تلاش عراق برای حفظ ایران و عربستان

نخست وزیر عراق که چندی پیش در تهران بر گسترش روابط با ایران تاکید داشت حالا برای گسترش روابط با ریاض تلاش می کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عراق به عنوان یکی از همسایه های مهم ایران برای حفظ روابط با کشورمان می کوشد. در همین زمینه طی ۴ ماه هم رئیس جمهوری و هم نخست وزیر این کشور به تهران سفر کرده اند.

 

اما از سویی دیگر این کشور با درک دشمنی های موجود میان عربستان و ایران، همچنین برای گسترش روابط با عربستان هم تلاش دارد.

 

در همین رابطه، نخست وزیر عراق از چهارشنبه وارد ریاض شد و با مسئولان سعودی نشست برگزار کرد. طرفین پس از پایان این نشستها، بیانیه مشترک منتشر کردند.

 

«سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی در کاخ پادشاهی میزبان عبدالمهدی بود و نشستی برگزار کردند که در آن، امرا، وزرا و شخصیتهای بلندپایه سعودی و عراقی حضور داشتند.

 

نخست وزیر عراق تأکید کرد که سفر وی به ریاض، «نشانگر رویکرد و تمایل دولت عراق برای توسعه روابط با ریاض در همه زمینه‌هاست و تبادل این سفرها در این سطح عالی، افقهای گسترده‌ای ایجاد و خواسته‌های دو ملت را برآورده و امنیت و ثبات را برای عموم ملتهای منطقه محقق می‌کند».

 

پادشاه سعودی نیز برای عراق، ثبات، شکوفایی و پیشرفت را آرزو و از تحول و ثباتی که عراق شاهد آن است، ابراز خرسندی کرد.

 

دفتر نخست وزیری عراق نیز پس از این دیدارها با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که 13 توافق و یادداشت تفاهم بین وزرای عراقی و همتایان سعودی آنان امضا شد، ولی درباره ماهیت این توافقات اشاره‌ای نکرد.

 

پس از پایان دیدار عبدالمهدی و شاه سعودی، طرفین بیانیه مشترکی منتشر کردند.

 

طبق ترجمه فارس،‌ خبرگزاری رسمی سعودی (واس) متن بیانیه مشترک پس از دیدار شاه سعودی با عبدالمهدی را منتشر کرد.

 

در این بیانیه آمده است که با توجه به روابط محکم تاریخی بین سعودی و عراق و در راستای تحکیم روابط و تمایل مشترک بین طرفین برای گسترش آن و استفاده از امکانات مهم و فرصتهای موجود جهت تقویت همکاری بین دو کشور در زمینه‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی، نخست وزیر عراق به عربستان سعودی سفر کرد.

 

بر اساس این بیانیه، در جریان دیدار بین سلمان و عبدالمهدی، «راههای تقویت و توسعه روابط دوجانبه» به گونه‌ای بررسی شد که «در راستای منافع دو کشور و دو ملت برادر است».

 

در این دیدار، همچنین «چند توافق و یادداشت تفاهم‌نامه در زمینه‌های مختلف در چارچوب شورای هماهنگی سعودی-عراقی امضا شد».

 

به گزارش واس، شاه سعودی و نخست وزیر عراق با تأکید بر روابط تاریخی، دینی و اجتماعی بین ریاض و بغداد، اعلام کردند که باید از «میراث تاریخی و دینی بهره برد و روابط را تقویت کرد».

 

واس با اشاره به دیدار عبدالمهدی با «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی اعلام کرد که طرفین آخرین تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای را بررسی و بر لزوم رایزنی و هماهنگی در راستای تقویت اتحاد بین کشورهای عربی تأکید کردند.

 

این در حالی است که یک روزنامه نزدیک به قطر به بررسی ابعاد سفر نخست وزیر عراق به ریاض پرداخت و آن را دارای ابعاد اقتصادی و سیاسی دانست.

 

طبق ترجمه دیگری از خبرگزاری فارس، یک مسئول عراقی که در هیأت این کشور در ریاض حضور دارد، به صورت تلفنی به روزنامه «العربی الجدید» -نزدیک به قطر- گفت که «این توافقات درباره مبادلات تجاری، هماهنگی امنیتی، مرزهای مشترک، ویزای دو کشور و تسهیل در سرمایه‌گذاری بین طرفین است».

 

این منبع اعلام کرد که احتمالا در جریان دیدارهای امروز بین مسئولان سعودی و عراقی، زمان بازگشایی گذرگاه مرزی بین دو کشور که از 30 سال پیش بسته است، اعلام خواهد شد.

 

یک مسئول عراقی حاضر در بغداد هم گفت که عبدالمهدی و هیأت عراقی توافقاتی در خصوص مسائل نظامی و اقتصادی امضا خواهند کرد، و این سفر در تحکیم روابط دوجانبه مهم است.

 

وی همچنین تصریح کرد که بغداد از طریق چنین سفرهایی در تلاش است که «فرصت سرمایه‌گذاری در این کشور را افزایش دهد و با شرکتهای عربی و بین‌المللی تعامل داشته باشد».

 

«ضیاء المرسومی» عضو «التیار المدنی العراقی» (جریان مدنی عراق) اما به العربی الجدید گفت که «سفر نخست وزیر [عراق] به سعودی، بیش از اینکه تجاری و اقتصادی باشد، سیاسی است؛ زیرا بازار عراق در انتظار سعودی‌ها نیست و سعودی‌ها نمی‌توانند هیچ استفاده‌ای از آن داشته باشند».

 

المرسومی ادامه داد: «توافقاتی که امروز امضا خواهد شد –هر چند محتوای آن اقتصادی یا سرمایه‌گذاری است- ولی در ضمن تلاشهای عراق است که ثابت کند جانبدار هیچ یک از دو محور اصلی منطقه (ایران و سعودی) نیست؛ به ویژه اینکه بغداد توافقنامه‌های مشابهی با ایران امضا کرد که چندی پیش اجرایی شد».

 

وی اعلام کرد که اگر این سفر دارای ابعاد اقتصادی قلمداد شود، «کاملا نادرست است ...و اگر کمک مالی برای شهرهای آزاد شده از دست داعش به حاصل شود، می‌توان آن را دست‌کم در راستای جلب منافع برای عراق دانست؛ زیرا عراق چیزی ندارد که بخواهد صادر یا با سعودی سرمایه‌گذاری کند».

 

العربی الجدید هم در پایان گزارش خود تأکید کرد که «همگرایی عراقی-سعودی در فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تمایل پادشاهی [سعودی] برای افزایش میزان سرمایه‌گذاری خود در عراق است»؛ به ویژه اینکه این همگرایی پس از «امضای بیش از 130 معاهده اقتصادی و تجاری بین بغداد و تهران» حاصل شده است./

 

 

کد خبر 782294

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha