به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تغییرات نرخ تورم و نوسانات بازارهای مالی باعث شده است که تبادل پول و کالا به ضرر هر 2 سمت معامله یعنی خریدار و فروشنده باشد از این رو می توان به جای جابه جایی پول با کالا از جا به جایی کالا با کالا استفاده کرد. با این روش هر دو سوی معامله کالای مورد نظر خود را به دست آورده و درگیر تغییرات موجود در نرخ های برابری نمی شود این روش در حوزه اقتصاد با عنوان «تهاتر» شناخته می شود.
مبادله کالا به کالا (پایاپای) یک نوع روش معامله است که در آن کالاها یا خدمات به صورت مستقیم و بدون هیچ واسطه ای با کالا یا خدمات دیگر مبادله می شود و هیچ پولی دریافت نمی شود. این نوع مبادله یک حالت دو جانبه دارد البته احتمال سه جانبه بودن و چند جانبه بودن آن نیز وجود دارد. در سالهای اخیر استفاده از سیستم تهاتر نوین در کشورهای پیشرفته به امری کاربردی تبدیل شده که روزبه روز محبوبیت بیشتری پیدا می کند.
در آمریکا 500 هزار کسب و کار به طور فعال از معاملات سازماندهی شده به عنوان مکمل معاملات نقدی خود استفاده می کنند. با عضو شدن در بازارهای تهاتری شرکت ها می توانند خرید کالاها و خدمات مورد نیاز خود را از طریق فروش محصولات و خدمات مازاد خود تامین کنند. به این ترتیب بازاری طراحی کرده ایم که علاوه بر صاحبان اصناف و مشاغل ( ارائه کنندگان خدمات و محصولات)، مصرف کنندگان را نیز شامل می شود.
در زمان کنونی و با توجه به شرایط دشوار اقتصادی و تحریم ارزی، انجام معاملات بین المللی به روش تهاتر، می تواند تا حدودی مشکلات و محدودیت های به وجود آمده را کم کند از این رو تلاش شده است از این روش در مناسبات تجاری استفاده شود. کشور ما نیز از این الگو برای مبادلات تجاری خود بهره برده است و با بسیاری از شرکای تجاری خود چون عراق، چین، کره جنوبی برای کاهش اثرات تحریم و تغییرات ارز مراودات تهاتری برقرار کرده است و حالا در ادامه این راه برای توسعه بهتر روابط تجاری ایران با قاره آفریقا مدیر کل آفریقای وزارت امور خارجه پیشنهاد داده است که امکان گسترش مناسبات تجاری ایران و آفریقا از طریق تهاتر کالا وجود دارد.
«مهدی آقا جعفری» در این باره به ایسنا گفته است: «علاوه بر این آفریقا میتواند نقش مهمی در تأمین بخشی از نیازهای ایران داشته باشد و درواقع دو طرف میتوانند با برنامهریزی مناسب از ظرفیتهای خوبی که وجود دارد از طریق تهاتر کالا مناسبات تجاری خود را گسترش دهند.»
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه اخیر بهترین روابط را با کشورهای آفریقایی داشته است، اضافه کرده است: «در شرایط تحریم نیز تلاش داریم روابط خود را با کشورهای این قاره با استفاده از ظرفیتهای متقابل به ویژه با حمایت از بخش خصوصی بیش از پیش توسعه دهیم.»
یادآور می شود: روابط خارجی ایران و آفریقای جنوبی فراز و نشیب های فراوانی داشته است، در سالهای اخیر توسعه روابط اقتصادی- بازرگانی با قاره آفریقا جزو اولویتهای دولت تدبیر و امید قرار دارد، بنابراین توسعه روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای این قاره در دستور کار قرار گرفته و کشور آفریقای جنوبی به عنوان یکی از کشورهای هدف در این برنامه مد نظر قرار گرفته است و برای رشد حجم تجارت میان دو کشور برنامه ریزی هایی صورت گرفته است و بناست حجم تجارت دو کشور تا سال 2021 میلادی به 2 میلیارد دلار برسد./
نظر شما