شهرنشینی در دنیا از کرمان آغاز شد

یک استاد دانشگاه با اشاره به سابقه تمدنی کرمان و بیان این مطلب که بیش از ۱۰۰ مرکز در استان کرمان وجود دارد که به دوره های قبل از تاریخ مربوط می شود؛ به صراحت گفت: ثابت می کنیم شهرنشینی در دنیا از کوهپایه های شمالی کرمان آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، محمود ماهری، استاد دانشگاه، امروز( 7 اردیبهشت) در همایش «گنج سی ساله» به مناسبت سی امین سال تأسیس مرکز کرمانشناسی با بیان اینکه بیش از 100 مرکز در استان کرمان وجود دارد که به دوره های قبل از تاریخ مربوط می شود؛ هنر سنگ تراشی، نقش مایه هایی که وجود داشته و ... را چشمگیر خواند و تصریح کرد: کوهپایه های شمال کرمان به لحاظ سکنی و تمدن از نظر زمانی مقدم بوده اند.

 

 

وی به نظرات مختلف درباره تمدن ها و تمدن اَرَتّّه-کهن ترین تمدن جهان- اشاره کرد و  نظر خود را معطوف به این دانست که سرزمین ارته در کوهپایه های شمالی کرمان است و باید در بردسیر و شهداد دنبال این تمدن بگردیم و ادامه داد: دوره تمدنی آرته با شهرنشینی بوده که ثابت می کنیم شهرنشینی در دنیا از کوهپایه های شمالی کرمان آغاز شده است.

 

ماهری درباره گاه شمار تمدن‌های نخستین کرمان و اینکه چند منطقه اصلی در استان کرمان تحت باستان شناسی قرار گرفت؛ افزود: تل ابلیس حدود 7 هزار سال قدمت دارد و نخستین شواهد فلزکاری را در این مرکز یافتیم و ساختمان سازی 6200 سال قبل در این منطقه صورت گرفته است.

 

وی با افزودن اینکه تپه یحیی در دشت صوغان دومین مرکز مورد مطالعه بود که می توان قدیمی ترین مرکز شهری کرمان نامید؛ شهداد را مرکز دیگری دانست که مورد کاوش قرار گرفته و گنجینه های بسیار ارزشمندی از این مرکز به دست آمد که شهری پیشرفته و مرکز تمدن گسترده در اوایل هزاره سوم بود و مشابه هنر فلزکاران شهداد در دنیای آن زمان دیده نشده بود.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اما در اواخر دهه 70 شمسی یک فاجعه در کرمان رخ داد و میراث باستانی در جیرفت به تاراج رفت و از کشور خارج شد و تنها یکی از این آثار در یک حراجی در فرانسه یک میلیون دلار فروخته شد.

 

فرشید شریعتمداری، معاون بنیاد ایران شناسی هم با اشاره به اینکه بخشی از تاریخ مرکز کرمانشناسی مربوط به پیوستن به بنیاد ایران شناسی است که در سال 94 این اتفاق افتاد و شعبه بنیاد ایران شناسی در استان کرمان ایجاد شد؛ از تأسیس شعبه های البرز و گیلان به شرط همکاری استانداران خبر داد و افزود: شعبه های بنیاد ایران شناسی به حدود 20 مورد می رسد.

 

محمدجوادفدایی، استاندار و رییس شورای عالی کرمانشناسی هم با بیان اینکه این مرکز در کنار دیگر مراکز فرهنگی متعدد می تواند با استفاده از این مراکز و امکانات به طور جدی وارد بحث توسعه فرهنگی شود، لازمه آن را کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی، تنظیم برنامه دقیق و منظم و روش اجرایی دانست و افزود:  مرکز کرمانشناسی در 30 سال فعالیت خود اقدامات خوبی انجام داده و تا حدودی در ایفای رسالت خود موفق بوده است.

 

 

 

کد خبر 783628

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha