به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجتالاسلام احمد مبلغی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، امروز(4 آبان) در سالن همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و در همایش نظامهای معنایی و تولید دانش در کتابخانههای دیجیتالی گفت: علم اصطلاحات در طول تاریخ همواره با چند مشکل جدی و اساسی روبرو بوده که این مشکلات از دیرباز تا کنون باعث وقفه در چرخه تولید دانش میشود.
وی ادامه داد: اختفای یک اصطلاح علمی در میان سایر مفاهیم از جمله مشکلات مهم چرخه تولید علم است و به همین علت امکان پنهان ماندن اصطلاحی علمی به مدت قرنها از نظر عالمان و عدم امکان رجوع به آن وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به استفاده از واژه اصطلاح یا همان تبدل موضوع در قرن 9 هجری توسط یک دانشمند مسلمان گفت: متاسفانه این واژه مهم بعد از آن زمان از نظرها پنهان ماند تا زمانیکه کاشفالغطاء (یکی از شخصیتهای نادر فقه شیعه) آن را در بخشی از اصول به نام استصحاب دوباره احیا کرد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) نیز به عنوان یکی دیگر از احیاگران اصطلاح این اندیشه پنهان مانده را در مبحثی مانند استصحاب به کار گرفت و با بازسازی و افزودن معرفتهایی به آن توانستند آن را به عنوان آخرین عنصر روشی متحول ساز فقه در مقابل جهان پر از تحول به کار گیرند.
وی با تاکید بر کاربرد اصطلاح نامه ها در فضای مجازی، افزود: اینترنت از حیث عرضه، انتقال و قابلیت بحث فضایی حداکثری و دارای قابلیت ها یبالاست و ورود اصطلاحات با کارکردهای اصیل و چندگانه به فضای بی حد و مرز و پرشتاب مجازی امری مهم، ضروری و اثر بخش است.
حجت الاسلام مبلغی، گفت: مخفی ماندن اصطلاحات از دید محققان و علم اندوزان باعث کندی حرکت علم و عقب افتادگی های فراوان می شود و بردن این اصطلاحات به فضای مجازی باعث نمایانده شدن مصطلحات به موجودات زنده علمی در این فضا می شود.
پایان پیام/
نظر شما