خبرگزاری شبستان، سرویس مسجد و کانون های مساجد: ساخت مساجد به عنوان محلی برای نیایش، تجمع و تعامل مسلمانان در طول تاریخ اسلام همواره مدنظر بسیاری از بزرگان دینی و حاکمان و مسئولان کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی بوده و هست.
وجود جایگاهی برای پرداختن به مسایل اجتماعی و ارتقای ابعاد گوناگون زندگی افراد از جمله زندگی اجتماعی مسلمانان در جوامعی که این گروه در آن ها زندگی می کنند می تواند مأمنی برای افزایش سطح کیفی زندگی این افراد و حتی تمامی کسانی باشد که در این محیط ها اعم از شهرها و کشورها زندگی می کنند و در طول سالیان سال در آن ها به دنیا می آیند و می بالند و زندگی می کنند.
ضرورت پرداختن به وجود مساجد در محیط های اجتماعی گوناگون و افزایش کارکردهای آن ها برای پاسخگویی به نیازهای انسان ها در جوامع مختلف، موضوعی است که همواره در طول تاریخ اسلام بر آن تاکید شده است و در جوامع گوناگون به شکل های مختلفی به انجام رسیده است.
موضوعی که در سلسله نوشتارهای «مساجد و معابر» و «مسجدی ها» به آن پرداخته می شود نگاه کمی دقیق تر به مقوله ایجاد مساجد و نیاز کنشگران اجتماعی به وجود آن ها در اطراف محیط های زندگی افراد و نیز چگونگی نقش آفرینی این اماکن دینی در زندگی امروزی بشر است.
در ادامه به یکی از موضوعات مطرح در زمینه مساجد پرداخته می شود:
جمشید آرانی؛ یک نقاش است و می گوید: آرامشی که در ظاهر و باطن مسجد هست باعث ایجاد یک حس بسیار خوب در افراد گوناگون می شود و از آنجایی که هنرمندان نبض حساس هر جامعه ای هستند، بهتر و بیشتر از هر فرد دیگری شاید آن را احساس می کنند و این احساسات را در آثار خود منعکس می کنند.
انواع آثار هنرمندان اسلامی منعکس کننده احساسات عمیق هنرمندانی است که می توان گفت در حقیقت حس درونی خود را در آن ها منعکس کرده اند.
در طول تاریخ، مسجد و مسجدی ها باعث ایجاد آرامش و لطافت خاصی در محیط پیرامون خود و جامعه شده اند و همین موضوع به ایجاد مناسبات گوناگونی در جامعه کمک کرده است.
به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان دینی و اجتماعی بر این عقیده هستند که کارکردهای بسیار مساجد در جامعه حاضر مغفول مانده است.
درست است که سبک و سیاق بنا و تزیین آثار هنری در طول تاریخ برگرفته از مردم و حال و هوای زمانه بوده است اما در عین حال به ویژه مسجد و روح حاکم بر آن همواره بر کسانی که به آن مراجعه می کنند و محیط اطراف خود اثری ظاهری و باطنی داشته است.
امروز اگر می بینیم که ناهنجاری های اجتماعی از جای جای شهر و کشورمان سر برآورده اند باید به عملکردمان در مورد لنگرگاه های جامعه مان بیشتر فکر کنیم.
در حال حاضر بسیاری از مساجد غریبانه در شهر و روستاهای ما فعالیت می کنند چون مسئولان جامعه و خانواده های ما دیگر کمتر مساجد را در برنامه های خود جای می دهند.
مساجد واقعا مانند لنگرگاه هایی هر جامعه ای که به آن ها توجه داشته باشد و به این مراکز مراجعه کنند را از لغزشگاه ها نجات می دهند و بر آن ها تاثیراتی می گذارند که اثرات آن را در طول تاریخ در عوام و خواص جامعه شاهد هستیم.
نظر شما