به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از روابط عمومی معاونت گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، «زاهد شفیعی» گفت: بیش از 26 هزار تن از صاحبان مشاغل وحرف مستقیم وغیر مستقیم گردشگری از بهمن سال گذشته تا پایان دهه دوم فروردین ماه سالجاری تحت آموزش برنامه توانمندسازیدفتر آموزش ومطالعات معاونت گردشگری قرار گرفتند.
مدیرکل دفتر آموزش و مطالعات گردشگری افزود: توانمندسازی یا توانافزایی یکی از برنامههای جهانی برای ارتقای توان، دانش وآگاهی نیروهای انسانی شاغل، مورد نیاز، مرتبط و درگیر با یک حوزه کاری است.
وی با تاکید بر ضرورت اهمیت داشتن نیروهای انسانی اثربخش و کارآمد در صنعت گردشگری خاطرنشان کرد: از طریق برنامههایی مانند توانمندسازی میتوانیم کیفیت خدمات قابل ارائه توسط نیروی انسانی راارتقاء و رضایت مشتری را افزایش داد ودر نهایت توجیهپذیری بالای تاسیسات گردشگری به عنوان بنگاههای اقتصادی این صنعت را تضمین کرد.
مدیرکل دفتر آموزش و مطالعات گردشگری گفت: براساس نیازسنجی انجام شده، آداب ورفتار حرفهای در صنعت مهماننوازی وگردشگری، نوآوری و فناوری جدید درگردشگری، آشنایی با صنعت گردشگری، مبانی مدیریت کیفیت در صنعت گردشگری و گردشگری پایدارآموزشهای پنجگانه قابل ارائه در این برنامه هستند.
وی افزود: نیروی انسانی شاغل در تاسیسات گردشگری، نیروی انسانی که مستقیما با گردشگر در ارتباط هستند و در مشاغل مرتبط با گردشگری ولی خارج از مدیریت سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خدمت میکنند و بسیاری از ذینفعان، تصمیمگیران، معتمدین محلی و بسیاری از اعضای جوامع محلی وبومی ساکن در مراکز و کانونهای گردشگرپذیر مخاطبان برنامه توانمندسازی هستند.
شفیعی اظهار داشت: پیشبینی میشود تا پایان بهار سال جاری بیش از پنجاه هزارنفر از افراد مرتبط با صنعت گردشگری از این آموزشها برخوردار شوند.
نظر شما