به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، قیمت تضمینی به معنی تعیین حداقل قیمت خرید کالایی خاص مانند گندم، مرکبات و ... از سوی دولت است. هدف از این اقدام دولت ها جلوگیری از افت بیش از حد قیمت و از این طریق، تشویق به تولید بیشتر و حمایت از تولید کنندگان آن محصول و یا کالای خاص است.
قیمت تضمینی یا Guarantied Price نوعی دخالت اقتصادی دولت در مکانیسم بازار آزاد است. بر پایه آن دولت آمادگی و تعهد خود را برای خرید هر مقدار از کالایی خاص ( معمولاً محصولات کشاورزی استراتژیک مانند گندم ) به قیمتی معین اعلام میدارد و تولید کنندگان در صورت افت قیمت بازار به سطحی پایینتر از قیمت یا نیافتن مشتری در بازار میتوانند کالای خود را به این قیمت به دولت بفروشند.
بنابراین گزارش «گندم» از جمله محصولاتی است که دولت برای آن نرخ تضمینی اعلام می کند و بر اساس آخرین آمارها در سال جاری خرید تضمینی گندم از ۵۱۰ هزارتن فراتر رفته است.
بنا به گفته مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی به باشگاه خبرنگاران جوان براساس آخرین آمار بیش از ۵۱۰ هزار تن گندم از استانهای خوزستان، بوشهر، جنوب کرمان، جیرفت و کهنوج خریداری شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد رشد داشته است.
«اسماعیل اسفندیاری پور» از پرداخت کل بهای گندم خریداری شده خبر داده و گفته است: «مطالبات گندمکاران به محض ورود به سامانه به حسابشان واریز میشود.»
وی نرخ پایه هر کیلو خرید تضمینی گندم را 1700 تومان اعلام کرده و اضافه کرده است: «با توجه به درصد افت پایین هر کیلو گندم با نرخ یک هزار و ۷۲۰ تا یک هزار و ۷۳۰ تومان از کشاورزان خریداری میشود. بیش از ۴۰۰ هزارتن گندم خریداری شده به استان خوزستان اختصاص دارد و مابقی گندمهای خریداری شده مربوط به استانهای بوشهر، جنوب کرمان، جیرفت و کهنوج است.»
این گزارش می افزاید نرخ 1700 تومانی برای خرید تضمینی گندم در حالی تعیین شده بود که در پی انتقادات گگندم کاران به نرخ 1470 تومانی اعلام شده از سوی شورای اقتصاد رییس جمهوری دستور داد تا برای رفاه حال کشاورزان و تامین هزینه های آنها این نرخ افزایش یابد البته نرخ نهایی 1700 تومانی باز هم مورد انتقاد است و ۲۷۷ نفر از نمایندگان مجلس اول اسفند ماه سال گذشته در نامهای به رئیس جمهوری از وی خواستند نرخ خرید تضمینی گندم برای سال ۹۸ را افزایش دهد.
شورای اقتصاد در صدد برآمد تا بر خواسته جامعه کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر واقعی شدن قیمت گندم بر اساس هزینه های تولید و نزدیک به نرخ کشورهای همسایه اقدام کند تا به این صورت از خروج گندم و مشتقات آن از کشور جلوگیری کند.
شورای اقتصاد در صدد برآمد تا بر خواسته جامعه کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر واقعی شدن قیمت گندم بر اساس هزینه های تولید و نزدیک به نرخ کشورهای همسایه اقدام کند تا به این صورت از خروج گندم و مشتقات آن از کشور جلوگیری کند.
تسنیم در خبری در این زمینه اعلام کرده بود: «نرخی که وزارت جهاد کشاورزی به صورت غیر رسمی برای خرید تضمینی گندم اعلام کرده 2 هزار تومان تا 2400 تومان است و پیش بینی شده که قبل از آغاز فصل خرید تضمینی گندم یعنی تا 22 تا 23 بهمن اجرایی شود؛ هر ساله اولین گندمی که برای خرید تضمینی برای فروش به مراکز خرید تضمینی آورده می شود در سیستان و بلوچستان است.»
یادآور می شود: با توجه به شرایط مساعد تولید امسال گندم برای چهارمین سال متوالی در تولید این محصول خودکفا هستیم و نگرانی از حیث تامین گندم مورد نیاز وجود ندارد. همچنین با توجه به شرایط اقلیمی مناسب پیش بینی میشد که تولید گندم به ۱۵ میلیون تن برسد که به سبب وقوع سیل اخیر، میزان تولید گندم به ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن می رسد که با این وجود کل نیاز کشور از تولید داخل تامین میشود./
نظر شما