تکمیل سد بختیاری با همکاری پیمانکاران روسی و چینی

ساخت سد بختیاری یکی از بلندترین سد‌های جهان باید سال ۱۳۹۰ اجرا می‌شد که تحت تاثیر تحریم‌ها امکان به اجرا رسیدن آن فراهم نشد و حالا در راستای تکمیل آن بنا به گفته مجری طرح مذاکراتی با پیمانکاران روسی و چینی برای تامین مالی این سد انجام شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سد بختیاری یک سد قوسی در دست ساخت بر روی رودخانه بختیاری از سرشاخه‌های رود دز در رشته‌کوه زاگرس واقع ‌در استان لرستان است. سد و نیروگاه بختیاری در ۸۰ کیلومتری جنوب شرقی خرم‌آباد و ۵۰ کیلومتری بالادست سد دز و پنج کیلومتری تقاطع رودخانه‌های سزار و بختیاری، در شمال غرب ایستگاه تنگ پنج (هشتمین ایستگاه حدفاصل اندیمشک - دورود) در مسیر راه‌آهن تهران – اهواز، احداث می‌شود. این سد در محدوده جغرافیایی شهرستان الیگودرز قرار دارد. موقعیت جغرافیایی این ساختگاه در مرز بین استان‌های لرستان و خوزستان است.

 

نیروگاه این سد با توجه به ارتفاع ۳۲۵ متری و مخزنی با گنجایش ۵ میلیارد و ۱۵۹ میلیون مترمکعب می‌تواند سالیانه ۳ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کند. ظرفیت نیروگاه این طرح عظیم ملی ۱۵۰۰ مگاوات طراحی شده‌است. یکی از اهداف احداث طرح بختیاری جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز و در نتیجه افزایش عمر سد دز است. طرح سد و نیروگاه بختیاری در بخش سفلای رودخانه بختیاری در استان لرستان احداث خواهد شد. تا سال ۱۳۹۲ کماکان زیرساخت‌های مورد نیاز این طرح از جمله راه دسترسی اصلی، راه‌های دسترسی داخلی و تونل انحراف دوم در حال انجام بوده‌است.

 

بنابراین گزارش، ساخت این سد باید سال ۱۳۹۰ اجرا می‌شد که تحت تاثیر تحریم‌های اعمال شده امکان به اجرا رسیدن آن فراهم نشد و حالا در راستای تکمیل آن بنا به گفته مجری طرح سد بختیاری به رسانه ملی مذاکراتی با پیمانکاران روسی و چینی برای تامین مالی اين سد انجام شده است.

 

«محمد هنر بخش» گفته است: «علاوه بر تامین مالی خارجی به دنبال تامین اعتبار از منابع داخلی نیز هستیم افزود: این سد که برروی رودخانه بختیاری از سرشاخه‌های رودخانه دز احداث می‌شود، می‌تواند ۶۰ درصد روان آب‌ها و ۵۰ درصد رسوب منتهی به سد دز را مهار کند.»

 

وی ادامه داد: «سد بختیاری علاوه بر تنظیم ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب برای بخش کشاروزی پایین دست سد، دارای نیروگاه برق آبی ۷۵۰ مگاواتی خواهد بود. احداث این سد از اولویت‌های وزارت نیرو است و هم اکنون عملیات اجرایی زیر ساخت‌ها از جمله جاده دسترسی و تونل انحراف آب این سد با اختصاص اعتباری معادل ۵۵۰ میلیارد تومان انجام شده است

 

یادآور می شود: طبق برآورد اولیه در سال ۱۳۸۷ هزینه‌های اجرای پروژه بالغ بر ۱۳۲۰۰ میلیارد ریال بوده که از طریق منابع عمومی، تسهیلات خارجی (فاینانس، وام)، سایر منابع (منابع داخلی، تسهیلات بانکی داخلی، اوراق مشارکت) تأمین شده است. نسبت فایده به هزینه (B/C) برابر ۱/۸ و نرخ بازگشت داخلی آن ۱۶/۹۵ درصد است.

 

منافع حاصل از تولید برق متعلق به این طرح طی برآورد اولیه، درآمد سالانه بالغ بر ۱۹۲۶ میلیارد ریال (بر حسب هر کیلووات ساعت ۶۴۲ ریال) خواهد بود. منافع زیست‌محیطی متصور برای طرح عبارت است از جلوگیری از انتشار انواع گازهای گلخانه‌ای به ویژه CO2 حاصل از سوخت فسیلی نیروگاه‌های حرارتی معادل میزان تقریبی۱٬۷۰۰٬۰۰۰ تن در سال.

 

تولید ۳٫۰۰۰ گیگاوات ساعت انرژی برق‌آبی در سال به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای (CO2) در راستای CDM به میزان ۱٫۹۰۵٫۰۰۰ تن در سال، جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز و در نتیجه افزایش عمر سد و نیروگاه دز، کنترل سیلاب و جلوگیری از تخریب سالیانه آن و بهبود شرایط، ایمنی در پایین دست سد، انتقال راحت آب به نواحی کویری مرکزی از اهداف ساخت این سد است./

 

کد خبر 780479

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha