خبرگزاری شبستان، سرویس مسجد و کانون های مساجد: ساخت مساجد به عنوان محلی برای نیایش، تجمع و تعامل مسلمانان در طول تاریخ اسلام همواره مدنظر بسیاری از بزرگان دینی و حاکمان و مسئولان کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی بوده و هست.
وجود جایگاهی برای پرداختن به مسایل اجتماعی و ارتقای ابعاد گوناگون زندگی افراد از جمله زندگی اجتماعی مسلمانان در جوامعی که این گروه در آن ها زندگی می کنند می تواند مأمنی برای افزایش سطح کیفی زندگی این افراد و حتی تمامی کسانی باشد که در این محیط ها اعم از شهرها و کشورها زندگی می کنند و در طول سالیان سال در آن ها به دنیا می آیند و می بالند و زندگی می کنند.
ضرورت پرداختن به وجود مساجد در محیط های اجتماعی گوناگون و افزایش کارکردهای آن ها برای پاسخگویی به نیازهای انسان ها در جوامع مختلف، موضوعی است که همواره در طول تاریخ اسلام بر آن تاکید شده است و در جوامع گوناگون به شکل های مختلفی به انجام رسیده است.
موضوعی که در سلسله نوشتارهای «مساجد و معابر» و «مسجدی ها» به آن پرداخته می شود نگاه کمی دقیق تر به مقوله ایجاد مساجد و نیاز کنشگران اجتماعی به وجود آن ها در اطراف محیط های زندگی افراد و نیز چگونگی نقش آفرینی این اماکن دینی در زندگی امروزی بشر است.
در ادامه به یکی از موضوعات مطرح در زمینه مساجد پرداخته می شود:
هوشنگ جان نصار مامور آتش نشانی است که حدود پنج سال است که به استخدام این سازمان درآمده است و می گوید که در این سال ها درست است که با جانش بازی کرده است اما در عین حال، نجات یک انسان برای او بسیار ارزشمند است و برخی از جوانانی را که به مسجد محله شان می آیند را ترغیب کرده است که اگر علاقمند به این کار هستند می توانند در این شغل به انسان ها خدمت کنند.
وقتی در مورد مساجد با او صحبت می کنم و نظرش را در مورد آن ها می پرسم می گوید که یکی از موضوعاتی که مساجد باید به آن توجه داشته باشند همین موضوع ایمنی است.
او ادامه می دهد «بحث امنیت افراد با توجه به اینکه مساجد محل تجمع مردم و مکانی عمومی است باید در بالاترین سطح اولویت برای مسئولان مساجد باشد که در بسیاری از موارد اینگونه نیست.
کلاس ها و دوره های گوناگونی برای مسئولان و به ویژه خادمان مساجد برگزار می شود تا چگونگی مقابله با حوادث به آنان آموزش داده شود تا در مساجد بتوانند در صورت وقوع رخدادهای گوناگون به داد خود و مردم برسند اما به نظر من این ها کافی نیستند چون بسیاری از مساجد ما کپسول های آتش نشانی ندارند و برخی از آن ها هم بسیار فرسوده هستند حال یک خادم مسجد به اصطلاح "دست تنها" می خواهد این وسط چه کار کند.
زمانی می توان از ایمن بودن مساجد مطمئن بود که آن ها به طور مداوم مورد بازرسی متخصصان آتش نشانی قرار گیرند و مجهز به امکانات مقابله با هرگونه حادثه احتمالی را داشته باشند.
در حال حاضر بنای برخی از مساجد ما به دلیل فرسودگی احتمال دارد که ریزش کند و مردم در هنگام آن زیر آوار بمانند.
به هر حال سطح ایمنی در مساجد ما بسیار متغیر است و ما باید با یک نگاه کلان و راهبردی به این مراکز بنگریم و در آن زمان است که می توان به درستی در مورد میزان ایمن بودن مساجد سخن گفت.
نظر شما