به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «مروت آزادبخت» امروز یکشنبه هشتم اردیبهشت در نشست نقد و بررسی کتاب جامعه شناسی جنگ که در تالار دهخدا در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد، گفت: آنچه مرا به نوشتن کتاب جامعه شناسی جنگ تشویق کرد، بحث جایگاه ارتش و اثرات جنگ بر اقتصاد، سیاست و جامعه بود.
معاون اسبق آموزش آجا و نویسنده کتاب جامعه شناسی جنگ بیان کرد: کتاب جامعه شناسی جنگ شامل چهار فصل است؛ فصل اول به علل پیدایش جنگ می پردازد، فصل دوم اثرات جنگ بر اقتصاد، سیاست و فرهنگ را بررسی کرده، اثرات عملیات روانی جنگ بخش سوم کتاب است. چهارچوب من در این کتاب بر مبنای جامعه بود. برخی جاها جنگ باعث از دست رفتن توسعه می شود. از دیگاه جامعه شناسان جنگ یک پدیده اجتماعی است و از دید روان شناسان جنگ یک پدیده فردی و فطری است. زمانی که صلح به جنگ تبدیل می شود، ساختارهای صلح به هم می ریزد و جامعه از حالت عادی خارج می شود، به همین دلیل جامعه شناسان بر پیشگیری از جنگ تاکید می کنند.
وی تصریح کرد: ارتباط اجتماعی دو تن یا چند تن دارای کنش های متقابل اجتماعی است که می تواند مثبت و پیوسته باشد و یا منفی و گسسته. اگر پیوسته و مثبت باشد، همکاری و همزیستی وجود دارد؛ اگر منفی و گسسته باشد، انتقام جویی، غارت و بر هم زدن جامعه را در پی خواهد داشت.
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه برای تشکیل یک جامعه مدرن و ایده آل نیاز به مقررات و قوانین داریم، افزود: قوانین نیاز به نظارت دارد و نظارت در سایه امنیت است. امنیت زمانی برقرار می شود که کشور دارای یک ارتش قوی و مردمی باشد. در هشت سال جنگ بیشترین جوانان ما در رده سنی 17 تا 24 سال شهید و جانباز شدند، بیش از 200 هزار نفر شهید دادیم، تلفات هشت سال جنگ تحمیلی کمتر از تصادفات جاده ای است. اقتصاد و سیاست باید در خدمت جامعه باشد، نیروهای نظامی باید در خدمت جامعه باشند. هر زمان که سیاسیون شکست بخورند، ارتش وارد جنگ می شود.
آزادبخت با اشاره به اینکه سه مکتب یا دین عمده در دنیا داریم، اظهار داشت: اسلام، مسیحیت و یهودیت. یهودی ها جنگ را واجب می دانند، مسیحی ها ابتدا جنگ را نکوهش می کردند و سپس دیدند دین شان در حال از بین رفتن است، بنابراین تصمیم گرفتند جنگ عادلانه داشته باشند و دیدند با جنگ عادلانه کارشان پیش نمی رود، اسلام جنگ را رد کرده است اما گفته جنگ در راه خدا واجب است و دو نوع جنگ یعنی جهاد اکبر و اصغر داریم. بعد از هر جنگی صلح است؛ جامعه شناسان معتقدند وقتی بناست بعد از جنگ صلح شود، پیشگیری از جنگ ضروری است.
نظر شما