به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، از انتهای سال گذشته شاهد افزایش قیمت در بسیاری از اقلام و کالاها هستیم. این موج افزایش قیمت در بازارهای مختلف اعم از خوراکی، پوشاک، طلا، ارز، مسکن و خودرو وجود دارد تا جایی که باعث شده است میزان تورم در کشور بر اساس اعلام منابع رسمی 30 درصد باشد.
افزایش قیمت مسکن و اجاره بها تا جایی پیش رفته که براساس گزارش دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، از وضعیت بازار مسکن شهر تهران در فروردین ماه امسال در تهران ۳ هزار و ۴۹۳ فقره معامله مسکن به ثبت رسید که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی، ۱۱ میلیون و ۴۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده است.
این در حالی است که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در فروردین ماه سال گذشته، ۵ میلیون و ۵۸۴ هزار تومان به ثبت رسیده بود که نشان میدهد قیمت مسکن در فروردین امسال، نسبت به سال گذشته رشد ۱۰۴ درصدی داشته است. همچنین در فروردین ماه ۹۷، تعداد ۵ هزار و ۳۳۵ فقره مبایعه نامه به امضا رسیده که بر این اساس، تعداد معاملات مسکن در فروردین امسال نسبت به سال گذشته، کاهش ۳۴ درصدی داشته است.
بنا بر اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، بیشترین میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در منطقه یک با ۲۴ میلیون و ۵۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان بوده و در رتبه بعد بیشترین نرخ، منطقه سه با میانگین هر متر ۲۰ میلیون و ۳۵۷ هزار و ۵۰۰ تومان قرار گرفته است.
افزایش قیمت مسکن نه تنها در تهران بلکه در سایر شهرها نیز وجود دارد تا جایی که رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی وضعیت مسکن را نگران کننده اعلام کرده است. «محمدرضا رضایی کوچی» در این زمینه به شبستان گفته است: «قیمت مسکن تابعی از بین عرضه و تقاضا است،وقتی تولید مسکن کم شود طبیعی است که باید شاهد افزایش قیمت مسکن باشیم. از جمله سیاست های دولت توجه خاص به بخش مسکن بود و وعده دادند که این بخش را چه در شهرهای جدید و چه بافت های فرسوده فعال کنند اما عملا این اتفاق نیفتاد البته در کنار این وضعیت وزیر راه اعلام کرد که می خواهیم 400 هزار واحد طی ۲ سال بسازم که این عدد از نظر ما با توجه به نیاز جامعه جزئی و ناچیز است.»
وی با بیان اینکه وضعیت فعلی مسکن نگران کننده است، ادامه داد: «در حال حاضر بیش از 4میلیون واحد مسکن در کشور کم داریم که به نسبت 4 میلیون و اینکه سالانه به 800 واحد جدید نیاز است این 400 هزار واحد جوابگو نیست. ما با ۲ معضل مواجه هستیم. عدم پرداخت تسهیلات به انبوه سازان برای تولید مسکن و همچنین رها شدن بحث نظارت بر قیمت مسکن است که این ۲ عامل باعث شده است مرتب شاهد افزایش قیمت مسکن باشیم. در تابستان هم چون فصل نقل و انتقال مسکن است موج جدیدی از افزایش قیمت را باید شاهد باشیم.»
رضایی کوچی تاکید کرد: «اینکه دولت فکر می کند اگر نرخ تسهیلات را افزایش دهد نقدینگی افزایش پیدا می کند اشتباه می کند چرا که نقدینگی از مسیرهای دیگر افزایش پیدا می کند. بانک ها با بنگاه داری که انجام می دهند روزانه هزاران میلیارد تومان نقدینگی را در کشور افزایش می دهند و نقدینگی موجود در جامعه ناشی از افزایش سقف تسهیلات مسکن نیست. ما قبلا گفتیم 5 هزار میلیارد تومان برای مسکن مهر اختصاص دهید و بازپرداخت آن در بخش مسکن سرمایه گذاری شود که این را رها کردند و سرمایه گذاری نکردند. طبیعی است که کم شدن درآمد شهرداری ها، بیکاری کارگران ساختمانی و واحدهای تولیدی و از آن طرف نیاز مردم باعث ایجاد این مشکلات در بخش مسکن شود. با این سقف تسهیلات مردم توان خرید مسکن را ندارند برفرض مثال با 100 میلیون تسهیلات در تهران یک فرد می تواند فقط ۱۰ متر از یک منزل مسکونی را بخرد.»
وی تصریح کرد: «یکی از وعده های وزیر راه به مجلس ساماندهی بخش مسکن بوده است که متاسفانه ما شاهد فعال شدن این بخش نبودیم و به همین منظور در هفته ها آینده جلسه ای را در کمیسسون با حضور وزیر راه برای بررسی این موضوع خواهیم داشت. ما از دولت می خواهیم رونق بخش مسکن را در اولویت کارهایش قرار دهد چرا که مسکن در بخش تولید، اشتغال و نیازهای مردم نقش اساسی دارد. در حال حاضر یک کارمند 50 درصد حقوق خودش را برای اجاره بهار پرداخت می کند و اگر این روند ادامه یابد باید شاهد خطر جدی در حوزه مسکن باشیم.»
همچنین «مصطفی قلیخسروی»، رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز (جمعه 6 اردیبهشت) در گفتگوی بخش 18 و 30 دقیقه شبکه درباره وضعیت مسکن درسال جاری با بیان اینکه تاکنون در سال های 68، 86، 91 و 97 چهار مرتبه جهش قیمت مسکن در کشور رخ داده است که افزایش سه برابری نرخ ارز در سال 91 باعث جهش قیمت در بخش مسکن شد، گفت: «بازار مسکن دیگر کشش افزایش قیمت جهشی دیگری ندارد.»
حالا در راستای حل معضل قیمت مسکن و اجارهبها در تهران وزارت راه و شهرسازی از راهکارهای خود در این زمینه رونمایی کرده است. روابط عمومی وزارت راه و شهرسازی در این زمینه به نقل از معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی آورده است: «تکمیل و راهاندازی واحدهای مسکونی در شهرهای جدید در برنامه قرار گرفته و اتمام واحدها با سرعت در دستور کار است.»
«مازیار حسنی» با یادآوری اینکه تکمیل واحدهای مسکونی شهرهای پردیس، اندیشه، پرند و هشتگرد از جمله شهرهای اطراف کلانشهر تهران در اولویت قرار دارد هدف از این کار را تامین بخشی از نیازهای واقعی به مسکن و اجاره واحدهای مسکونی در تهران عنوان کرد و گفت: «با تکمیل واحدهای مسکونی شهرهای جدید، هم تولید را مجددا راه انداخته و فعال کردهایم و هم واحدهای مسکونی باقیمانده شهرهای جدید را که شامل مسکن مهر و مسکن مشارکتی بوده، فعال کردهایم.»
معاون وزیر راه و شهرسازی با یادآوری این مطلب که 200 هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید طی امسال و سال آتی در طرح اقدام ملی احداث میشوند، اعلام کرد: «هم اکنون تعداد زیادی از هموطنانی که سالها منتظر مسکن در شهر جدید پردیس بودند واحدهای مسکونی خود را تحویل گرفتهاند که این روند مانند ریل قطار ادامه خواهد داشت. یعنی بی وقفه اینکار دنبال خواهد شد و عملا با افزودن فرصتهای جدید تلاش خواهد شد تا این اختلاف به وجود آمده جبران شود که این موضوع، قاعدتا روی قیمت مسکن تاثیر خواهد گذاشت.»
حسینی گفت: «هم اکنون احداث 100 هزار واحد مسکونی از برنامه اقدام ملی، آغاز شده است که 80 هزار واحد آن در شهرهای جدید و 20 هزار واحد آن در بنیاد مسکن، برنامهریزی شده و در حال عملیاتی شدن است. هم اکنون، قراردادهای آن در حال انعقاد و کار آغاز شده است.»
معاون وزیر راه و شهرسازی از دیگر اقداماتی را که سمت عرضه را تقویت میکند، اتمام واحدهای مسکونی باقیمانده از سالهای گذشته عنوان کرد و گفت: «حمایت دولت و مشخصا وزارت راه و شهرسازی از سازندگان و تولیدکنندگان این اطمینان را در بخش خصوصی ایجاد میکند که به میدان عمل بیایند. در حالحاضر، موضوع مسکن و تولید آن موضوعی جدی برای دولت و وزارت راه و شهرسازی است، و وقت آن است که ساخت و ساز بخش خصوصی فعال شود.»
یادآور می شود: وزارت راه و شهرسازی مسکن را به عنوان اولویت اصلی خود در سال 98 تعیین کرده است و وزیر راه و شهرسازی اواسط بهمن ماه سال 97 در گفتگویی تلویزیونی در شبکه خبر سیما اعلام کرده بود که هدف و برنامه وزارت راه و شهرسازی کاهش قیمت تمام شده مسکن است.
بنا به گفته «محمد اسلامی» در این برنامه خبری «هدف گذاری این وزارتخانه این است که قیمت مصالح ساختمانی کاهش پیدا کند و به دنبال آن زمینه ایجاد تعادل در بازار مسکن فراهم شود. همچنین برای متعادل سازی بازار مسکن افزایش تسهیلات از برنامه های ما است. ایجاد تعادل در جریان عرضه و تقاضای مسکن از وظایف وزارت راه و شهرسازی است و ایجاد این تعادل تنها در شرایطی رخ می دهد که جریان تولید مسکن برای جامعه هدف رونق بگیرد و برای این هدف بخش خصوصی هم فعال شود اما در حال حاضر بازار مسکن تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشور است.»
وی در ادامه به اقدامات این وزراتخانه برای تسهیل در روند خانه دار شدن اقشار مختلف جامعه اشاره کرده و گفته بود: «در برخی شهرها مثل تهران، تبریز، مشهد و اصفهان و چند شهر دیگر شرایط خانه دار شدن سخت شده است که با اتمام طرح های نیمه تمام می توانیم از رکود خارج شویم و با فعال کردن بخش خصوصی، شاهد رونق بازار مسکن باشیم.»/
نظر شما