی برای فصل نیایش ماه های رجب، شعبان و رمضان و ستاد هماهنگی و پشتیبانی مساجد در طول سال و فراتر از موضوعات فصل نیایش اقدام می کند./
حجت الاسلام محمدحسین صنعتکار؛ فعال فرهنگی اجتماعی
نظر شما