به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تربت حیدریه، «فرید سرجمعی» امروز (۴ اردیبشهت) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در سال گذشته و در شهرستان تربت حیدریه تعداد جعبه توزیع شده ۱۳۵، تولید پیله تر ۵۱ تن و تولید ابریشم خام ۹ تن است، در خراسان رضوی تعداد جعبه توزیع شده ۵۲۳۱، تولید پیله تر ۱۰۷ تن و تولید ابریشم خام ۱۷ تن است و در نهایت در کشور تعداد جعبه توزیع شده ۲۸ هزار، تولید پیله تر ۸۵۰ تن و نیز تولید ابریشم خام ۱۳۶ تن اعلام شده است.
رئیس اداره توسعه نوغانداری استان خراسان رضوی با اشاره به اینکه خرید تضمینی دولت برای هر کیلو ابریشم ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان است، درحالیکه در بازار، ابریشم را تا کیلویی ۲۵ هزار تومان خریداری میکنند، اظهارداشت:کار توزیع تخم نوغان وارداتی (چینی) و داخلی برای استانهای سه گانه خراسان ظرف چند روز اخیر آغاز و تاکنون ۱۰هزار و ۹۰۰ جعبه به قیمت هر جعبه ۷۵ هزار ریال توزیع شده که تا پایان اردیبهشت ماه جاری ادامه دارد که از این میزان هشت هزار و ۲۰۰ جعبه سهم خراسان رضوی، ۲ هزار و ۶۰۰ جعبه برای خراسان شمالی و بقیه به استان خراسان جنوبی تعلق دارد.
وی گفت : پیشبینی میشود ۱۵۰ تن پیله ابریشم در خراسان رضوی امسال تولید شود که ۹۸ درصد از ابریشم تولیدی نوغانداریهای کشور و خراسان رضوی برای فرشبافی استفاده میشود و الباقی برای سایر صنایع همچون پوشاک و صنایعدستی به کار میرود.
سرجمعی با بیان اینکه بیش از ۹ هزار جعبه پرورش کرم ابریشم تاکنون در خراسان رضوی توزیعشده که بیش از ۳۰ درصد از کرمهای ابریشم موجود در جعبهها به پیله نرفتهاند، گفت:نمونهبرداری از جعبههای پرورش کرم ابریشم ارسالشده و در حال اجراست و تا ۱۰ روز آینده نتایج آن اعلام میشود.
رئیس اداره توسعه نوغانداری استانهای خراسان با بیان اینکه کار توزیع تخم نوغان در استانهای سه گان خراسان از فروردین ماه آغاز شده، افزود: سهم نوغانداران خراسان رضوی از این توزیع ۸۲۰۰ جعبه تخم نوغان بوده که تا پایان اردیبهشت همچنان ادامه دارد.
سرجمعی با بیان اینکه هر جعبه تخم وارداتی حاوی ۲۶ تا ۲۹ هزار عدد تخم است، گفت: تا این لحظه شاهد افزایش ۶۰ درصدی عرضه تخم نوغان در خراسان رضوی هستیم و امسال همچنین ۱۶ هزار نهال یک ساله توت بین نوغانداران این استان به صورت رایگان توزیع و تنها کرایه حمل از استان گیلان دریافت شد که آن هم بسیار ناچیز بود.
وی در خصوص کاهش تولید ابریشم، بیان کرد: افزایش سن نوغانداران و کهولت سن، عدم استقبال قشر جوان، واردات ابریشم بدون نیازسنجی، عدم افزایش قیمت نسبت به دیگر محصولات کشاورزی و در آخر هم کیفیت پایین جعبههای توزیع از جمله عوامل کاهش تولید ابریشم به شمار میرود.
رئیس اداره توسعه نوغانداری خراسان رضوی عنوان کرد: برای افزایش تولیدات در سالجاری نسبت به توزیع تخمهای نوغان و کیفیت بالا اقدام خواهد شد که کل جعبههای توزیعی، وارداتی خواهند بود، البته این واردات در سال گذشته و سال جاری انجام شد اما تعداد جعبهها کافی نبود.
سرجمعی افزود: در سال گذشته اقداماتی انجام و یا در حال انجام است که شامل مواردی مانند تشکیل صندوق توسعه نوغانداری که منوط به تشکیل شرکتهای تخصصی نوغانداری است و این شرکتها در مراحل ثبت هستند و از مهمترین وظیفه این صندوق پرداخت تسهیلات در قالب خسارت احتمالی و همچنین احداث سالنهای ویژه نوغانداری است که نیاز به عضویت هریک از نوغانداران و ابریشمکشان در شرکتهای تعاونی نوغانداری است.
وی بیان کرد: تهیه مواد ضدعفونی رایگان جهت ضدعفونی سالنهای نوغاندارانی که در سال جاری مشکل بیماری کرم ابریشم داشتهاند، توسط شرکت مربوطه و با همکاری نوغانداران محل سالنهای پرورش نامبردگان به انجام خواهند شد، از دیگر اقدامات پیگیری در خصوص پرداخت خسارت به نوغاندارانی است که در سال گذشته خسارت دیدهاند.
رئیس اداره توسعه نوغانداری خراسان رضوی ادامه داد: پیگیری در خصوص افزایش مبلغ پرداختی خسارت صندوق بیمه محصولات کشاورزی به نوغانداران، برگزاری کلاسهای آموزش نوغانداری در مناطقی که درخواست کردهاند، ادامه بیمه تخمهای نوغان در سال جاری و حائز اهمیت است.
سرجمعی در خصوص جایگاه تربت حیدریه به لحاظ تولید پیله، گفت: شهرستان تربت حیدریه در خراسان رضوی رتبه اول را به لحاظ تولید پیله را دارا است و از نظر تولید ابریشم نیز نه تنها در استان بلکه در کشور نیز رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: شهر بایگ یکی از بخش های تربت حیدریه می باشد که در ۲۰ کیلومتری شهرستان واقع شده است و شغل اصلی مردم منطقه با توجه به موقعیت جغرافیایی ابریشم کشی است واز این لحاظ بایگ مقام نخست تولید ابریشم کشور را دارا است.
نظر شما