به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، عصر حاضر، دوره ای را رقم زده که مهارت عنصر اصلی در موفقیت سازمانی و پیشرفت فردي و همچنین، عاملی اساسی در به کارگیري نیروي انسانی در بازار کار محسوب می شود.
یکی از اصولی که شاید کمتر به آن پرداخته شده ولی نتیجه پژوهش ها و یافته های تحقیقاتی بر آن تاکید دارند، انجام کارهای گروهی کارآموزان است تا کارآموزان بتواند مهارت در کنارهم کارکردن را آموزش ببینند تا در مراحل بعدی زندگی با مشکلات جدی مواجه نشود.
از اینرو مرکز آموزش فنی و حرفه ای خواهران الزهرا زنجان در اقدامی اثرگذار تلاش دارد تا با دعوت از مربیان و مدرسین در جهت کارگروهی بین مهارت آموزان این زمینه را در بین افراد ایجاد کند.
رسالت اصلی این مرکز در سال جدید افزایش روحیه کارآفرینی در کارآموزان و فارغ التحصیلان دانشگاهی و افزایش سطح معلومات عمومی کسب و کار و استفاده بهینه از قابلیت ها و توانمندی های اعضای جامعه می باشد.
در همین راستا خبرنگار خبرگزاری شبستان گفتگوی صمیمانه ای با خانم مریم قدرتیان رئیس مرکز آموزش فنی و حرفه ای خواهران الزهرا زنجان انجام داده که مشروح این گفتگوها در ذیل آورده شده است.
به عنوان نخستین سوال اشاره ای به عملکرد این مجموعه داشته باشید و اینکه چه تعداد مهارت آموز، در چه تعداد کارگاه آموزشی و چند حرفه مهارتی در این مرکز فعالیت می کنند؟
مرکز آموزش فنی و حرفه ای الزهرا در بخش دولتی دارای 14 کارگاه آموزشی در حرفه های طراحی دوخت، هنرهای تزئینی، کارآفرینی، گلدوزی، صنایع چرمی، طلا و ملیه کاری، مس، مالتی مدیا، قلمزنی، سفال، قالی بافی، بافنده پوشاک دومیل و معماری می باشد.
خدماتی که در این مرکز به هنرجویان ارائه می شود شامل ارائه مشاوره شغلی به مخاطبین، ارائه آموزش های مهارتی رایگان در حوزه های خدمات، کشاورزی، صنعت، فرهنگ و هنر، ارائه آموزش های تفاهمنامه ای مشارکتی برای دانشجویان در دانشگاه های آزاد، پیام نور و علمی کاربردی، ارائه دوره مهارتی ویژه کودکان کار و جامعه معلولین، دوره های سفارشی و اختصاصی از بهزیستی و کمیته امداد در قالب تفاهم نامه مالی و دوره های سفارشی و اختصاص از سمن ها، اصناف و اتحادیه های و اجاره کارگاه به بخش خصوصی است.
تعهدات این مرکز برای ارائه آموزش های مورد نیاز ۵۲۵ هزار نفر ساعت بوده که تاکنون بیش از این رقم محقق شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: ساعات آموزش ها در مراکز ثابت و شعب 380 هزار نفر ساعت، مناطق روستایی و عشایری 60 هزار نفر ساعت، بنگاه های اقتصادی 20 هزار نفرساعت، آموزش های سیار 50 هزار نفرساعت و مراکز تحت پوشش بهزیستی 15 هزار نفر ساعت است.
با توجه به اینکه این مرکز ویژه بانوان است و این قشر به عنوان قشر آسیب پذیر در ناهنجاری های اجتماعی به شمار می آید تعهدات این مرکز در جهت توانمندسازی حرفه ای و شغلی در راستای کاهش آسیب های اجتماعی چه مقدار است؟
هدف از توسعه فعالیت های این مرکز، کمک به بانوان، کودکان کار و اقشار آسیب پذیر جامعه است؛ تلاش شده تا فعالیت های فنی و حرفه ای در مناطق محروم و سکونتگاه های غیررسمی، کمیته امداد و بهزیستی افزایش پیدا کند در کنار آن این آموزش ها در انجمن ها، اتحادیه های علمی و دانشگاهی در قالب انعقاد تفاهم نامه های اجتماعی مورد تاکید قرار داشته است.
تعهدات این مرکز در جهت توانمندسازی حرفه ای و شغلی در راستای کاهش آسیب های اجتماعی در سال گذشته در مجموع 39 هزار نفرساعت بوده است که در بخش ارائه دوره های آموزشی و توانمندسازی حرفه ای و شغلی معتادین بهبودیافته و بهبودیافتگان ارجاعی از مراکز درمانی با مراکز نگهداری در راستای کاهش آسیب های اجتماعی از طریق آموزش های فنی و حرفه ای در سال گذشته 9 هزار نفر ساعت و در بخش ارائه دوره های آموزشی و توانمندسازی حرفه ای و شغلی ساکنان محدوده های بازآفرینی شهری 30 هزار نفرساعت بوده است.
دوره های آموزشی در این مرکز با چه اهدافی ارائه می شود و مرکز تا چه اندازه توانسته است در دستیابی به این اهداف موفق عمل کند؟
با توجه به اینکه ما به عنوان یک مرکز آموزشی مشتریان متنوعی داریم لذا باید کیفیت را در تمام سطوح کاری خود که شامل بخش های طراحی و برنامه ریزی، سازماندهی و اجرا، نظارت و کنترل و ارزیابی می شود؛ لحاظ کنیم.
فراگیری آموزش های فنی و حرفه ای زیرساخت اصلی توسعه و کارآفرینی است؛ هدف از آموزش های مهارتی اشاعهی فرهنگ کار، تربیت نیروی انسانی ماهر، توسعه و بهبود توانمندی های افراد جویای کار در جامعه است.
توسعه فرهنگ مهارت آموزی و ایجاد اشتغال، آموزش های تقاضامحور و بازاریابی در راستای تحقق عدالت اجتماعی از اهداف مرکز در سال جاری است و در راستای ارائه آموزش های مهارتی در روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته برنامه های پیش بینی شده تا در این مرکز ارائه شود.
رویکرد اصلی مرکز آموزش فنی و حرفه ای خواهران الزهرا در سال جاری چیست؟
جوهره کار گروهی، تعهد مشترک بوده و بدون تعهد، هیچ گروه به صورت یک واحد قدرتمند عملکرد خوبی در پی نخواهد داشت؛ در این راستا مرکز شماره 3 آموزش فنی و حرفه ای در اجرای دوره های مهارتی جهت اجرایی کردن کار گروهی از مدرسین دعوت نموده تا کارآموزان با کمک این استادان کارآزموده بیشتر از آنچه بهطور فردی در کارگاه های آموزشی کاری را به انجام میرسانند، انجامدهند.
کارهای تیمی با اهداف مشترک باعث می شود که کارآموزان به طور مؤثر با افراد دیگر کار کنند تا در یکسري از ویژگیهاي شخصیتی مهارت یابند یا مهارت خود را افزایش دهند .
مهارت آموزباید با بهرهگیری از فرصتها بتواند ایجاد ارزش کند، وقتی گفته میشود مرکز آموزش فنی و حرفه ای کارآفرین است، یعنی باید بتواند کارآموز کارآفرین تربیت کند و آنقدر دارای قابلیت شوند تا در برابر مخاطرات فعالیت اقتصادی و ریسکهای آن متعهد باشند؛ ما میخواهیم انسانهایی تربیت کنیم که با تکیه برنوآوری و تشخیص نه مصلحت و اقتضائات، بلکه برای ارزشآفرینی در جامعه تلاش کنند.
در این مرکز تلاش می شود تا با تغییر مدل سیستم آموزشی از بسته به باز به طور مستمر به محیط بیرونی و ظرفیت های محلی توجه شود و ضمن نیازسنجی صحیح با مشارکت مستقیم فعالان و ذینفعان اقتصادی و بخش خصوصی پیش بینی نیازهای مهارتی منطبق بر نیاز بازار منطقه، با تدوین برنامه مدون آموزشی برای سایر مخاطبین شعار همیشگی» آموزش برای همه از بدو تولد تا پایان عمر» را محقق کنیم.
نظر شما