به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تاریخ تاسیس سندیکای بیمهگران ایران به سال 1316 برمی گردد. طبق ماده (9) مصوبه هیات وزراء به تاریخ 26 مهرماه 1316 موسسات خارجه که در ایران کار می کنند باید عضویت سندیکای بیمه گران ایران را قبول کنند. نظامنامه تشکیل این سندیکا به تصویب وزارت تجارت خواهد رسید. با تاسیس شرکتهای بیمه ایرانی در دهه 1330، نیاز به سندیکا بیشتر احساس شد و به همین دلیل در سال 1340 بیمه گران دور هم جمع شدند و برای فعالیت بیشتر سندیکا مذاکراتی انجام دادند از این رو با توجه به قسمت آخر ماده نهم تصویب نامه هیأت وزراء، اساسنامه سندیکا در سال 1342 تهیه و به تصویب وزارت اقتصاد وقت رسید.
در ماده اول این اساسنامه آمده بود: «به منظور حفظ و حمایت منافع حقه شرکتهای بیمه کشور و ایجاد همکاری و هماهنگی و توسعه و تعمیم بیمه در ایران سندیکای بیمه گران ایران به مدت نامحدود تشکیل می شود.»
با تصویب قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری که در جلسه 30 خرداد 1350 به تصویب نهایی نمایندگان مجلس رسیده نظارت بر امور شرکتهای بیمه به بیمه مرکزی محول شد. آخرین اساسنامه سندیکای بیمه گران ایران مشتمل بر (26) ماده و (6) تبصره توسط شورایعالی بیمه در سال 1383 تصویب و این اساسنامه جایگزین مصوبه دوم شهریور 1351 شورایعالی بیمه شد. بهموجب این اساسنامه، سندیکای بیمهگران ایران موسسهای صنفی و غیرانتفاعی است و مؤسسات بیمه بازرگانی که در ایران فعالیت می کنند، عضو سندیکا شناخته میشوند و شرکتهای بیمه ثبتشده در مناطق آزاد نیز میتوانند در صورت تمایل عضو سندیکا باشند.
سندیکای بیمهگران ایران با هدف ایجاد، حفظ و توسعه همکاری بین اعضا، کوشش برای حفظ و تقویت سلامت بازار بیمه در کشور با ایجاد و گسترش معیارهای اخلاق حرفه ای بین اعضا، تلاش برای توسعه و ترویج فرهنگ بیمه، کوشش برای ارتقا توان نخصصی کارکنان موسسات بیمه و سعی در افزایش کارایی و بهره وری اعضا، رسیدگی و کمک به حل و فصل اختلافات بین اعضا در صورت درخواست اعضا و حمایت از حقوق و منافع صنفی اعضا وظایف زیر را برعهده دارد:
انجام وظایفی که به موجب قوانین و مقررات بر عهده سندیکا است.
اظهارنظر درباره مسایل مرتبط با اهداف سندیکا که از طرف هر یک اعضای بیمه مرکزی ایران و سایر سازمانها و اشخاص به سندیکا ارجاع می شود.
بررسی و اظهار نظر در مورد موضوعات و مسایل مربوط به امر بیمه.
کوشش برای آشنا کردن مردم با مزایای بیمه و ارتقاء سطح فرهنگ بیمه در جامعه.
بررسی اطلاعات مربوط به بازار بیمه و انتشار نشریات تخصصی و عمومی بیمه.
پیشنهاد تغییر یا اصلاح، آئین نامه های مربوط به صنعت بیمه و نرخ و شرایط انواع رشته های بیمه ای به بیمه مرکزی ایران.
