گلستان در پساسیل/«اقدام و عمل» نسخه درمان آسیب سیل‎زدگان گلستانی

گلستان در پساسیل نیاز به اقدامات اساسی برای بازسازی و نوسازی زیرساخت‎ها، واحدهای تخریب‌شده و احیای مزارع کشاورزی دارد تا نبض امید در این منطقه قوی‎تر بتپد.

خبرگزاری شبستان- گرگان: صدای غرش سیل از شرق تا غرب استان گلستان را در آستانه سال ۹۸درنوردید و این سیلاب بسیاری از شهروندان گلستانی را در شهرستان‎های گنبدکاووس، گمیشان و آق‎قلا بی‎خانمان و راهی مکان‎های استقرار اضطراری کرد.

 

وسعت سیل از یک‌سو و رانش زمین از سویی دیگر در شهرستان‎های مینودشت و کلاله منجر به غافلگیری کامل مسئولان استان گلستان شد و این مهم را می‎توان از سفر استاندار گلستان به خارج از کشور پس از اقدامات اولیه برای مهار سیل در شرق استان گلستان درک کرد.

 

از سویی اقدامات دیرهنگام مدیریت بحران استان برای تخلیه سیلاب به‌ویژه در روزهایی که می‎دانست سیلاب عظیم پشت دروازه‎های آق‎قلا قرار دارد ولی راهی برای بازگشایی معابر برای عبور از سیلاب و یا ایحاد فیوزهای اطمینان بخش که از ورود سیلاب به شهر حلوگیری کند انحام نشد و این امر منجر به آن شد که تقریباً 23 روز  بخش‎های مختلف شهر آق‎قلا در سیلاب فرو برود.

 

این سیلاب و رانش زمین در 7 شهرستان استان گلستان خسارت‎های سنگین و جبران‌ناپذیری به وجود آورد که شاید جبران تمامی این خسارت‎ها سالیان سال زمان ببرد.

 

بر اساس گزارش «میر محمد غراوی» سرپرست استانداری گلستان، 110 هزار هکتار از محصولات کشاورزی استان گلستان براثر سیلاب به‌طور کامل از بین رفته است.

 

همچنین غراوی یادآور شد که 17 هزار و 800 واحد مسکونی در استان گلستان براثر سیلاب خسارت‌دیده که از این میزان 7 هزار و 300 واحد بر اساس گزارش کارشناسان بنیاد مسکن تخریبی اعلام‌شده است.

 

همچنین برخی روستاها مانند«قلعه قافه» شهرستان مینودشت و مناطق کوهستانی آزادشهر و کلاله نیز براثر رانش زمین راه‎های مواصلاتی، اراضی کشاورزی و منازل آنها خسارت دید که بر اساس گزارش بنیاد مسکن میزان خسارت رانش به منازل مسکونی 400 واحد عنوان‌شده است.

 

در حال حاضر نیز آبگرفتگی از گمیشان و آق‎قلا رفع شده و در حال حاضر گروه‎های مردمی و جهادی، نیروهای مسلح، دستگاه‎های اجرایی و خدمات رسان نسبت به اقدامات بهداشتی، لایروبی منازل و معابر و... اقدام می‎کنند.

 

۱۵ روستای مینودشت در خطر رانش زمین

بر اساس گفته «طباطبایی»، فرماندار مینودشت رانش زمین در این شهرستان به یک هزار واحد مسکونی خسارت وارد کرده و میزان خسارت بر تأسیسات، مزارع و منازل در شهرستان مینودشت 300 میلیارد تومان برآورد می‎شود و همچنین در این شهرستان 15 روستا درخطر رانش زمین قرار دارد.

 

همچنین در شهرستان آزادشهر بر اساس گفته «لاری کمان»، معاون فرماندار آزادشهر 73 میلیارد تومان سیلاب و طغیان رودخانه‎ها به تأسیسات و مسیرهایی حوزه آبی خسارت وارد کرده است.

 

همچنین «عبدالقدیر کریمی»، فرماندار گنبدکاووس عنوان کرده که سیل در شهرستان گنبدکاووس بالغ‌بر 739 میلیارد تومان خسارت به بار آورده است.

 

به گفته وی، در شهرستان گنبدکاووس یک هزار و 70 واحد نیاز به احداث مجدد دارد و همچنین 3 هزار و 872 واحد نیز براثر سیلاب خسارت وارده شده است.

 

۹۰ درصد محصولات کشاورزی گمیشان از بین رفت

«امیر شیر توماج»، فرماندار گمیشان بابیان اینکه سیل بیشترین خسارت را به بخش‎های کشاورزی و دام‌پروری در این شهرستان وارد کرده است، افزود: براثر سیلاب در این شهرستان 390 میلیارد تومان خسارت به بخش‎های کشاورزی این شهرستان واردشده است.

 

وی تأکید کرد: براثر سیلاب از مجموع 55 هزار هکتار اراضی کشاورزی این شهرستان 90 درصد محصولات کشاورزی این شهرستان از بین رفته است.

 

فرماندار گمیشان خاطرنشان کرد: در بخش دام‎ نیز 61 میلیارد تومان و در بخش طیور 6 میلیارد و 100 میلیون تومان خسارت تاکنون گزارش‌شده است.

 

«امانگدی ضمیر»، فرماندار آق‎قلا نیز بابیان اینکه برآوردها نشان می‎دهد سیل به شهرستان آق‎قلا 800 میلیارد تومان خسارت وارد کرده است، افزود: در زمان سیلاب این شهرستان 70 درصد گرفتار سیلاب شده بود.

 

وی تصریح کرد: تقریباً به مدت یک ماه است که بخش‎های مختلف شهرستان آق‎قلا با سیلاب و مشکلات ناشی از آن دست‌وپنجه نرم می‎کند و از همکاری گروه‎های مردمی، نیروهای مسلح و دستگاه‎های اجرایی، هلال‌احمر و ... در این مدت تشکر می‎کنم.

 

«علی‎اصغر بیانی«، فرماندار کلاله اظهار کرد: 698 واحد مسکونی در شهر و روستاهای شهرستان کلاله خسارت‌دیده است.

 

وی تصریح کرد: بر اساس ارزیابی‎های انجام‌شده 486 واحد مسکونی از این میزان تخریبی است و نیاز است که بازسازی شود.

 

«حسین مایلی»، فرماندار گالیکش نیز از خسارت سیل به 11 روستای شهرستان خبر داد و گفت: 130 میلیارد تومان رانش  به تأسیسات و منازل و اراضی کشاورزی  شهرستان گالیکش خسارت وارد کرده است.

 

وی تأکید کرد: جاده‎های روستایی شهرستان گالیکش بین مزارع جاده اصلی فارسیان براثر رانش بین 40 تا 90 درصد تخریب دیده است.

 

با توجه به میزان خسارت‎های برآورد شده سیل و رانش زمین در استان گلستان نخستین جلسه کارگروه بازسازی و نوسازی قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل‌زده کشور در استان گلستان برگزار شد.

 

در این جلسه «میر محمد غراوی»، سرپرست استانداری گلستان تأکید کرد: با توجه به اهمیت مسئله بازسازی و نوسازی مناطق سیل‌زده این کارگروه در شهرستان‎های آسیب‌دیده نیز برگزار میشود.

 

وی تصریح کرد: این کارگروه به‌صورت هفتگی جلساتی را برگزار می‎کند و از تمامی شهرداران و بخشداران درخواست شده که صدور پروانه‎های ساختمانی منازل آسیب‌دیده به شکل رایگان صادر شود.

 

سرپرست استانداری گلستان تأکید کرد: همچنین مقررشده که ساکنان روستاهای آسیب‌دیده از سیلاب به شکل موقت تحت پوشش کمیته امداد قرار گیرند و این نهاد باید در مدت یک ماه به این مهم اهتمام ورزد.

 

معرفی ۴۰۰ واحد مسکونی خسارت دیده برای دریافت تسهیلات به بانک‌ها عامل

غراوی یادآور شد: تاکنون 400 واحد برای دریافت تسهیلات به بانک‎ها معرفی شدند و امید داریم 7 هزار و 300 واحد تخریبی براثر سیلاب و رانش نیز به‌زودی برای دریافت تسهیلات به بانک‎ها معرفی شوند.

 

«محمدتقی زمانی نژاد»، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گلستان نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خسارت سیل و رانش به 500 روستا و 4 شهر در استان گلستان خبر داد و اظهار کرد: برای بازسازی مسکن‎های شهری 50 میلیون تومان تسهیلات با کارمزد بانکی چهار درصد و 15 ساله و 15 میلیون تومان وام ضروری مایحتاج زندگی به‌اضافه 5 میلیون تومان کمک بلاعوض در نظر گرفته‌شده است.

 

وی تأکید کرد: همچنین برای بازسازی مسکن‎های روستایی 40 میلیون تومان تسهیلات با کارمزد چهار درصد و بازپرداخت 15 ساله دیده‌شده است و امیدواریم با مشارکت مردم و نظارت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خانه‎های مقاوم برای سیل‎زدگان ساخته شود.

 

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان تأکید کرد: به مردم آسیب‌دیده از سیل و رانش این اطمینان خاطر را می‎دهیم که تا ساخت آخرین خانه در کنار آنها خواهیم بود.

 

همچنین بنیاد برکت نیز 4 هزار پک لوازم‌خانگی شامل 6 کالا و 3 هزار شغل اجتماعی در مناطق سیل‌زده و تهیه 4 هزار دام سبک برای جایگزینی دام‎های ازدست‌رفته در مناطق سیل‌زده را تقبل کرده که تاکنون یک هزار و 800 پک، 3 هزار دام سبک تهیه‌شده است و بخشی از این کالاها در مناطق سیل‌زده با هماهنگی استانداری گلستان در دست توزیع است.

 

گفتنی است، براثر سیلاب و رانش در استان گلستان هشت نفر جان باختند که 6 نفر از این افراد در حادثه واژگونی قایق در منطقه گمیشان بودند که به دستور مقام معظم رهبری و ازآنجایی‌که این افراد نسبت به خدمات‎رسانی و امدادرسانی مشغول بودند شهید خدمت عنوان شدند.

 

براثر بارش بارندگی در روز 27 اسفند به مدت 5 روز در اقصی نقاط استان گلستان و بارش میانگین 220 میلی‎متری سیلاب در شهرستان‎های مختلف استان گلستان جاری شد و تاکنون خسارت‎های واردشده از طریق سیل برطرف نشده است.

 

گزارش: داود خاندوزی

 

کد خبر 783480

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha