به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، چندی پیش اطلاعیه نخستین عرضه یک میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی در رینگ بینالملل بورس انرژی با قیمت پایه ۶۷ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه برای روز 27 فروردین منتشر شد.
بنابراین گزارش، این برای نخستین بار است که میعانات گازی در بورس انرژی عرضه می شود. بر اساس اطلاعات اعلام شده شرایط عرضه میعانات گازی در این دوره مانند عرضه نفت خام است از این رو امکان واریز پیش پرداخت شش درصد به صورت ارزی فراهم شده است و برای تسویه باقیمانده وجه، خریداران میتوانند از ساز و کارهای ارزی مورد تائید شرکت ملی نفت ایران استفاده کنند. مدت تسویه حساب از زمان بارگیری ۹۰ روز تعیین شده است.خریداران میتوانند تا چهار ماه پس از انجام معامله، محموله را تحویل بگیرند. همچنین امکان تسویه ۱۰۰ درصد ریالی از ویژگیهای این عرضه است.
یک میلیون بشکه میعانات گازی در محمولههای ۳۵ هزار بشکهای عرضه شود. قیمت عرضه در این مرحله بر اساس میانگین ۱۰ قیمت پایانی نفت خام دوبی محاسبه شده است. بارگیری محموله میعانات گازی در عسلویه یا از طریق انتقال کشتی به کشتی در پایانه خارک انجام می شود. همچنین محدودیتی در مقصد ارسالی محموله وجود ندارد.
این گزارش می افزاید: شرکت ملی نفت در راستای اجرای بند ۱۳ سیاست کلی اقتصاد مقاومتی درباره تنوع در روشهای فروش و مشارکت بخش خصوصی در فروش و اجرای ماده ۴ قانون ششم توسعه کشور و همچنین در ادامه مسیر توجه به تقاضای بازار و مشارکت بخش خصوصی در صادرات، پس از عرضه نفت خام، عرضه میعانات گازی را در دستور کار قرار داده است.
نماینده شرکت ملی نفت ایران در بورس درباره این عرضه به ایسنا گفته است: «هرچه به سمت فرآوردهها حرکت کنیم و از نفت خام فاصله بگیریم، بازاریابی سادهتر میشود و این موضوع شرایط بهتری را برای خریداران ما فراهم میکند. نباید فراموش کرد که مانند نفت خام مکانیزمی که در آن عمل میکنیم، جدید است و انتظار ما این است که مانند نفت خام در عرضههای اولیه، بیشتر مشتریان با این روش و سبک بازاریابی و تسویه آشنا شوند که بتوانند در این مسیر قرار بگیرند.»
«امیرحسین تبیانیان» با تاکید بر اینکه برای فروش نفت خام معافیتهایی وجود دارد اما در فرآورده و میعانات این معافیتها وجود ندارد، توضیح داد: «شرکت ملی نفت برای بازاریابی و فروش نفت خام راحتتر عمل میکند اما مشتریان ما در بورس بازارهایی را هدف قرار میدهند که مشتریان سنتی ما نیستند. در این بازارها هرچه از نفت خام فاصله بگیریم، بازاریابی و فروش راحتتر است. بازاریابی نفتخام سختتر است زیرا بازیگران و بازارهای نفتخام محدودتر هستند. به هر حال زمانی که بازارها پراکندهتر باشد بازاریابی و فروش سادهتر میشود.»
یادآور می شود: بورس انرژی که با هدف ساماندهی، پذیرش، نظارت و تسهیل انجام معاملات حاملهای انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر حاملهای انرژی تشکیل شده است توانسته در سه ماه پایانی سال ۹۷ شاهد انجام معاملاتی به ارزش بیش از ۷۵ هزار میلیارد ریال باشد و زمینه رشد قابل توجهی را در حوزه اقتصادی با رشد 127 درصدی خود فراهم آورد./
نظر شما