بنابراین گزارش آخرین تغییر در اساسنامه سندیکای بیمه گران به سال 1383 باز می گردد که در 26 ماده و 6 تبصره در شورای عالی بیمه به تصویب رسید و بر اساس آن سندیکای بیمهگران ایران موسسهای صنفی و غیرانتفاعی است که موسسه های بیمه بازرگانی که در ایران فعالیت می کنند، عضو سندیکا شناخته میشوند و شرکتهای بیمه ثبتشده در مناطق آزاد نیز میتوانند در صورت تمایل عضو سندیکا باشند. بر این اساس اساسنامه کنونی سندیکا مربوط به سال ۱۳۸۳ است و با توجه به تحولات زیادی که در صنعت بیمه رخ داده، شرکت های بیمه مکاتباتی با رییس کل بیمه مرکزی داشتند تا این اساسنامه بروزرسانی شود و بر این اساس اساسنامه جدید سندیکای بیمه گران در حال بررسی در شورای عالی بیمه است. اساسنامه جدید سندیکای بیمه گران در ماه های گذشته در کمیسیون حقوقی و راهبردی این سندیکا چندین بار مورد بررسی قرار گرفته و به تصویب اعضای شورای عمومی سندیکا رسیده است.
این گزارش می افزاید از جمله دغدغه هایی که باعث شده است شرکت های بیمه خواستار اصلاح اساسنامه سندیکا شوند این است که با انجام اصلاحات اختیارات قانونی بیشتری از سوی این نهاد در زمینه تصمیم گیری، تدوین قوانین و همچنین نظارت بر شرکتها اعمال شود.
در همین رابطه چندی پیش دبیرکل سندیکای بیمه گران ایران در دیدار نوروزی مدیران صنعت بیمه که به دعوت سندیکا و با حضور رئیس کل و اعضای هیات عامل بیمه مرکزی، مدیران عامل، اعضای هیات مدیره و مدیران ارشد شرکت های بیمه و دبیران کارگروه های تخصصی برگزار شده بود با اشاره به ظرفیت سازی برای سندیکای بیمه گران در صنعت بیمه جهت تاثیرگذاری بیشتر گفته بود: «برای این ظرفیت سازی و اثرگذاری بیشتر باید کمک کرد تا اساسنامه ای جدید با شرایط امروز و با ظرفیت بیشتری تدوین شود.»
«سیدمحمد علیپور» ادامه داده بود: «برای این موضوع پیشنهاداتی در سندیکا ارایه و برای تصویب در شورای عالی بیمه ارسال شد و بعد از آن نیز پیشنهادات خوبی از سوی بیمه مرکزی و برخی از دوستان مطرح و امیدواریم طی روزهای آینده با همراهی رییس کل و مسئولان بیمه مرکزی و مدیران عامل عضو شورای عمومی سندیکای بیمه گران، به نحوه مطلوبی این تغییر انجام شود.»
این در حالی است که معاون اجرایی سندیکای بیمه گران نیز درباره تصویب این اساسنامه به ایبِنا گفته است: «براساس بند (ب) ماده ۲۱ قانون برنامه ششم توسعه، بیمه مرکزی باید امور غیرحاکمیتی را به شرکت های بیمه، انجمن های صنفی و سندیکاها واگذار کند. در حال حاضر بسیاری از وظایفی که بیمه مرکزی برعهده دارد غیر حاکمیتی است و امکان واگذاری و برون سپاری آن وجود دارد.»
«حسن دهگاهی» یکی از مهم ترین ویژگی های اساسنامه جدید سندیکای بیمه گران را ضمانت اجرایی بیشتر برای مصوبات شورای عمومی عنوان کرد و اظهار داشت: «سندیکا در حال حاضر شاید به اندازه یک اتحادیه صنفی اختیارات نداشته باشد زیرا اتحادیه ها می توانند مجوز فعالیت داده یا آن را سلب کنند. اختیارات دیگری نیز در اساسنامه جدید برای سندیکا پیش بینی شده است.»
بنابراین گزارش وظیفه اصلی سندیکای بیمه گران ایران ایجاد، حفظ و توسعه همکاری بین اعضا و کوشش برای حفظ و تقویت سلامت بازار بیمه در کشور با ایجاد و ارتقای توان تخصصی کارکنان صنعت بیمه است وبه نظر می رسد با اصلاحاتی که در رابطه با اساسنامه جدید در حال بررسی است شاهد افزایش ضمانت های قانونی و اجرایی این سندیکا و رفع دغدغه های شرکت های بیمه ای باشیم./
نظر شما