به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ایران پس از خروج آمریکا از برجام هیچ منفعتی از این معاهده نداشته و حتی روز به روز اجرای برجام برای تهران سخت تر می شود.
برخی از سیاسیون و تحلیلگران و مقامات ایرانی معتقدند که تهران باید از برجام خارج شود تا در مقابل فشارهای آمریکا یک اقدام متقابل انجام دهد. اما با وجود همه سختی های پیش آمده از اردیبهشت ۹۷ و بدقولی های طرفین باقی مانده در برجام، مجموعه نظام جمهوری اسلامی ایران هنوز به خروج از برجام رای نداده است.
این در حالی است که طبق بندی از متن این معاهده و همچنین قانون اقدام متقابل که از سوی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده، ایران می تواند به دلیل فشارهای اعمالی علیه تهران، از برجام خارج شود.
علت عدم خروج ایران از برجام را تحلیلگران برای خبرنگار شبستان توضیح داده اند که چکیده ای از این نظرات را در زیر می خوانید:
«نوذر شفیعی» در پاسخ به این سوال که آیا در مقابل فشارهای فعلی آمریکا، خروج از برجام راه درستی است؟، گفت: خروج از برجام یک اقدام متقابل است که هم در متن این معاهده امکان انجام آن آمده و هم ما قانونی در این خصوص وضع کرده ایم.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این نکته که اگرچه امکان خروج از برجام برای ایران وجود دارد و قانونی است، افزود: اما این اقدام دردی را برای ایران دوا نمی کند.
وی ادامه داد: خروج ایران از برجام در صورتی مفید خواهد بود که کشورمان برنامه های هسته ای را در برابر تهدیدها فعال کند و حتی تمایل به حرکت به سمت اقدامات هسته ای نظامی داشته باشد.
شفیعی خاطرنشان کرد: شاید ما به عنوان یک اقدام متقابل این کار را انجام دهیم و محدودیت های برجام را نادیده بگیریم و برنامه های هسته ای مان را گسترش دهیم اما این اقدام مشکلی از مشکلات ما را هم حل نخواهد کرد.
وی افزود: مگر اینکه در صورت خروج از برجام تغییراتی در ایران ایجاد شود و ما به سمت فعالیت های هسته ای نظامی حرکت کنیم. در این صورت شاید خروج ایران از برجام یک اقدام متقابل علیه آمریکا معنی شود.
کارشناس سیاست خارجی با بیان این که در هر دو صورت چه اقدامات هسته ای را نظامی کنیم چه نکنیم خروج از برجام فشارها علیه ما را افزایش می دهد، خاطرنشان کرد: حتی ممکن است به این بهانه تحریم هایی که تا به امروز از سوی آمریکا به صورت یک جانبه اعمال می شده از آن پس چند جانبه شود.
همچنین،«پیرمحمد ملازهی» در خصوص اینکه آیا خروج ایران از برجام در مقابل فشارهای آمریکا راه درستی است یا نه؟ گفت: یک سری پیچیدگی هایی در برجام وجود دارد که به دیدگاه های مختلف واقعیت می دهد.
کارشناس سیاست خارجی با بیان این که ایران چیزی از برجام به دستش نمی آید، افزود: حتی ساز و کار اروپا هم به دلیل فشار آمریکا به جایی نمی رسد و به رغم اینکه در ایران تدابیری اندیشیده اند و اروپا هم واکنش مثبت نشان داده است اما ایران سودی از این ساز و کار نخواهد برد.
وی تصریح کرد: اما با وجود همه این نگاه ها به هر حال راهی جز این که ایران در برجام باقی بماند نیست و اگر از این معاهده خارج شود رویارویی نظامی رخ خواهد داد.
ملازهی با یادآوری این نکته که در صورت خروج ایران از برجام حتی اروپا هم واکنش منفی نسبت به ما خواهد داشت، خاطرنشان کرد: پس این نگاه، نگاه درستی نیست.
کارشناس سیاست خارجی تاکید کرد: افرادی که معتقدند ایران باید از برجام خارج شود واقع بین نیستند و تصور درستی از شرایط منطقه و جهان ندارند.
علاوه براین، «حسن بهشتی پور» در خصوص این که آیا ایران در برابر فشارهای آمریکا بهتر است از برجام خارج شود یا نه؟ گفت: بیرون آمدن ایران از برجام کاری ندارد که با صادرکردن یک اعلامیه امکان پذیر است اما باید دید که در صورت خروج از برجام ایران چه اقدامی می خواهد انجام دهد؟
کارشناس سیاست خارجی افزود: اگر ایران با خروج از برجام به نقض این معاهده بپردازد و غنی سازی 20 درصد انجام دهد و ذخایر اورانیوم خود را به 300 کیلو برساند. همچنین از بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته ای خود جلوگیری کند شاید بتواند طرف مقابل را به تجدید نظر وادار کند.
وی ادامه داد: در کنار اما و اگری که برای تجدید نظر طرف مقابل وجود دارد، بازگشت 6 قطعنامه ذیل فصل 7 منشور سازمان ملل نیز موجود است. در این صورت عملا مجوز سازمان ملل برای پایان همکاری کشورهای هم پیمان مانند روسیه و چین با ایران نیز صادر می شود.
بهشتی پور خاطرنشان کرد: در این صورت عملا نتیجه دست آمریکا برای فشار بیشتر به ایران بازتر می شود و اتحادیه اروپا، چین و روسیه نیز در این خصوص به آمریکا می پیوندند. در حالیکه این روزها این کشورها در تئوری و حرف فشارهای آمریکا به ایران را قبول نکرده اند. اما اگر از برجام خارج شویم فضای بین المللی هم علیه ما خواهد بود.
وی تصریح کرد: تنها امتیاز خروج ایران از برجام این است که طرف مقابل تجدید نظر کند و اگر تجدید نظر نکند ما ضرر خواهیم کرد. خروج ایران از برجام موجب نمی شود که اقتصاد ما بهبود یابد و تحریم ها برطرف شود./
نظر شما