توسعه مناسبات تجاری ایران و جهان اسلام/از ایجاد دروازه مشترک تا تشکیل اتحادیه تجاری

کشورمان در راستای توسعه مبادلات تجاری خود افزایش همکاری با کشورهای همسایه در قالب ایجاد دروازه های مشترک تجاری را در دستور کار قرار داده است و حالا برای توسعه آن پیشنهاد تشکیل اتحادیه تجاری میان کشورهای اسلامی را داده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی مراکز رسمی شاهد افزایش حجم صادرات کشور در سال 97 هستیم به طوری که تراز تجاری سال گذشته مثبت ۱.۷ میلیارد دلار بوده و صادرات غیرنفتی سال گذشته ۴۴.۳ و واردات ۴۲.۶ میلیارد دلار بود. همچنین براساس آمار گمرک ایران میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی به تفکیک پنج کشور عمده مقصد در ۱۱ ماهه سال 97 چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و ترکیه بوده اند.

 

بنابراین گزارش، افزایش حجم صادرات ایران این زمینه را برای دولتمردان ایجاد کرده است که به فکر توسعه روابط تجاری با کشورهای منطقه و کشورهای جهان اسلام باشند. در همین رابطه چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان در دیدار با سفیر ایران در عمان با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت، افزایش مراودات تجاری با کشور‌های عراق، ترکیه، سوریه و لبنان را در دستور کار قرار داده گفته بود: «بخشی از برنامه، راه اندازی دفاتر تجاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در شهر‌های اربیل، بصره و بغداد در عراق و استانبول در ترکیه است که در همین ارتباط دفتر وزارتخانه در آنکارا پایتخت ترکیه فعال است.»

 

«رضا رحمانی» با تاکید بر اینکه ۵۵ درصد از صادرات غیرنفتی ایران به ۱۵ کشور همسایه است، اظهار کره بود: «همچنین تنها ۲ درصد از واردات این کشور‌ها از ایران است که برنامه ما افزایش این میزان به ۵ درصد است.افزایش همکاری‌های اقتصادی با عمان، عراق و لبنان دروازه ورود به بازار کشور‌های عربی است و محور برنامه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت افزایش صادرات، تولید ساخت داخل و فعال سازی معادن است.»

http://shada.ir/Portal/picture/?467013/%D9%87%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85

حالا به دنبال این صحبت های وزیر صمت امروز (سه شنبه 10 اردیبهشت ماه) وزیر اقتصاد و امور دارایی کشورمان در همایش بین المللی آینده جهان اسلام  خواستار تشکیل یک اتحادیه تجاری بین کشورهای اسلامی به منظور پر کردن فاصله موجود  میان کشورهای جهان اسلام و غرب در موضوع حجم مبادلات تجاری شد.

 

شادا در این زمینه به نقل از «فرهاد دژپسند»  آورده است: «در حال حاضر کشورهای اسلامی به لحاظ اقتصادی و اجتماعی بعضا در شرایط نامساعدی هستند. برای درک دلایل این شرایط ، باید به چند سوال مهم پاسخ داد، ابتدا اینکه چرا کشور های اسلامی با بهره مندی از منابع سرشار طبیعی و خدادادی، باید شاهد چنین وضعیت نابسامانی به لحاظ اقتصادی باشند.

 

وی یکی دیگر از سوالاتی که  پاسخ آن کمک زیادی به روشن شدن نقشه راه و مسیر حرکت آینده جهان اسلام خواهد کرد ، این است  که چرا سهم ما از تولید ناخالص جهان، با وجودی که ۲۲ درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده ایم، باید تنها ۱۵.۳ درصد باشد. همچنین باید روشن شود که چرا با وجود آن که کشورهای جهان اسلام، ۲۵ درصد وسعت جهان را به خود اختصاص داده اند، از ۱۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جدید، تنها ۱۰۷ میلیارد دلار، یعنی حدود هفت درصد این رقم، در این گروه انجام شده است.»

 

وی یادآور شد: همه این مسایل ناشی از این است که نتوانسته‌ایم پیوند راستين و درست را بين جوامع اسلامي برقرار کنیم تا از هم افزایی میان خود به درستی بهره بگیریم و آنچه که خداوند به ما داده است را در مسیر تحقق اهداف مان به کار بگیریم. دلایل وضع موجود آن این است که ما تا به حال، از اهمیت ظرفیت‌های انسانی و طبیعی و بویژه منابع سرشار زیر زمینی خود غافل بوده ایم و به همین خاطر هم‌ نتوانسته یم از محل این منابع خلق ثروت کنیم.»

 

وزیر اقتصاد تعیین پول واحد، تشکیل اتحادیه ها در حوزه های مختلف تجاری و اقتصادی، انعقاد قراردادهای مالی و پولی، راه اندازیِ نظام تامین مالی،  شبکه بانکیِ پیوسته و توسعه متقابل و متشکل تجارت بین کشورهای اسلامی را از جمله راه های تسهیل در توسعه این کشورها عنوان کرد.

 

یادآور می شود: در راستای تاکیدات انجام شده برای ایجاد تعامل موثرتر و بیشتر با کشورهای منطقه گمرک ایران تصمیم به ایجاد دروازه‌های مشترک با کشور‌های همجوار از جمله عراق گرفته است که می توان از این امر به عنوان اولین گام برای توسعه مناسبات میان کشورهای اسلامی یاد کرد./

                       

کد خبر 785265

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha