به گزارش خبرگزاری شبستان، سیاستنامه یا سیرُالملوک یکی از متنهای مهم تاریخی و یکی از آثار زیبای فارسی است. در این کتاب که مشتمل بر مسائل حکومتی، سیاسی و اجتماعی دورهٔ سلجوقیان است، وضع حکومت، سازمان اداری، طبقات اجتماعی و آداب و رسوم روزگار بهطور جامع مطرح گردیده است.
در آغاز سیرالملوک (سیاست نامه) این گونه می خوانیم:«سى سال کوشیدن و اندیشیدن، تدبیر کردن و راه یافتن، و در پدید آوردن یک نظام درست و مناسب با زمان پاى فشردن، و به این نتیجه تلخ رسیدن که در بالاى هِرمِ قدرت، فرمانروایان چنان مستِ غروراند که فرق دوست و دشمن را نمىفهمند. فرمانى از ملکشاه به نظام الملک و چند تنى دیگر از کارگزاران مى رسد که «هریک در معنى مملکت اندیشه کنید و بنگرید تا چیست که در عهد و روزگار ما نه نیک است، و در دیوان و درگاه و مجلس و بارگاه ما شرط آن به جاى نمىآورند؟ یا بر ما پوشیده است؛ و کدام شغل است که پیش از ما، پادشاهان شرایط آن به جاى آوردهاند و ما تدارک آن نمىکنیم؟…» (ص 31)
در بخشی از کتاب ماندگار سیر الموک می خوانیم:«که چون روزگار نیک فراز آید و زمانه بیمار نگردد، نشانی آن باشد که پادشاه نیک پدید آید و اهل فساد را مالش دهد و وزیر و پیشکاران او نیک باشند و هر کاری، کاردان را فرماید که اهلیت دارند و دو شغل یک کس را نفرمایند و پادشاه از رعیّت پرسیده باشد و کودکان را برنکشد و تدابیر با پیر و دانایان کند و کارها به قاعدۀ خویش باز برد تا کارهای دینی و دنیاوی به نظام بود و هر کسی را به اندازۀ کفایت او عمل بود و هرچه به خلاف این رود رخصت ندهد و کمابیش کارها به ترازوی عدل و سیاست راست گرداند...»
« سیرالموک» یا «سیاست نامه خواجه نظام » با تصحیح دکتر«محمد استعلامی » را موسسه نشر نگاه چاپ و روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما