به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «محمدرضا رضایی کوچی» شب گذشته (شنبه 7 اردیبهشت) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما که درباره اقدامات انجام شده ازسوی دستگاه های مختلف در امدادرسانی در سل اخیر بود با بیان اینکه همه دستگاه ها در امداد رسانی سیل اخیر تلاش کردند، گفت: «حالا زمان آن است که با همت همه باید به فکر بازسازی و کمک به مردم باشیم اما نتیجه تحقیقات نشان می دهد چند دستگاه از جمله وزارتخانه های نیرو، راه و شهرسازی و کشور و شورای عالی شهرسازی باید پاسخگو باشند.»
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آسیب شناسی سیل اخیر در این کمیسیون درحال پیگیری است، گفت: «پس از انجام آن عملکرد دستگاه های مختلف مشخص شود.در بازدید میدانی از مناطق درگیر سیل کمیسیون ویژه تشکیل شده است و گزارش استان های مختلف درگیر سیل جداگانه رسیدگی می شود.»
وی با اشاره به اینکه برخی وزارتخانهها تخلفات زیادی در ماجرای سیل داشتند، گفت: «با وجود آنکه وزارت نیرو اختیارات زیادی در جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز داشت با متجاوزان حریم رودخانهها برخورد جدی نکرده است. وزارت نیرو می گوید دستگاه قضایی به مکاتبههای این وزارتخانه در مورد رفع تصرف از حریم رودخانهها پاسخ نداده است.»
وی ادامه داد: «برخلاف اعلام وزارت نیرو در خصوص غیر قابل پیش بینی بودن سیل این وزارتخانه دارای سامانه پیش بینی سیلاب است و یک هفته قبل از بروز سیل و با استفاده از دادههای هواشناسی قادر به پیش بینی سیل بوده است. نتایج اولیه حاکی از این است که ظرفیت عبوری رودخانهها در زمان طراحی سدها با امروز متفاوت است اما وزارت نیرو دستورالعملهای بهره برداری و نگهداری سدها را متناسب با این موضوع بازنگری نکرده است.»
رضایی کوچی با اشاره به اینکه مسیر رودخانهها مورد تصرف قرار گرفته است، افزود: «از سوی دیگر، سطح رودخانهها، لایروبی نشده است، حفاظت از رودخانهها نیز وظیفه وزارت نیرو است. وزارت راه و شهرسازی به عنوان مرجع تصویب طرحهای جامع و تفصیلی شهرها و کمیته موضوع ماده 26 برنامه ششم به عنوان مرجع تصویب محدوده روستاها مسئولیت اساسی داشته و شهرداریها، دهیاریها و بنیاد مسکن در خصوص ایمن سازی در حاشیه رودها باید پاسخگو باشند.»
رضایی با بیان اینکه با توجه به اینکه در بسیاری از شهرها، رودخانهها تغییر کاربری پیدا کردهاند، تاکید کرد: «شهرداریها، دهیاریها و بنیاد مسکن در خصوص ایمن سازی در حاشیه رودها باید پاسخگو باشند. طبق بررسیها، به نظر میرسد یکپارچگی مدیریتی در مدیریت بحران کشور وجود ندارد بنابراین باید تابآوری پروژههای عمرانی در مقابل بحرانها مورد بررسی قرار گیرد.»
رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم اشراف دستگاه ها به وظایف قانونی خود گفت: «با این کار از تکرار اینگونه حوادث تا حد امکان جلوگیری و از تجارب تلخ دیگر جلوگیری شود.»
بنابراین گزارش در بخش دیگری از این برنامه رئیس مرکز مطالعات برنامهریزی شهری و روستایی با بیان در حال حاضر در مناطق سیل زده از مرحله مقابله عبور کرده و به بازسازی رسیده ایم، گفت: «یک سری عوامل مثل میزان و شدت بارندگی در وقوع سیل به عنوان عوامل طبیعی در سیل موثر هستند اما عوامل انسانی موجب تشدید اثرات بارندگی در منطقه درگیر سیل می شود.»
«مجید عبدالهی» با بیان اینکه میزان بارندگی در حوزه های آبریز بالادست موجب می شود رسوبات به پایین دست رودخانه ها بیاید، گفت: «در رودخانه جایگزین شود بنابراین لایروبی یکی از عواملی است که می تواند در میزان اثرات مخرب سیلاب ها تاثیرگذار باشد. در کشور 146 هزار کیلومتر آبراهه فصلی و دائمی داریم که حدود 65 حوزه فصلی و بقیه دائمی هستند.»
وی ادامه داد: «میزان حجم آبی که از شهرها عبور می کند برای ما مهم است. اولویت اول برنامه های کاهش آسیب پذیری از نظرلایروبی به میزان عبور و مسیر عبوری رودخانه ها از میان شهرها برمی گردد بنابراین وقتی لایروبی انجام می گردد میزان حجم آب ها مدیریت می شود. در حوزه رودخانه خشک شیراز حداکثر عبور سیلاب باتوجه به لایروبی شدن مسیل ها 80 متر مکعب در ثانیه است که اگر لایروبی انجام نشود حجم خسارت ها متفاوت خواهد بود.»
رئیس مرکز مطالعات برنامهریزی شهری و روستایی با اشاره به اینکه برای یک کیلومتر لایروبی حداقل باید یک میلیارد تومان هزینه شودف گفت: «لایروبی به عنوان یک عامل در میزان خسارت ها می تواند از هزینه ها کم کند. لایروبی باید سالانه انجام شود اما میزان حجم لایروبی ها در کشور بسیار کمتر از حجم مورد نیاز است.»
در بخش دیگری از این برنامه سرپرست استانداری گلستان با اشاره به اینکه مقدار بودجه اختصاص یافته برای عملیات لایروبی مسیل ها کافی نیست و برخی از رودخانه ها سال هاست که لایروبی نشده است، افزود: «بودجه سال گذشته برای لای روبی گرگان رود و بقیه مسیرها که وظیفه تخلیه سیلاب را دارند 2 تا 3 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: با این مقدار تنها می توان 10 کیلومتر را لایه روبی کرد. به دلیل محقق نشدن درآمدهای دولت تنها 39 درصد از بودجه تخصیص داده شده را جذب کردیم.»
«میرمحمد غراوی» با بیان اینکه درباره ساخت و ساز واحد های مسکونی در مسیر و حریم رودخانه ها شهرداری ها و دهیاری ها همه مسئول هستند، افزود: «در مسیر رودخانه زیارت دستور تخریب بنای ساخت و سازهای غیر مجاز داده شده اما هنوز اجرایی نشده است.»
استاندار لرستان نیز در ادامه این برنامه با اشاره به نقش لایروبی ها برای جلوگیری از ایجاد سیلاب گفت: «اما موضوع و عامل اصلی سیلاب های اخیر در حومه رودخانه کشکان تنها لای روبی نیست. لای روبی، ایجاد دیواره های حفاظتی و رسوب برداری بدون شک تاثیر گذار است اما با حجم بالای سیل کارایی چندانی ندارد رسوب گذاری در مسیر رودخانه ها ابتدا در دریاچه سدها ته نشین می شود.
«سیدموسی خادمی» به ساخت و سازهای غیر فنی اشاره کرد و آنها را در برابر سیل غیر مقام دانست.
«غلامرضا شریعتی»، استاندار خوزستان نیز درباره دلایل وقوع سیل در این استان و تاثیر لایروبی کردن و نکردن رودخانه ها در این امر گفت: «رودخانه کارون نیز لای روبی نشده است، علت آنرا نداشتن اعتبار قابل توجه و مناسب اعلام کرد. فقط رودخانه بهمن شیر در سال های گذشته لای روبی شده است. سازمان آب و وزات نیرو منتظر اختصاص اعتبار قابل ملاحظه بودند.»/
نظر شما