به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، داد و ستد خارج از بورس یا به اصطلاح فرابورس (OTC) بهطور مستقیم بین دو طرف بدون هیچ گونه نظارتی از جانب یک بورس انجام میگیرد. فرابورس در مقابل داد و ستد بورسی که در بازارهای سازمان یافته رخ میدهد قرار دارد. یک بورس اوراق بهادار مزایایی همچون تسهیل نقدشوندگی، کاهش ریسک اعتباری در مورد نکول یکی از طرفین معامله، شفافیت و در دسترس بودن قیمت جاری بازار را دارد.
در معاملات بازار فرابورس قیمت برای عموم لزوماً منتشر نمیشود و به دلیل اینکه قراردادها دو جانبه هستند هر طرف میتواند نگران ریسک اعتباری طرف دیگر باشد. همچون معاملات بورسی معاملات فرابورس در مورد کالا، ابزارهای مالی (شامل سهام) و اوراق مشتقه آنها انجام میگیرد. بازار اوراق مشتقه فرابورس در داراییهایی مثل نرخ بهره، نرخ ارز، سهام و کالا فعال است.
محصولاتی که در بورس مبادله میشوند باید به خوبی استاندارد باشند. در واقع برای ایجاد شفافیت، محصولات مبادله شده باید مطابق با کمیت، کیفیت و عینیت مشخص تعریف شده بوسیلهٔ بورس و در تمام معاملات یکسان باشند. بازار فرابورس این محدودیتها را ندارد.
بنابراین گزارش بر اساس آمارهای معاملاتی در سال ۹۷ آیفکس و ارزش بازار فرابورس با رشد مواجه شده اند و در ادامه مسیر رو به رشد فرابورس در سال جاری بر اساس اطلاعات منتشره در هفته منتهی به ۲۹ فروردین ماه، ۳۷۸ هزار و ۱۶۷ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۲۳ هزار میلیارد ریال در بورس کالا مورد دادوستد قرار گرفت.
بنابر گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، بر اساس آمار منتشره هفته گذشته در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا، ۸۴ هزار و ۳۵۲ تن انواع کالا به ارزش ۸ هزار و ۱۷۹ میلیارد ریال معامله شد. در این تالار ۷۳ هزار و ۳۰۰ تن فولاد، ۶ هزار و ۱۰۰ تن مس، ۴ هزار و ۴۰۰ تن آلومینیوم، ۱۲۰ تن کنسانتره مولیبدن، ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها، یک کیلوگرم شمش طلا و ۴۲۰ تن شمش روی از سوی مشتریان خریداری شد.
همچنین در این هفته معاملاتی در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی، ۲۹۱ هزار و ۹۲۹ تن انواع کالا به ارزش ۱۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به فروش رسید. در این تالار ۱۰۴ هزار تن وکیوم باتوم، ۸۲ هزار و ۹۵۷ تن قیر، ۷۶ هزار و ۶۵۹ تن مواد پلیمری، ۲۶ هزار و ۴۶۸ تن مواد شیمیایی، ۱۰ تن آرگون، یک هزار و ۲۰۰ تن سلاپس واکس و ۲ هزار و ۱۴۰ تن گوگرد معامله شد. علاوه بر این بازار محصولات کشاورزی بورس کالا طی هفته گذشته شاهد معامله ۵ کیلوگرم زعفران رشتهای بود. افزون بر این، یک هزار و ۸۸۶ تن کالا هم در بازار فرعی بورس کالا به فروش رسید.
این در حالی است که در معاملات آخرین روز کاری فرابورس در هفته گذشته (28 فروردین) یک میلیارد و ۷۴۷ میلیون ورقه به ارزش افزون بر ۷ هزار و ۷۹۶ میلیارد ریال میان سهامداران و معاملهگران دست به دست شد که در مقایسه با روز قبل از آن (27 فروردین) افزایش حجم و ارزش مبادلات را نشان میداد.
سهامداران در 28 فروردین به ترتیب در بازارهای اول و دوم فرابورس ۱۱۹ و ۳۸۱ میلیون سهم را دادوستد کردند که ارزش آنها ۳۸۴ و یکهزار و ۴۴۲ میلیارد ریال بود. در بازار پایه نیز تغییر مالکیت ۶۷۱ میلیون سهم به ارزش یک هزار و ۳۳۱ میلیارد ریال توسط سهامداران رقم خورد.
یادآور می شود: بازدهی بیش از ۱۰۰ درصدی شاخص کل و رشد ۷۵ درصدی ارزش بازاری فرابورس در سال گذشته در حالی اتفاق افتاد که تامین مالی ۳۴۹ هزار میلیارد ریالی نیز در این سال صورت گرفت. در سال 97 طی ۲۴۱ روز معاملاتی، معاملهگران در تمامی بازارهای فرابورس اقدام به خرید و فروش ۱۷۰ هزار و ۱۹۰ میلیون ورقه بهادار به ارزش یک میلیون و ۱۷ هزار و ۱۱۵ میلیارد ریال در بیش از ۲۴ میلیون و ۷۱۹ هزار نوبت معاملاتی کردند که افزایش این متغیرها در بازه ۷۱ تا ۱۵۰ درصدی قرار داشت.
همچنین در پایان سال 97 موسسه اعتباری کوثر مرکزی با ۴۸۵ هزار و ۱۰۷ سهامدار در صدر بزرگترین شرکت های فرابورسی از نظر تعداد سهامدار قرار دارد و تولید و مدیریت نیروگاه زاگرس کوثر با ۳۳۲هزار و ۵۰۷ سهامدار و بانک سرمایه با ۳۰۱ هزار و ۹۷۳ سهامدار در رده های بعدی قرار گرفتند. بیمه معلم، بانک حکمت ایرانیان، بانک مهر اقتصاد، بانک دی، بانک قوامین، بیمه حکمت صبا نیز درمکان های سوم تا دهم فهرست برترین شرکت های فرابورسی از لحاظ تعداد سهامدار ایستادند./
نظر شما