خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ مسجد پايگاه عبادت خداوند متعال و پايگاه تعليم و تعلم معارف اسلامی است. محل طهارت ظاهری و باطنی و مکان فرود آمدن رحمت و مغفرت آسمانی است. مسجد فضایی را به وجود میآورد که که روح تعبّد و انگیزههای استوار بندگی خداوند متعال در چنین فضای آکنده از رحمت الهی در کالبد اهل آن دمیده میشود و دل و جان حاضران با رایحه خوش معنویت جلا مییابد.
در حديثی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله آمده است که مساجد بازاری از بازارهای آخرت است از کسانی که به آن وارد میشوند با مغفرت پذيرايی میشود و هديه آنان بهشت است. هم ایشان در روایتی خطاب به امیرالمؤمنین(ع) گام برداشتن به سوى مسجد را از مواردی بر میشمارند که موجب نورانیت دل آدمی میگردد.
جنب و جوش روزهای پایانی ماه شعبان چند روزی می شود که در مساجد خراسان جنوبی آغاز شده، غبارروبی، نظافت، شستشو و عطرافشانی بخشی از زحمات خادمین و مردم محلات است که همگی دست به دست هم می دهند تا میهمانان خدا یک ماه را در فضای دل انگیز و فرح بخش مساجد سپری کنند.
غبارروبی و معطرسازی مساجد، استقبال از ماه میهمانی خدا و تحمل سی روز رنج و مشقت تحمل گرسنگی و تشنگی روزه، بهانه ای است تا در پایان این ماه مبارک، دلها نیز مانند مساجد غبارروبی و معطر شده باشند.
ماه رمضان فرصتی برای غبارروبی از زنگار دل و زدودن غبار از جسم و روح است تا به معبود نزدیک شویم و خود را از حلقه وابستگی ها رها کرده و با اصلاح رفتار خود در مسیر خودسازی گام برداریم.
مراسم معنوی و سنتی غباروبی مساجد همواره با حضور اقشار مختلف و به صورت داوطلبانه اجرا می شود و جوانان هم عاشقانه عطر و گلاب به دست می گیرند و فضای مساجد را غبارروبی میکنند.
همانطور که قرآن می فرماید، غبارروبی از مساجد تنها غبارزدایی و عطرافشانی مساجد نیست، بلکه در این سنت سعی می شود دل های مسلمانان از کینه و کدورت ها پاک شده و برای میهمانی در نزد خداوند آماده شوند.
در خصوص فلسفه و فضیلت غبارروبی از مساجد، خداوند در آیه 125 سوره مبارکه «بقره» می فرماید: «ما از ابراهیم و اسماعیل پیمان گرفتیم که خانه خدا را برای حضور مردم و کسانی که می خواهند در مساجد به اعتکاف و عبادت بپردازند، پاک سازی کنند» و چه سنت نیکویی است غبارروبی از خانه خدا در آستانه ماه میهمانی او.
دهه تکریم و غبارروبی مساجد سال 98 مصادف با شعبان 1440 هجری قمری، از ششم اردیبهشت (20 شعبان) با شعار«مسجد؛ پیشتاز در زمینه سازی گام دوم انقلاب» آغاز شده است.
تکریم مساجد تعظیم شعائر مذهبی است
حجت الاسلام « احمد رضایی» در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به آغاز دهه تکریم و غباروبی مساجد، می گوید: مساجد از صدر اسلام تاکنون جایگاه و احترام ویژه ای در میان مکانهای کره زمین دارد لذا سفارش زیادی به تکریم و تنظیف مساجد شده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه مساجد برکتی است که موجب وحدت، انسجام و همدلی مسلمانان می شود، ادامه می دهد: ماه مبارک رمضان، ماه طاعت و بندگی خاص خداوند است و مردم حضور فعال تری در مساجد دارند لذا باید تلاش شود زمینه پرشور جوانان در این مکان مقدس بیشتر فراهم شود.
وی با بیان اینکه تکریم مساجد نوعی تعظیم شعائر مذهبی است، می افزاید: مسجد محل تزکیه روح و دانشگاه انسان سازی است بنابراین انسان هر خدمتی در مسجد انجام دهد خادم خانه خدا می شود.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به اینکه همانطور كه مومنين نظافت و پاكيزگی را برای خانه خود می پسندند محيط مقدس مسجد را كه عبادتگاه بندگان خالص خداست، می بايست پاک و نظيف نگه دارند، می گوید: فضيلت اين عمل به قدری است كه رسول اكرم (ص) فرمودند: « هركس مسجدی را جاروب كند، خداوند برايش ثواب آزاد كردن برده ای را مینويسد و هركس از مسجد ذرات ريز و گرد و خاک را كه در چشم میرود بيرون كند خداوند بزرگ و بلند مرتبه برايش دو برابر از رحمتش را مینويسد».
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی تاکید میکند: پاكيزه نگه داشتن مسجد، یک تكليف اخلاقی و شرعی برای همه است و كسی كه به پاكيزه ساختن خانه خدا مبادرت میورزد نزد صاحب خانه پروردگاری كه به پاكيزگی امر كرده است اجر و پاداش دارد.
غبارروبی مساجد یکی از لذت بخشترین کارها است
«مریم جلالی» دانشجویی که برای دومین سال است در مراسم غباروبی مسجد حضرت ولی عصر عج الله تعالی شریف حضور مییابد. او غبارروبی مساجد را یکی از لذت بخش ترین کارها پیش از آغاز ماه مبارک رمضان می داند و میگوید: در آیین غبارروبی پیر و جوان همه دوشادوش یکدیگر به نظافت مسجد می پردازند و ضرورت این پاکیزگی برای حضور مؤمنان در مساجد، زمانی بیش تر احساس می شود که مهمانی خدا نزدیک باشد.
وی با تاکید بر اینکه ماه رمضان ماه رحمت و غفران و ماه غبارروبی دل و جان است، میافزاید: پس چه بهتر که پیش از شروع این ماه عزیز، با غبارروبی مساجد، با اطمینان و آرامشی دو چندان در ماه خدا به منزل و مأوای او پناه برده، به شست وشوی باطن بپردازیم.
خانه خدا را آماده میزبانی از میهمانان ضیافت الهی کنیم
«فاطمه زهرا محسنی»، نوجوانی 14 ساله است که همیشه موقع نماز جماعت در توزیع قرآن بین نمازگزاران برای تلاوت کلام الله در این مسجد همکاری دارد، میگوید: امسال برای اولین بار است که همراه مادرم در مراسم غباروبی مسجد شرکت می کنم تا خانه خدا را آماده میزبانی از میهمانان ضیافت الهی کنیم.
او که این کار برایش لذت بخش است، می گوید: پاکیزگی، شوق و نشاط می آورد و آدمی در محیط پاکیزه، قدرت و زیبایی الهی را نیکوتر می بیند.
«زهرا نصرآبادی»، مادر 42 ساله و خانه دار نیز حضور در آیین غبارروبی مساجد را از علایق قلبی خود دانسته و می گوید: این کار برای ما از لذتی بالا برخوردار است، زیرا احساس می کنم در کنار تمامی عواملی که برای ورود ما به ماه مبارک رمضان زمینه سازی می کنند من نیز نقش داشته و با کمک در نظافت مسجد حداقل خود و خانواده ام را از فرا رسیدن ماه میهمانی خدا مطلع می کنم.
وی تاکید می کند: این سنت حسنه باید همچون خانه تکانی برای عموم مردم جا بیفتد و همه خود را موظف به شرکت در آن بدانند، نه اینکه تنها به جوانان و قشر مسجدی محدود شود.
او معتقد است اگر در کنار اقامه نماز، هر یک از ما نظافت مساجد را هم از وظایف خود بدانیم آنگاه به معنای واقعی مسجد را خانه خدا و پیش از منزل شخصی خود به عنوان خانه حقیقیمان می پذیریم.
غباروبی 2 هزار مسجد خراسان جنوبی در آستانه ماه رمضان
حجت الاسلام «روح الله نوری» در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه در دهه تکريم و غبارروبی 2 هزار مسجد در سطح استان خراسان جنوبی غبارروبی میشود، می گوید: این حرکت خودجوش، مردمی و همگانی در شهرها و روستاهای استان انجام می شود.
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی می افزاید: آیین غبارروبی از مساجد سنت حسنه ای است که هر ساله در دهه آخر ماه شعبان المعظم و در آستانه آغاز ماه مبارک رمضان با هدف ارتقای وضعیت بهداشتی مساجد انجام می شود.
وی با بیان اینکه در هر یک از شهرستان های استان، مساجدی به صورت نمادین توسط مسئولین غبارروبی می شوند، ادامه می دهد: در بیرجند مساجد محوری فاطمه الزهرا (س) روستای حاجی آباد، مسجد امام رضا(ع)، مسجد علی بن ابی طالب(ع)، مسجد موسی بن جعفر(ع) و مسجد حضرت ابوالفضل(ع) در سایت اداری توسط مومنان، مسئولان استانی، امامان جماعت، هیات امنا، پایگاههای بسیج و کانون های فرهنگی و هنری این مساجد غبارروبی می شوند.
حجت الاسلام نوری با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 2 هزار مسجد در شهرها و روستاهای استان خراسان جنوبی وجود دارد، تاکید می کند: از این تعداد بیش از 700 مسجد فعال هستند.
ماه رمضان نه تنها بهار قرآن که بهار مساجد نیز هست چرا که بیشتر فعالیتهای مساجد در این ماه صورت میگیرد و از آنجا که برخی از مساجد فعالیت مناسبتی دارند اما در این ایام دارای امام جماعت و برنامه های مختلف می شوند و لذا بهترین زمان برای ارزیابی فعالیتهای مساجد می تواند ماه رمضان باشد.
گزارش: زهرا مهرور
نظر شما