به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و ترکیه به عنوان دو شریک تجاری قدیم همواره تلاش داشته و دارند که زمینه توسعه روابط خود در بخش های مختلف اقتصادی را فراهم آورند و در حال حاضر بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت، افزایش مراودات تجاری با کشورهای عراق، ترکیه، سوریه و لبنان را در دستور کار قرار داده است. بخشی از برنامه، راه اندازی دفاتر تجاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در شهرهای اربیل، بصره و بغداد در عراق و استانبول در ترکیه است که در همین ارتباط دفتر وزارتخانه در آنکارا پایتخت ترکیه فعال است.
به دنبال تعاملات مقامات دو کشور برای توسعه روابط تجاری و رسیدن به افق تجاری ترسیم شده روز گذشته وزیر امور خارجه کشورمان سفری به ترکیه داشت و در این سفر با رییس جمهوری، رییس مجلس ، وزیر امور خارجه و سایر مقامات این کشور دیار شد. وی در تشریح سفر خود به ترکیه گفته است: «در جریان این دیدارها در مورد بحث سوریه لازنی کردیم. موضوع ونزوئلا و مداخلات غیر قانونی آمریکا در امور این کشور و تحولات صورت گرفته در شمال آفریقا و نگرانیهایی که در این منطقه در مورد احتمال استفاده از نیروهای نظامی وجود دارد از دیگر موضوعاتی بود که در جریان این رایزنیها در مورد آن بحث و گفتوگو کردیم.»
وزیر امور خارجه با اشاره به گفتوگوهای صورت گرفته با مقامات ترکیه در مورد روابط دو جانبه تهران ــ آنکارا خاطر نشان کرد: «در جریان این سفر در مورد روش های ادامه همکاری ها بین دو کشور علیرغم وجود تحریم ها صحبت کردهایم و توافق کردیم که در پنج حوزه به صورت ویژه کار را دنبال کنیم. از جمله در مورد تعرفه ترجیحی، همکاری ها در حوزه انرژی، همکاری ها در حوزه بانکی و استفاده از پول مشترک دو کشور، ایجاد ساز و کار اینستکس در روابط دو جانبه دنبال میکنیم. توافق شد من و وزیر امور خارجه ترکیه این موضوعات را به صورت ویژه دنبال کنیم و مسئولان کمیسیون مشترک دو کشور نیز به سهم خود این مسائل را دنبال میکنند.»
این در حالی است که وزیر خارجه ترکیه نیز در این سفر با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار داشت، گفته است: «به دنبال راه اندازی مکانیزمهای جدید تجارت شبیه به اینستکس اروپایی با ایران هستیم.»
طبق ترجمه ایبنا به نقل از رویترز «مولود چاووش اوغلو» گفت: «ترکیه به دنبال راه اندازی یک مکانیزم های جدید تجارت با ایران است؛ شبیه به سیستم اینستکس که توسط کشورهای اروپایی به منظور دور زدن تحریم های آمریکا بر روی صادرات نفت ایران راه اندازی شده است. آنکارا و ایران نیازمند حفظ همکاری به منظور افزایش تجارت دو جانبه با هدف رسیدن به ۳۰ میلیارد دلار یعنی ۳ برابر سطح فعلی هستند. در راستای مکانیزم های موجود، چگونگی ایجاد مکانیزم های جدید مانند اینستکس و برداشتن موانع پیش روی تجارت خود را را بررسی می کنیم.»
چاووش اوغلو خاطر نشان کرد: «آنچه که مهم است اتحاد و اراده میان دو کشور است. وزیر خارجه ترکیه در مورد مکانیزم های جدید جزئیات بیشتری را ارائه نکرد؛ اما ترکیه به دنبال استفاه از ارزهای ملی در تجارت بین الملل است و در اکتبر سال ۲۰۱۷ میلادی بانک های مرکزی ایران و ترکیه به طور رسمی بر سر استفاده از ارزهای ملی توافق کردند.»
بر پایه این گزارش واشنگتن، ترکیه را از جمله کشورهای معاف شده برای واردات نفت ایران اعلام کرده و سخنگوی ترکیه چند روز پیش گفته بود که ترکیه انتظار تمدید معافیت واردات نفت ایران از سوی ایالات متحده را دارد.
این در حالی است که چندی پیش معاون اول رییس جمهوری در دیدار «دریا اورس» سفیر جدید ترکیه در ایران با اشاره به اراده مقامات عالی رتبه دو کشور بر توسعه مناسبات فیمابین، یکی از موانع پیش روی گسترش روابط را موانع و محدودیتهای بانکی برشمرد و بر ضرورت تلاش دو طرف برای رفع موانع و توسعه همکاریهای بانکی تاکید کرده بود.
جهانگیری با تأکید بر این که جمهوری اسلامی ایران از حضور و فعالیت سرمایه گذاران کشور ترکیه استقبال میکند، گفت: «دو کشور از ظرفیتهای لازم برای افزایش حجم مبادلات تجاری برخوردار هستند و میتوانند حجم مبادلات را به ۳۰ میلیارد دلار در سال برسانند. گسترش همکاریهای تهران و آنکارا نقش مؤثری در حل مسائل دنیای اسلام و منطقه دارد.»/
نظر شما