«یه حبه قند» فراموش شده ها را به یاد همه آورد

نگار جواهریان در نشست نقد و بررسی«یه حبه قند»گفت: من همیشه شیفته آثار هنری هستم که موضوعات فراموش شده را یادآوری کند. بزرگترین حسن «یه حبه قند» یادآوری برخی از مواردی بود که همه ما فراموش کرده‌ایم.

به گزارش خبرنگار شبستان،نشست نقد و بررسی «یه حبه قند»آخرین ساخته رضا میرکریمی، امروز با حضور این کارگردان و بعضی از عوامل این فیلم به همراه مهرزاد دانش به عنوان منتقد برنامه و ابراهیم فیاض استاد دانشگاه برگزار شد.
 

میرکریمی در ابتدای این نشست با اشاره به استقبال بالای مردم از این فیلم گفت: ادعایی ندارم که فیلمی کامل درباره جزئیات ساخته‌ام اما در ابتدای مسیر هستیم و نظرات مخاطبان،‌ مخصوصا مخاطبان حرفه‌ای سینما ره توشه‌ی ساخته آثار بعدی من است.

 

وی در ادامه گفت:‌ وقتی که از جلوی سینماهای نمایش دهنده‌ «یه حبه قند»عبور می‌کنم‌، با دیدن مردم احساس خوبی به من دست می‌دهد و می‌فهمم که هنوز تصویر درستی از مخاطب و آنچه می‌پسندد نداریم. ما مخاطبین بسیاری داریم که منتظر هستند تا ضیافتی با شکوه برایشان ترتیب داده شود و از آن استقبال کنند.

 

میرکریمی در ادامه سخنانش در پاسخ پرسشی در مورد نحوه اکران «یه حبه قند» و مقایسه آن با اکران «به همین سادگی»ساخته قبلی این کارگردان گفت:‌ شرایط اکران این دو فیلم مانند یکدیگر بود و در آن زمان حتی بهترین پخش کنندگان کشور هم پیش بینی می‌کردند که «به همین سادگی» تنها 20 میلیون تومان می فروشد چرا که معتقد بودم فیلم دارای لحظه‌ها و جزئیات بسیاری است که ممکن است به تنهایی جذاب باشد اما مخاطب را خسته می‌کند.

 

وی تصریح کرد: در همان شرایط که فیلم «به همین سادگی» اکران نصفه و نیمه‌ای داشت 220 میلیون تومان فقط در تهران فروخت. در واقع می‌خواهم بگویم ما گاهی یادمان می‌رود که جذابیت برای مخاطب از هرچیز مهمتر است و به نظر من هدف اصلی از فیلم سازی باید رسیدن به نقطه تماس خوب با مخاطب باشد.

 


کارگردان فیلم «یه حبه قند» در بخشی از این جلسه با اشاره به یادداشت ابراهیم حاتمی کیا درباره فیلم خودش گفت: ابراهیم لطف داشته و از فیلم من تعریف کرده است. خوشحالم که او «یه حبه قند» را دوست داشته است چون زمانی که من تنها یک علاقه مند سینما بودم، او با فیلمهایش به من انگیزه می‌داد و من هرگز به توانایی و قدرت حاتمی‌کیا شک نکردم.

 

میرکریمی افزود:‌ وقتی انتقاد داریم به اینکه در حوزه‌های دیگری به جز فرهنگ در بیان نظرات سختگیری می‌شود، خیلی برایم عجیب است که چرا خودمان در حوزه فرهنگ نیز کم طاقت شده‌ایم.

 

وی ادامه داد: هر کسی ادبیات مخصوص به خودش را دارد. ممکن است فیلمی را دوست داشته باشد و یا از آن بدش بیاید. فکر نمی‌کنم آقای فرهادی نیز چنین واکنش‌هایی را به نامه ابراهیم حاتمی کیا درباره فیلمش بپسندد و از آن خوشحال شود.

 

کارگردان «یه حبه قند» گفت:ما باید باید نقد پذیر باشیم.‌ من در متنی که آقای حاتمی کیا منتشر کرده بود توهینی نمی‌بینم و سخنان ایشان را به مثابه نقد دیدم. ما باید کمی نقد پذیر باشیم به نظرم این نقد پذیری را فرنگی‌ها خیلی بهتر درک کرده‌اند چرا که وقتی کسی فیلمی می‌سازد باید خودش را برای هر نقدی آماده کند.

 

وی تصریح کرد:خیلی جالب است که در فرنگ، فیلم سازان فیلم‌های یکدیگر را کاملا بالا می‌برند و یا کاملا می‌کوبند و هیچ واکنش بدی نیز نسبت به آنها صورت نمی‌گیرد.

 

رضا میر کریمی درباره«جدایی نادر از سیمین »و واکنشهای مختلف به آن گفت:‌ فیلم آقای فرهادی فیلم خوبی است که خدا را شکر جوایز بسیاری را گرفت اما در این میان یک نفر هم به صراحت می‌گوید که این فیلم را دوست ندارد. واقعا از این که این گونه با حاتمی‌کیا و نامه‌اش رفتار شد دلم شکست.

 

وی ادامه داد:فکر می‌کنم من و آقای فرهادی نیز حق داریم زمانی که حاتمی‌کیا فیلم ساخت به صراحت نظرمان را درباره فیلم او بیان کنیم و این یکی از طبیعی‌ترین اصولی است که در سینما وجود دارد.
 

سهیلا رضوی بازیگر «یه حبه قند» در ادامه این نشست در مورد حضور خود در این فیلم گفت: هنگامی که سناریو را دیدم از ابتدا به مسائل مالی فکر نکردم چرا که از همان ابتدا معلوم بود که «یه حبه قند» فیلمی بزرگ، خوب و ماندگار خواهد شد.

 

وی ادامه داد: پس از آنکه فیلمنامه را خواندم احساس کردم که نقش مادر خانواده که اکنون آن را بازی می‌کنم جالب‌تر از نقشی بود که ابتدا به من پیشنهاد شده بود. چرا که نقش مادر نظاره‌گر بسیار قدرتمندی است و در اولین جلسه این احساسم را به تیم تولید گفتم و این گونه بود که بازی در نقش مادر به من سپرده شد.

 

فرهاد اصلانی هم درباره‌ی بازی اش در نقش روحانی فیلم گفت: در همان جلسه اولی که با آقای میرکریمی داشتیم ایشان به من گفتند که من دوست داشتم نقش روحانی را هدایت هاشمی بازی کند اما چون او در فیلم آقای عبدالوهاب این کار را بسیار عالی انجام داده بود و تصمیم بر این گرفته شد تا من نقش روحانی را برعهده بگیرم.

 

وی افزود:‌ من برای بازی در نقش روحانی، «یه حبه قند» تحقیقات زیادی کردم و در بخش‌هایی هم از آقای میرکریمی کمک می‌گرفتم.

 

فرهاد اصلانی با تاکید بر ملموس بودن شخصیت روحانی برای تماشاگران گفت: سینما نمی‌تواند به قشر روحانی که نقش موثر در تاریخ پس از سی ساله انقلاب داشته،بی‌تفاوت باشد تا کنون چند فیلم قابل قبول ساخته شده است اما درصد بسیاری از آثار نیز وجود دارند که روحانیون را شخصیت‌های بسیار فضایی معرفی می‌کنند.

 

وی تصریح کرد:روحانی «یه حبه قند» که من نقش او را بازی کردم شخصیت بسیار آشنایی بود که چرا او هم دغدغه زندگی داشت و هم می‌ترسید و این شبیه آدم‌هایی است که دور اطرافمان می‌بینیم.

 

رضا میرکریمی هم درباره بازی اصلانی گفت:آقای اصلانی برای بازی در این فیلم چندین سفر به قم رفت و حتی لباسی که در فیلم می‌پوشید، خودش از قم سفارش داد. در واقع ایشان بسیار پیگیر بهتر اجرا کردن نقششان بودند.

 

هدایت هاشمی در بخشی دیگر از این نشست گفت: اینکه با بازیگرای همچون فرهاد اصلانی در «یه حبه قند» همبازی بوده ام بسیار خوشحالم. در نسل میانه بازیگران، تعداد آنهایی که برای من الگو هستند بسیار کم هستند همچون سیامک صفری ،‌ فرهاد اصلانی و حسین یاری. مهمترین مساله‌ای که در بازی فرهاد اصلانی متوجه شدم، مشاهده گری او است.

 

وی با اشاره به تکنیکهای بازیگری اصلانی افزود:‌ این مشاهده گری و پیدا کردن نمونه‌های اجتماعی برای یک نقش می‌تواند بسیار مهم باشد و روی بازی من تاثیر بسیار زیادی گذاشت. به نظرم تکنیک جست‌وجو گری اجتماعی در بازیگری به امثال فرهاد اصلانی بسیار مدیون است.

 

هاشمی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره لهجه‌ی یزدی که در فیلم استفاده شده است گفت:‌ من و نگار جواهریان دو نفری بودیم که سفرهای مجزایی را به یزد داشتیم تا روی لهجه خود کار کنیم.
 

وی با بیان این نکته لهجه یزدی «یه حبه قند»غلیظ نیست افزود:در این فیلم رضا میرکریمی تصمیم گرفت، لهجه مرکزی استان یزد را انتخاب کند چرا که اگر می‌خواستیم کمی لهجه یزدی را غلیظ‌تر صحبت کنیم، فیلم تنها باید از شبکه استانی یزد پخش می‌شد و افرادی که در سایر نقاط کشور هستند باید فیلم را با زیر نویس مشاهده می‌کردند.

 

نگار عابدی دیگر بازیگر فیلم درباره اولین حضور سینمایی خود گفت:‌ در ابتدا قرار بود آقای هاشمی که همسر من هستند نقش روحانی را بازی کنند و من نیز نقش«شمسی» همسر ایشان را بازی کنم اما در ادامه نقش‌ها جابه جا شد.اما برای من حضور در این فیلم بسیار مهم بود و نقش اهمیت نداشت.

 

وی افزود: واقعا در وهله اول کار کردن با آقای میرکریمی برای من یکی از مهمترین نکاتی بود که در پذیرفتن نقش «مهناز» در «یه حبه قند» در نظر گرفتم. چرا که من یک بار شانس حضور در «خیلی دور خیلی نزدیک» را از دست داده بودم.

 

عابدی با اشاره به نقش مهناز که او در فیلم بازی می‌کند،عنوان کرد:‌ مهناز خواهر چهارم خانواده است. او با غمگینی بسیاری وارد فیلم می‌شود اما دیگران در دل خانواده او را کنترل کرده و به آرامش می‌رسانند. داماد خانواده هم همینگونه است که در داخل خانواده به آرامشی که در اختیار نداشته دست پیدا می‌کند به نظرم این یکی از افتخارات فرهنگی ما است که خانواده نقش برجسته‌ای در کنترل شرایط بحرانی دارد.

 

نگار جواهریان در ابتدای سخنانش در پاسخ به این پرسش که آیا نترسیدید که نقش «پسند» شبیه دیگر نقش‌هایش شود، تصریح کرد:‌ خیر. من هیچ شباهت عمیقی بین نقش‌هایم در «طلا و مس»، «هیچ» ،‌ «یه حبه قند» و «اینجا بدون من» نمی‌بینم. برای من این نقش‌ها اصلا شبیه به هم نیستند ضمن آنکه مگر چند فیلم خوب در طول عمر یک بازیگر ساخته می‌شود که او بتواند به منیت خودش فکر کند.

 

وی افزود:‌ بسیاری به من می‌گویند که شاید نوع معصومیتی که در نقش‌هایم در فیلم‌ها وجود دارد تکراری شود، اما حداقل می‌توانم بگویم سعی کردم چنین اتفاقی نیفتد.«یه حبه قند» فیلمی است که حتی در لحظه مرگ هم امید می‌دهد. واقعا «یه حبه قند» برای من مانند یک رویا است.

 

این بازیگر خاطرنشان کرد: من همیشه شیفته آثار هنری هستم که موارد فراموش شده را به من یادآوری کند. بزرگترین حسن «یه حبه قند» یادآوری برخی از مواردی بود که همه ما فراموش کرده‌ایم.

 

نگار جواهریان در پایان گفت:سطح استانداردها در این فیلم چند مرحله افزایش داده شده است. این فیلم واقعا در بخش‌های طراحی‌، فیلم برداری ‌و صدابرداری تجربیات بسیار مهمی در سینما خلق کرده است.


پایان پیام/
 

کد خبر 78343

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha