به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر علی بی نیاز، رییس مرکز مطالعات اقتصاد و انرژی دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، در همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو"، که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، به تبیین و بررسی دیپلماسی گازی ایران و انتخاب سیاستی بین نابوکو و جریان جنوبی پرداخت.
وی امضاء موافقت نامه سهامداران بخش خاکی خط لوله جریان جنوبی، درحضور ولادیمیر پوتین و همچنین دستور العمل شورای اتحادیه اروپا به کمیسیون این اتحادیه در خصوص شروع مذاکرات با دو کشور آذربایجان و ترکمنستان را طلیعه حضور تدریجی ایران در سیاست گازی روسیه – اروپا معرفی کرد.
بی نیاز در همین باره افزود: خط لوله جریان جنوبی بناست گاز طبیعی روسیه را از طریق دریای سیاه به اروپا برساند و دستور العمل شورای اتحادیه اروپا به کمیسیون این اتحادیه در خصوص شروع مذاکرات با دو کشور آذربایجان و ترکمنستان به منظور نهایی نمودن نمایه توافق شده حقوقی پیرامون ساخت خط لوله ای از بستر دریای خزر بوده است.
وی در ادامه و با توجه به این پیش زمینه، این سوال را قابل طرح دانست که دیپلماسی گازی ایران مایل به بازی در کدامیک از دو کنسرت نابوکو و جریان جنوبی است؟
بی نیاز بر این باور بود که بازی دیپلماسی گازی ایران در این خصوص نه تنها سرنوشت نهایی کنسرت به ظاهر شکست خورده نابوکو به رهبری امریکا را تعیین خواهد نمود که نشان خواهد داد تا چه حد ایران و روسیه همراهان و یا رقیبان گازی یکدیگر در اروپا هستند.
وی مدعی بود که دلیلی ندارد که دیپلماسی گازی ایران را در این شرایط تحریمی مجبور به حساب آوریم.
بی نیاز در همین باره افزود: مشکل رتق و فتق زیست محیطی انرژی های مورد نیاز در بخش حمل و نقل اروپایی و نیاز اروپا به منابع مالی لازم جهت تحقیق و توسعه درباره انرژی هیدروژنی در کنار یک دیپلماسی وادار کننده و جاذب گازی از سوی ایران، ستون های تحلیلی هستند که می توانند به چالش کشیده شدن معادله گازی روسیه در اروپا و نیز ورود قریب الوقوع ایران به بازار جذاب و لوکس گازی اروپا را به شرط ها بشارت دهند.
وی در بخش دیگری از سخنانش از اصطلاحی به نام دیپلماسی شیدایی سخن گفت و اظهار داشت: این همان دیپلماسی ای است که در بحث انرژی، اروپایی ها با ما انجام می دهند.
بی نیاز مدعی بودکه ایران امروزه یک متغیری است که متغیر خاموش نامیده می شود و در نشست های بین المللی کسی درباره ایران نمی خواهد بحث کند و این به این خاطر است که ایران را متغیر خاموش می انگارند.
وی درباره معنای متغیر خاموش توضیح داد: معنای مفاد آن این است که شما در اولویت نیستید و قرار است که از جای دیگر تکلیف ما مشخص شود و آن همان تحولات خاورمیانه است.
گفتنی است، همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو" با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست خارجی، به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، در محل دفتر آموزش و پژوهش این وزارتخانه، دوم و سوم آبان برگزار شد.
پایان پیام/
بی نیاز بااشاره به اینکه درسیاست بین المللی،ایران رابه عنوان یک متغیر خاموش می انگارند،گفت:این یعنی می خواهند پس از مشخص شدن متغیرهای دیگرکه همان تحولات منطقه است،درباره چگونگی سیاست ورزی با ایران،تصمیم بگیرند.
کد خبر 78124
نظر شما