به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، دکتر «سید عباس صالحی» در آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین المللی فرهنگی هنری خلیج فارس ضمن تبریک روز ملی خلیج فارس اظهار داشت: خلیج فارس برای ما یک قطعه نیسن بلکه یک سرمایه بزرگ طبیعی و خدادادی و سرمایه عظیم ارتباطی است که از طریق آن ایران به جهان و جهان به ایران وصل می شود.
وی از خلیج فارس به عنوان نماد وحدت اقوام ایرانی یاد کرد و افزود: خلیج فارس در طول تاریخ محل تلاقی فرهنگ ها، ادیان، مذاهب و اقوام مختلف بوده است که در کنار یکدیگر ترکیبی زیبا به همراه فضایی از همراهی، همدلی و همزیستی مسالمت آمیز را به نمایش گذاشته اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه خلیج فارس نمادی از مقاومت ایرانیان است، عنوان کرد: در طول تاریخ از دوران اشغالگری پرتقالی ها و انگلیسی ها تا دوران دفاع مقدس، هرگاه خلیج فارس در معرض بدخواهی قرار گرفته، همواره به نماد وحدت ملی اقوام ایرانی تبدیل شده و بیانگر آن است که ایرانیان از شمال تا جنوب، شرق تا غرب چوننخ تسبیحی گردهم می آیند.
وی با ذکر این نکته که خلیج فارس یک واژه و قطعه نیست بلکه جان و روح هویت ایران و ایرانی است، تصریح کرد: با این نگاه می توان گفت که امروز نام و آوازه خلیج فارس در جهان طنین انداز شده است.
دکتر صالحی ابراز امیدواری کرد که با برگزاری جشنواره بین المللی فرهنگی هنری خلیج فارس و بزرگداشت روز ملی خلیج فارس که محدود به یک روز و یک هفته نیست، در طول سال همه ما به خلیج فارس بیندیشیم و به آن افتخار کنیم.
وی با اشاره به نقش مردم استان هرمزگان در حفاظت و پاسداری از خلیج فارس، تصریح کرد: ملت بزرگ ایران همواره قدردان مرمان سخت کوش این دیار به عنوان محور پاسداری از آب های نیلگون خلیج فارس است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه خلیج فارس را باید در بخش های مختلف صیانت کرد و مورد توجه قرار داد، بیان کرد: بخشی از این صیانت مربوط به نام آن است و این تنها صیانت از یک نام نیست بلکه صیانت از تاریخی کهن است.
وی افزود: از گذشته های دور و دوره هایی از تاریخ که هنوز کتابت نبوده است و سپس آنگاه که کتیبه نویسی رواج شد نام دریای پارس و خلیج فارس نامی پرآوازه بوده است.
صالحی اذعان کرد: آنانی که به طمع برآمده بودند که این نام را دگرگون کنند تنها برای دنبال تغییر نام نیامده بودند و قصدشان دگرگونی تاریخ بود.
وی با بیان اینکه تلاش های بسیار خوب تحقیقاتی، پژوهشی و ترویجی و تبلیغی طی سال های اخیر انجام شده است، به کار نقالی یکی از هنرمندان هرمزگانی در آیین اختتامیه اشاره کرد و افزود: ما به این گونه ابتکارات و ابداعات که بتواند اسناد ما را در حافظه ملی خود ما قرار دهد و سپس قدرت انتقال آن به حافظه جهانی در فضای پرمخاطره امروز را پیدا کند نیاز داریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اذعان به اینکه صیانت از نام خلیج فارس نیازمند اقدامات فراوانی است، تصریح کرد: صیانت از اقلیم خلیج فارس نیز باید مورد توجه قرار گیرد زیرا زیست بوم این آبراه منحصر به فرد و ممتاز و میراثی طبیعی و خدادادی است که در اختیار ما قرار گرفته و نباید به تاراج برود.
وی با بیان اینکه امروز محیط زیست خلیج فارس در خطر است، گفت: رفت و آمد کشتی ها، پساب صنعتی و غیرصنعتی و ... می تواند زیست بوم خلیج فارس را به مخاطره بیندازد.
دکتر صالحی با اشاره به خرابی های سیل اخیر، تاکید کرد: سیل اخیر نشان داد که اگر با طبیعت مهربان نباشیم، او نیز با ما نامهربانی می کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود از صیانت از صلح و امنیت خلیج فارس به عنوان موضوع مهم دیگری نام برد و اظهار کرد: خلیج فارس همواره منطقه امن و ایمن بوده است و پیروان ادیان و مذاهب مختلف در آن رفت و آمد می کردند اما اکنون این خطر به خصوص در دهه های اخیر جدی تر شده است.
صالحی با بیان اینکه کشورهایی در منطقه هستند که به نظامی گری می اندیشند نه هم زیستی، تصریح کرد: اینکه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در منطقه تجهیزات نظامی خریداری شود و یا ثروت ملی منطقه در خدمت نظامی گری باشد و یا ۳۰ درصد از بودجه عمومی عربستان صرف خرید سلاح شود، خبر خوبی برای منطقه نیست.
وی به واگذاری پایگاه ها به نظامیان بیگانه در منطقه اشاره کرد و افزود: حدود ۲۰ پایگاه آمریکایی در دور و بر منطقه وجود دارد و این امر موجب شده است تا سابقه صلح و امنیت خلیج فارس به مخاطره بیفتد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: پس بنابراین در کنار صیانت از نام و اقلیم، تلاش در جهت آن است که همچنان صلح و امنیت در منطقه بماند و این زمانی محقق می شود که همزیستی مسالمت آمیز جایگزین حضور بیگانگان در منطقه شود و آنها از منطقه کوچ کنند و منطقه در اختیار مردمان آن باشد.
صالحی همچنین به نقش هرمزگان در صیانت از خلیج فارش اشاره و عنوان کرد: هرمزگان چون سیمرغی که بالی از آن بر کرانه دریای عمان و بال دیگر بر کرانه خلیج فارس است در طول دوره های مختلف از مرزهای آبی کشور حفاظت کرده است.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که همان گونه که هرمزگان پیشگام و پیشقراول حفظ هویت ایرانی در کرانه خلیج فارس بوده، همواره بتواند در حفاظت از این آبراه در سه بُعد نام، اقلیم و صلح و امنیت در طول سال کوشا باشد.
گفتنی است؛ در این آیین از برترین های جشنواره های مختلف شعر، موسیقی، مونولوگ، مد و لباس، هنرهای تجسمی، پدیدآورندگان آثار مرتبط با خلیج فارس و خانواده های شهدای خلیج فارس تجلیل به عمل آمد.
نظر شما