به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمود واعظی، معاون پژوهش های سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک، در همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو"، که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، با نگرشی آسیب شناسانه، به تحلیل و بررسی روابط ایران و اتحادیه اروپا پرداخت.
وی با اشاره به اینکه ایران و اکثر کشورهای اروپایی از دیرباز دارای مناسبات گسترده سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بوده اند، اظهار داشت: این روابط در طول زمان و به تناسب شرایط متغیر دو جانبه، منطقه ای و بین المللی دستخوش تحولات زیادی گردیده است.
واعظی بر این باور بود که در طی قرن گذشته اروپا در فرایند توسعه صنعتی ایران نقش بسزایی ایفا نموده است و در این باره افزود: از سوی دیگر نیاز ایران به سرمایه و انتقال فناوری و نیاز اروپا به منابع انرژی و بازارهای صادراتی، شرایطی را فراهم آورده تا بیشترین مناسبات اقتصادی و تجاری کشورمان با اعضای قدرتمند این قاره رقم بخورد.
وی با بیان اینکه به رغم فراز و نشیب هایی که در روابط ایران و اروپا به ویژه پس از انقلاب اسلامی در ایران وجود داشته است، گفت: استمرار این روابط و حتی گسترش آن، از حکمفرمایی نوعی نگرش تاریخی بر روابط میان دو طرف حکایت دارد.
واعظی تحلیل روابط جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اروپا را دچار پیچیدگی خاصی دانست و گفت: در عین حال این امر، از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار است.
وی در همین باره افزود: به طور کلی، در بررسی روابط ایران و اروپا باید سه نکته مهم مورد توجه قرار گیرد که اولین آن، این است که در سیاست خارجی دول اروپایی، دو عنصر ارزش و منفعت به شکل پیچیده ای در هم ترکیب شده اند، به گونه ای که در بادی امر تفکیک آن ها از یکدیگر شاید کار ساده ای نباشد.
واعظی مدعی بود که با نگاهی عمیق تر در این دو عنصر، می توان دریافت که درپس شعارهای دفاع از دموکراسی و حقوق بشر، هرجا که پای منافع در کار بوده است، اولویت به آن تعلق گرفته است.
وی درباره نکته دوم گفت: از یک سو اتحادیه هویتی مستقل از اعضای خود ندارد و از سوی دیگر هیچ یک از اعضا به تنهایی قادر به تعیین دستور کار سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیست. بنابراین در همان حال که رابطه دو جانبه با هر یک از اعضا و به ویژه با اعضای مهم اتحادیه از اهمیت برخوردارست، رابطه با اتحادیه به عنوان یک کل را نیز نباید نادیده گرفت.
واعظی نکته سوم را لزوم توجه ویژه به متغیر آمریکا در سیاست خارجی اروپا دانست و گفت: وجود منافع متقابل میان دو سوی آتلانتیک بدان معناست که بر سر موضوعات مهم سیاست بین المللی میان اروپا و آمریکا نوعی همسویی وجود دارد.
واعظی در همین باره افزود: البته ممکن است در مورد نحوه برخورد با مسئله میان آن ها اختلافات تاکتیکی وجود داشته باشد، اما آنچه دراین میان مهم است شناسایی حوزه هایی است که در آن ها امکان پیشبرد روابط بی آنکه متغیر آمریکا تاثیر چندانی داشته باشد، عملی می باشد.
وی با بیان اینکه مجموعه این نکات موجب شده که تنظیم روابط اتحادیث اروپا از دشواری های خاصی برخوردار گردد، اظهار داشت: ما باید با ارائه تحلیلی آسیب شناختی از مناسبات ایران و اروپا، تلاش کنیم با توجه به این نکات، رهنمودهایی جهت توسعه روباط میان این دو بازیگر ارائه نماییم.
گفتنی است، همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو" با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست خارجی، به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، در محل دفتر آموزش و پژوهش این وزارتخانه، دوم و سوم آبان برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما