به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان بر اساس گزارش «سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد» سیزدهمین تولیدکننده بزرگ گندم جهان است بر این اساس با افزایش تولیدات در این بخش طی 40 سال اخیر به رشد سه برابری در تولید گندم رسیده ایم.
بنابراین گزارش، برای سال زراعی 98-97 تولید ۱۳.۵ تا ۱۴ میلیون تن گندم پیش بینی شده که علاوه بر تامین نیازهای داخلی، برای ذخیره استراتژیک هم است این در حالی است که در سال زراعی 97 ، 11 میلیون تن گندم تولید شده است. مجموع سطح زیر کشت گندم در سال زراعی ۹۸-۹۷، ۵ میلیون و ۸۴۳ هزار هکتار و سال گذشته ۵ میلیون و ۷۶۶ هزار هکتار بوده که این امر بیانگر رشد ۱.۵ درصدی سطح زیرکشت گندم است.
تولیدات کشورمان در این بخش باعث شده است از سال 94 به خودکفایی در تولید گندم برسیم و با توجه به شرایط مساعد تولید امسال برای چهارمین سال متوالی در تولید گندم خودکفا هستیم. مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «هم اکنون برداشت گندم از استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، جنوب کرمان، فارس و خوزستان آغاز شده است و تا به امروز حدود ۹ هزار تن گندم به سیلوهای مراکز خرید تحویل داده شده است.
«اسماعیل اسفندیاری پور» درباره تاثیر وقوع سیل اخیر بر میزان تولید گندم بیان کرد:« اگرچه بخشی از گندم استانهای خوزستان و گلستان به سبب وقوع سیل اخیر از بین رفت، اما مابقی استانها به سبب شرایط مساعد بارندگی، وضعیت تولید مطلوب است. با وجود آنکه گندم در برخی استانها در مرحله پنجه زنی و در برخی استانها در حال برداشت است، بنابراین با رصد و پایش مزارع همچنان به تولید ۱۴ میلیون تن گندم در سال زراعی ۹۸-۹۷ خوش بین هستیم.»
وی با اشاره به اینکه نیازی به واردات گندم نداریم، اظهار کرد: «با توجه به شرایط مساعد تولید امسال برای چهارمین سال متوالی در تولید گندم خودکفا هستیم، از این رو نگرانی از حیث تولید گندم نداریم.»
بنابراین گزارش، در طرح خودکفایی گندم تا پایان برنامه ۱۴۰۵، تنها تامین نیاز داخل و چند درصد بیشتر برای ضریب اطمینان در دستور کار است و به سبب نبود مزیت، برنامهای برای صادرات تعریف نکرده ایم. براساس برآوردهای اولیه تا سال ۱۴۰۵، سالانه حدود ۱۴ میلیون و ۸۰۰ تا ۱۵ میلیون تن گندم براساس سرانه مصرف متناسب با رشد جمعیت باید در داخل تولید شود.
یادآور می شود: از نظر صادرات محصولات کشاورزی ایران در صادرات 10 محصول دارای رتبه های اول تا دهم جهان است با این توضیح که براساس منابع فائو، تجارت جهانی محصولات کشاورزی دنیا متکی بر صادرات و واردات 35 محصول اصلی بوده و از بین کشورهای جهان 64 کشور صادر کننده محصولات زراعی و 55 کشور صادر کننده محصولات باغی می باشند.
گندم از جمله محصولات کشاورزی ایران است که در سال های اخیر تولیداتمان در این زمینه به اندازه ای شده است که دیگر نیازمند واردات گندم نیستیم و ایران با تولید سالانه نزدیک به 500 هزارتن گندم دوروم جزو 10 کشور تولیدکننده گندم دوروم در جهان است./
نظر شما