به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، حجم مبادلات تجاری تهران و توکیو پس از پیروزی انقلاب اسلامی گسترش چشمگیری داشت تا جایی که در سال ۲۰۰۶ به مرز ۳٫۱۲ میلیارد دلار رسید. با استقرار دولت یازدهم افزایش مبادلات تجاری با ژاپن کلید خورد و اجرای برجام باعث رونق مبادلات تجاری میان دو کشور شد و بر این اساس در 4 ماه نخست سال 94 میزان صادرات ایران به کشور ژاپن 111 میلیون و 397 هزار دلار شد. همچنین کشورمان در این مدت بیش از 203 میلیون دلار کالا از ژاپن وارد کرده است.
بنابراین گزارش توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی میان ایران و ژاپن در دولت دوازده نیز ادامه داشت و دو کشور علاوه بر حوزه های اقتصادی تلاش کرده اند تا در بخش های انرژی نیز همکاری هایی با یکدیگر داشته باشند و بر این اساس آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن (جایکا) و وزارت نیرو با یکدیگر مذاکرات و تعاملاتی داشته اند و به تازگی نیز شاهد ادامه همکاریهای آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن (جایکا) و وزارت نیرو در حوزه مدیریت منابع آب از جمله طرح مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه آبریز رودخانه سفیدرود هستیم.
بنابراین گزارش ادامه همکاری های ایران و ژاپن در این بخش از انرژی روز گذشته (سه شنبه دهم اردیبهشت) در حاشیه دیدار «فرهاد یزدان دوست»، مشاور وزیر نیرو در امور بین الملل با «کوبایاشی»، رئیس دفتر نمایندگی جایکا در تهران مورد توافق طرفین قرار گرفت.
کوبایاشی در این دیدار با توجه به سابقه همکاریهای آژانس با وزارت نیرو در زمینه آموزش کارشناسان حوزه آب و برق مجدداً بر ادامه این همکاریها از طریق اعزام کارشناسان ایرانی به ژاپن یا برگزاری کارگاههای آموزشی فنی در ایران با حضور اساتید ژاپنی ابراز تاکید کرده بود. همچنین طرف ژاپنی در این نشست برای ارائه کمک به کشورمان در خصوص سیل اخیر از طریق نهادهای سازمان ملل آمادگی خود را اعلام کرده بود.
بنابراین گزارش، در این نشست مقرر شد تماسها و هماهنگی برای تحقق موضوعات فوق بین دو طرف ادامه پیدا کند.
این گزارش می افزاید: ژاپن در روابط خود با ایران در عرصه انرژی همواره یک واردکننده صرف است واردات از ایران در سال 2017، 400 میلیارد ین تخمین زده شده است 98 درصد این میزان را سوختهای معدنی نظیر نفت خام تشکیل داده است.
صادرات ژاپن به ایران در سال 2017 میلادی 98.5 میلیارد ین بوده و در مجموع شامل 35.5 درصد تجهیزات حمل و نقل، 20.4 درصد ماشین آلات و 11.4 درصد فولاد و اقلام فلزی بوده است. ایران به عنوان کشوری با جمعیت 80 میلیونی، بازار بالقوه خوبی برای کشورهای اروپایی و آسیایی و البته ژاپن است و تارنمای «ژاپن تایمز» در گزارشی اعلام کند شرکت های ژاپنی نمی خواهند فرصت ها را از دست بدهند و برای همین منظور از سال 2017 برنامه های گسترده ای را برای گسترش مناسبات اقتصادی در نظر گرفتند.
گزارش این نشریه می افزاید: اعتبار 10 میلیارد دلاری که برای تجارت با ایران از سوی ژاپن در نظر گرفته شده علاوه بر آنکه مشوقی برای شرکت ها محسوب می شود نشانه ای نیز از اهمیت روابط با تهران به خصوص در عرصه اقتصادی است.
بر همین اساس انتظار می رود که روابط تجاری دو کشور، بخش های غیرنفتی چون برق، آب، صنایع پتروشیمی و فولاد را نیز در برگیرد و شرکت های ژاپنی پس از برجام عزم خود را برای حضور جدی و رقابت با رقبای سرسخت در ایران جزم کرده اند./
نظر شما