به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «رضا اردکانیان» شب گذشته (شنبه 24 فروردین) با حضور در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما درباره اندوخته آبی کشور در سدها و حجم بارشها گفت: «سال قبل با اینکه سال کم آبی و کم بارشی بود در نیمه اول فروردین ۹۷ حدود ۳ میلیمتر بارش را تجربه کردیم. سال جاری این رقم در مدت مشابه به ۵۷ میلیمتر رسیده یعنی امسال ۱۹ برابر سال قبل و ۳ برابر میانگین ۵۰ ساله اخیر کشور بارش صورت گرفته است.»
وزیر نیرو با بیان اینکه تا این لحظه میتوان سال ۹۸ را پربارشترین سال در ۵۰ سال اخیر عنوان کرد، گفت: «امسال نسبت به سال قبل حدود ۱۷۴ درصد بیشتر باران باریده است. حجم آبهای ورودی به سدهای کشور طی ۲۰ روز اول فروردین امسال ۳۸ درصد کل آورد سال آبی ۹۸-۹۷ است یعنی ۴۰ درصد کل ظرفیت سدهای ما در ۲۰ روز اخیر تامین و آبگیری شده است. این رخداد حاکی از آن است که این ۵۱ میلیارد متر مکعب آب ورودی به سدها در سال آبی ۹۸-۹۷ در ۳هفته نخست فروردین امسال حاصل شده است.»
وی با بیان اینکه وقتی میگوییم عمر مفید یک سد ۳۰ یا ۵۰ سال است به معنای مستهلک شدن یا ترک برداشتن شد پس از ۵۰ سال نیست، گفت: «بعد از گذشت عمر مفید سدها از رسوب پر میشوند. عمر مفید سد با میزان رسوب پشت هر سد سنجیده میشود. در بسیاری از مواقع ساخت یک سد بسیار ارزانتر از رسوب برداری و لایروبی سدها تمام میشود.»
وزیر نیرو در ادامه درباره وضعیت سد دز اینگونه توضیح داد: «سد دز با حدود ۵۰ سال عمر و با حجمی برابر با ۲/۶ میلیارد متر مکعب توانست در برابر سیلابهای ۲۰ روز اخیر حدود ۹ میلیارد متر مکعب آب ورودی را مدیریت کند یعنی ۳ برابر حجم خودش خروجی داشته است.»
اردکانیان در توضیح درباره سد کرخه نیز گفت: «سد کرخه هم توانست با حجم ورودی ۸ هزار متر مکعب آب ورودی در ثانیه مواجه و دوام بیاورد در حوزه کارون بزرگ حدود ۵۲ برابر سال قبل بارش داشته ایم همه اینها بیانگر بارش کم نظیر اخیر است.»
وزیر نیرو در بخش دیگری از این برنامه در ادامه توضیحات خود درباره اقدامات انجام شده از سوی این وزارتخانه برای استان های سیل زده گفت: «آب مصرفی ۳۸۰ روستا در روزهای اول سیل زدگی قطع شده بود.طبق آخرین آماراز این تعداد فقط ۵۲ روستا فاقد آب مصرفی هستند و ظرف ۳ هفته گذشته عملکرد وزارت نیرو به میزان ۹۸ درصد مثبت در خصوص پاسخگویی به نیازهای حادثه دیدگان بوده است.»
وی با اشاره به اینکه خسارات وارده در بخش آب و برق مناطق سیل زده حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان بوده است، ادامه داد: «به این رقم باید ۲۵۰ میلیارد تومان خسارات تاسیسات آب و برق منطقهای را هم اضافه کرد کل خسارات آب و برق را میتوان ۲۱۰۰ میلیارد تومان بیان کرد.»
اردکانیان با تاکید بر اینکه خط قرمز ما آب مصرفی مردم است، افزود: «در تلاش هستیم که آب با کیفیت در اختیار مردم بگذاریم که حداقل در معرض بیماریهای عفونی و میکروبی قرار نگیرند تا کنون هم موردی گزارش نشده است. تا این لحظه هیچ گونه کمبود تجهیزات و امکانات و تاسیسات امداد رسانی و تامین آب مصرفی مناسب وجود ندارد و تقریباً بهترین تجهیزات استانهای بزرگ کشور در قالب معین در خدمت استانهای آسیب دیده هستند.»
وی با تاکید بر اینکه همه سدهای کشور کاملاً پایدار هستند و جای هیچ گونه نگرانی نیست، گفت: «همه سدها به ویژه در استان خوزستان شبانه روز پایش میشوند. ۱۳۰۰ ابزار دقیق و بیش از ۲۰۰ تراوش سنج در سد کرخه همه این سد را تحت کنترل دارند.»
اردکانیان با بیان اینکه اگر در استان لرستان به اندازه کافی سد ساخته بودیم این اتفاقات در این استان نمیافتاد، گفت: «از افتخارهای جمهوری اسلامی ایران؛ ساخت سدهای متعدد است که به عنوان نمونه از ۱۱ سد استان خوزستان فقط دو سد مربوط به پیش از انقلاب اسلامی است. اگر این سدها نبود میلیونها مترمکعب آب خوزستان را برده بود.»
وی با بیان اینکه تعیین پهنای بستر و حریم رودخانهها و تخلیه آن از موانع و اماکن بر اساس قانون بر عهده وزارت نیرو است افزود: «طول رودخانههای کشور شامل رودخانههای فصلی و دائمی ۱۴۶ هزار کیلومتر است. از ۷۵ هزار کیلومتر رودخانه دائمی کشور ۵۳ هزار کیلومتر تعیین پهنای بستر و حریم شده است. تا پایان برنامه ششم و تا سال ۱۴۰۰ رودخانههای دائمی کشور تعیین بستر و حریم میشوند.»/
نظر شما