به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «عملیات بازار باز» خرید و فروشِ اوراق قرضه دولتی در بازار آزاد، برای گسترش یا انقباض میزان پول در سیستم بانکی است که توسط بانکهای مرکزی کشورها انجام میشود. خریدها به سیستم بانکی پول تزریق میکنند و رشد اقتصادی را افزایش میدهند در حالی که فروشها عکس این را انجام میدهند.
عملیات بازار باز از ابزارهای اصلی در سیاستهای پولی یک کشور است. عملیات بازار باز میتواند اهداف متفاوتی را دنبال کند. در بسیاری کشورها مهمترین وظیفه بانک مرکزی کنترل نرخ تورم است که این کنترل از طریق عملبات بازار باز صورت میگیرد. در کشورهایی که نرخ برابری ارز را کنترل میکنند، عملیات بازار باز با هدف کنترل نرخ ارز صورت میگیرد.
عملیات بازار باز به عنوان یک سازوکار کنترل پولی طی دهههای اخیر بهعنوان موثرترین ابزار ثباتساز در بازار پول مطرح شده است که علاوهبر تسهیل به افسار کشیدن تورم میتواند زمینه حرکت اقتصاد از فاز رکودی به فاز رونق و زدودن بار تامین مالی دولت از دوش شبکه بانکی را فراهم کند بر این اساس پاییز سال گذشته «شورایعالی هماهنگی اقتصادی» برای نخستین بار به بانک مرکزی اجازه داد تا ازعملیات بازار باز استفاده کند.
در راستای ادامه این فرایند عصر امروز (سه شنبه 27 فروردین) در یک هزار و دویست و شصت و هشتمین جلسه شورای پول واعتبار و در راستای اجرای سیاست پولی و مدیریت نرخ های سود، کنترل تورم، ساماندهی اضافه برداشت بانکها و تعیین چارچوب مشخص برای اعطای اعتبار به بانکها و موسسات اعتباری، به بانک مرکزی اجازه داده شد که نسبت به انجام عملیات بازار باز (خرید و فروش اوراق مالی اسلامی منتشره توسط دولت و وثیقه گیری در ازای اضافه برداشت یا اعطای خطوط اعتباری به بانکها و موسسات اعتباری) اقدام کند.
بر این اساس مفاد دستورالعمل انجام عملیات بازار باز و اعطای اعتبار در قبال اخذ وثیقه توسط بانک مرکزی در ۱۳ ماده و ۵ تبصره در جلسه امروز شورای پول و اعتبار به ریاست دکتر همتی رئیس کل بانک مرکزی به تصویب رسید.
گفتنی است: عملیات بازارباز در کشورهای مختلف با سازوکار نسبتا مشابهی به اجرا گذاشته میشود. در این مکانیزم و در گام نخست بانک مرکزی اقدام به شناسایی نرخ بهره بازار پول (موسوم به نرخ بهره بازار) میکند سپس از طریق مکانیزم قرضدهی و قرضگیری که در ادبیات بانکداری با عنوان «تسهیلات قاعدهمند» شناسایی میشود، بازه مشخصی از نرخ بهره شکل میگیرد که کف آن نرخ بهره وامگیری بانک مرکزی و سقف آن نرخ بهره وامدهی بانک مرکزی به شبکه بانکی است. هرگاه نرخ بهره بازار در خارج از این بازه که به «کریدور نرخ بهره» موسوم است، قرار گیرد بانک مرکزی نسبت به خرید و فروش اوراق در بازار بین بانکی اقدام کرده و نرخ بهره را از طریق افزایش یا کاهش عرضه اوراق قرضه به محدوده موردنظر هدایت میکند.
اگرچه مبنای خرید و فروش در بازار بین بانکی عموما شامل «اوراق خزانه دولتی» میشود، اما بررسی مکانیزم بازارباز در کشورهای مختلف نشاندهنده استفاده از سایر اوراق برای تنظیم مهمترین متغیر در بازار پول است. در بیشتر کشورها سیاستگذار پولی پیش از آغاز عملیات بازار باز اقدام به انتشار لیست اوراق قابلقبول برای خرید و فروش در بازارباز را منتشر کرده و در مقاطع مختلف با توجه به وضعیت رکود یا رونق در اقتصاد اقدامبه بهروزرسانی این لیست میکند. البته تمامی اوراق بهادار نیز قابلیت عرضه در بازار باز را ندارند و کاراکترهای خاصی به این اوراق صلاحیت عرضه در بازار باز را خواهد داد.
نظر شما