به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، طرح سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین از مدت ها قبل توسط دولت ارایه شده اما مجلس به دلایل انتخاباتی با آن موافقت نکرد. ولی حالا گفته شده که شورای عالی اقتصادی سران قوا با این طرح موافقت کرده است. شایعات مطرح شده در برخی از رسانه ها و فضای مجازی مبنی بر اجرای این طرح از ساعت ۲۴ امشب بود که وزارت نفت آن را رد کرد.
اگرچه وزارت نفت این شایعات را رد کرده اما گفته شده بود که قرار است با شروع ساعات پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸، بنزین دولتی با همان قیمت ۱۰۰۰ تومان به صورت سهمیه ای ۶۰ لیتر برای هر متقاضی و بنزین آزاد با قیمت ۲۵۰۰ تومان و بنزین سوپر هم با قیمت ۳۰۰۰ تومان عرضه شود.
«زیبا اسماعیلی» سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، امروز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا تاکید کرد: مردم به شایعه ها و فضاسازی ها، به ویژه در فضای مجازی توجه نکنند.
سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: پنجشنبه (دوازدهم اردیبهشت ماه) زمان اجرای طرح سهمیه بندی بنزین نیست.
این شایعه از چند روز گذشته در فضای مجازی پررنگ شد و از روز گذشته نیز برخی از رسانه ها بدون نام بردن از منبعی خاص این خبر رو منتشر کرده اند.
همین امر موجب ایجاد صف های طولانی از شب های گذشته در مقابل پمپ بنزین ها شده است.
اما در واکنش به این شایعه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهارات متفاوتی داشته اند.
«جلال میرزایی» در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان در مورد افزایش قیمت حامل های انرژی گفت: مجلس در برنامه ششم توسعه این مجوز را به دولت داده است که قیمت حامل های انرژی را واقعی کند و دولت نیز در حال حاضر با توجه به مشکلاتی که هست تصمیم به افزایش قیمت بنزین گرفته است. اینکه مجلس چون سال انتخابات است و می خواهد رویکرد انتخاباتی داشته باشد و با این تصمیم دولت موافقت نداشته باشد موضوع دیگری است.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آنچه در برنامه ششم توسعه و قانون هدفمندسازی یارانه است آزادسازی قیمت حامل های انرژی است و اینکه جامعه کشش این افزایش قیمت را دارد بحث دیگری است. باید این مسئله را در نظر بگیریم که آیا دولت با شرایط به وجود آمده قادربه اداره جامعه است یا نه؟
وی ادامه داد: در حال حاضر همه اقلام و اجناس در جامعه گران شده است، قیمت خانه سه برابر شده است، قیمت ماشین چندین برابر شده است و با این افزایش قیمت بنزین همچنان با قیمت هزار تومان عرضه می شود که با این وضعیت قطعا پالایشگاهها و شرکت های وابسته به وزارت نفت به سمتی می روند که در آینده دچار مشکل می شوند.
میرزایی تصریح کرد: در حال حاضر ما با مشکلات اساسی در مورد مصرف بنزین و سوخت مواجه هستیم. بحث مصرف بی رویه بنزین است که از 65 میلیون لیتر در روز در سال 94 به 100 میلیون لیتر درروز در سال 97 رسیده است و همین آمار حکایت از مصرف بی رویه و بی ضابطه این سوخت در کشور است.
اما یک نماینده دیگر نظری مخالف جلال میرزایی داشته است.
«قاسم ساعدی» در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان در مورد افزایش قیمت بنزین گفت: مجلس موافق افزایش قیمت حامل های انرژی و به ویژه بنزین نیست چرا که شرایط جامعه برای این افزایش قیمت مهیا نیست. شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه موافق افزایش قیمت سوخت نیست و در بودجه 98 نیز در مورد افزایش قیمت حامل های انرژی مجوزی به دولت داده نشد و دولت هم در لایحه پیشنهادی چنین پیشنهادی را مطرح نکرده است و همین نشان می دهد که دولت تمایلی به افزایش قیمت ها نداشته است.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما معتقدیم افزایش قیمت بنزین باعث افزایش قیمت سایر کالاها نیز می شود و به شدت قدرت خرید مردم را پایین می آورد، عرصه معیشتی مردم را تنگ می کند و آنها توانایی تهیه مایحتاج خود را نخواهند داشت و مجلس این موضوع را نمی پذیرد.
وی تصریح کرد: البته باید توجه داشت که ما در تولید بنزین به خودکفایی رسیده ایم و مازاد مصرف مان را صادر می کنیم. با توجه به خودکفایی در این بخش لزومی ندارد که قیمت را افزایش دهیم که جامعه ملتهب شود و استرس و اضطراب زیادی به مردم وارد شود.
نماینده مردم دشت آزادگان در مجلس شورای اسلامی در مورد برخی تحلیل ها مبنی اینکه با توجه به پیشرو بودن انتخابات مجلس ،نمایندگان با افزایش قیمت بنزین موافق نیستند، گفت: دلیل مخالفت نمایندگان موضوع انتخابات نیست بلکه ما معتقدیم شرایط جامعه برای شوک قیمتی جدید مهیا نیست و در حال حاضر در اتخاذ هر تصمیم جدید باید شرایط معیشتی مردم را در نظر گرفت.
مساله دیگر قابل توجه و تحت تاثیر قیمت بنزین، نرخ خودرو در ایران است که در خصوص چند و چون تاثیر این اقدام بر قیمت خودروها، یک فعال صنعتی نظر زیر را اعلام کرد.
«آرمان خالقی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان در خصوص تاثیر سهمیه بندی بنزین بر قیمت خودرو گفت: ما این تجربه را داشته ایم که وقتی بحث سهمیه بندی پیش آمد بر روی قیمت خودرو اثر گذاشت و آن را کاهش داد. اما در حال حاضر این بحث متفاوت است.
نایب رئیس خانه صنعت با تاکید براین نکته که این روزها سهمیه بندی بنزین تاثیر منفی بر قیمت خودرو نخواهد گذاشت، افزود: به این دلیل که امروز با سهمیه بندی، امکان خرید بنزین از میان نمی رود و اگر پول بدهید بنزین بیشتری می توانید مصرف کنید.
وی یادآور شد: اگر مانند دور اول سهمیه بندی، بنزین آزاد در کشور وجود نداشت این اقدام موجب ارزان شدن خودرو می شد اما حالا به دلیل وجود بنزین آزاد، باعث شکسته شدن قیمت خودرو نخواهد شد و روند رشد را کمی کاهش می دهد.
خالقی با یادآوری این نکته که این روزها موضوع خرید خودرو سرمایه ای است نه اینکه نیاز واقعی به خودرو وجود داشته باشد، گفت: مردم برای برای حفظ ارزش پولشان خودرو می خرند به همین دلیل گران شدن بنزین نرخ خودرو را کاهش نمی دهد.
نایب رئیس خانه صنعت در ادامه یارانه بنزین را در کشور ناعادلانه دانست و تاکید کرد: ما باید به این نقطه برسیم که بنزین با نرخ آزاد در اختیار همه باشد زیرا کسی که خودرو ندارد از این یارانه استفاده نمی کند.
به گزارش شبستان، سهمیه بندی بنزین در دولت نهم اجرایی شد و تا سال ۱۳۹۴ نیز ادامه داشت که با اجرایی شدن برجام این طرح متوقف گردید و نرخ بنزین به صورت آزادی و بدون سهمیه بندی اعمال شد./
نظر شما