به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، از چهل سال قبل تاکنون سالانه معادل ۱۶۶ کیلومتر خط اصلی ریلی احداث شده و ۴۵۷۵ کیلومتر در سال ۱۳۵۷ به ۱۱ هزار و ۲۲۶ کیلومتر در سال ۱۳۹۷ افزایش یافته است. از مهمترین خطوط ریلی احداث شده پس از پیروزی انقلاب راه آهن گرگان-اینچه برون به طول ۹۰ کیلومتر، راه آهن تهران– همدان به طول ۲۵۸ کیلومتر، راه آهن خواف-هرات به طول ۷۷ کیلومتر، راه آهن غرب کشور به طول ۱۴۶ کیلومتر، راه آهن مراغه - ارومیه به طول ۹۸ کیلومتر بوده است.
توسعه حملونقل ریلی از اولویت های دولت در برنامه ششم توسعه است و براین اساس بند 24 ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه بر اولویت بخش ریلی در توسعه حملونقل و ایجاد مزیت رقابتی برای آن تاکید دارد و در بند 25 نیز بر توسعه حملونقل ریلی باری با اولویت تجهیز شبکه و پایانههای باری و اتصال شبکه به مراکز بزرگ اقتصادی، تجاری و صنعتی و مبادی ورودی و خروجی مهم کشور و شبکههای ریلی منطقهای و جهانی بهویژه کریدور شمال – جنوب با هدف توسعه صادرات و ترانزیت بار تاکید شده است.
همچنین طول شبکه ریلی کشور در چارچوب برنامه ششم توسعه باید از 13 هزار به 25 هزار کیلومتر افزایش یابد و در این رابطه به گفته وزیر راه و شهرسازی 12 پروژه ریلی در کشور در دست اجراست که در اولویت کارهای وزارت راه و شهرسازی قرار دارد. همچنین در چند سال اخیر 1200 کیلومتر خط ریلی دوم به بهره برداری رسیده که قرار است تا قبل از هفته دولت هزار کیلومتر ریل دوم دیگر هم به بهره برداری برسد.
در همین رابطه معاون فنی و زیربنایی راه آهن از توسعه مسیرهای قطارهای حومهای به ویژه تهران - کرج - قزوین و تهران - گرمسار در سال ۹۸ خبر داده است. «مازیار یزدانی» در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «در سال ۹۷ بسیاری از استانها به شبکه ریلی متصل شدهاند. استانهای گیلان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و چند شهر دیگر که در اولویت پروژههای ریلی و ملی قرار داشت، به شبکه ریلی متصل شدند.»
وی با بیان اینکه راه آهن قزوین - رشت بعد از ۱۹ سال به شبکه ریلی متصل شده است، گفت: «این پروژه به عنوان مهمترین بخش کریدور توسعه شمال به جنوب به شمار میرفت که با همت متخصصان و مهندسان ایرانی به بهرهبرداری رسید. راه آهن قزوین - رشت قابلیت جابهجایی بار به میزان ۵ تا ۶ میلیون تن را در سال دارد. این خط راه آهن میتواند در طول سال یک میلیون مسافر را جابهجا کند و ما از این طریق شاهد کاهش حجم بار ترافیک در جادههای شمالی به ویژه در ایام پیک سال خواهیم بود. عملیات اجرایی قطعه دوم این راه آهن که مسیر رشت تا آستارا را شامل میشود، با حضور رئیس جمهویر در اسفند ماه سال ۹۷ کلید خورد و این قطعه هم با کمک و همت مهندسان ایرانی به زودی ساخته و به بهره برداری میرسد.»
وی بیان کرد: «ایجاد مسیرهای حومهای از دیگر فعالیتهای شبکه ریلی و راه آهن است به طوری که ما در مسیرهای حومهای خطوط ریلی بسیار زیادی را احداث کردیم و از این طریق بار ترافیک مسیرهای حومهای به کلان شهرها را کاهش دادیم. مسیر تهران - گرمسار و تهران - کرج - قزوین از پروژههای مهمی است که بخشی از آن در سال ۹۷ به بهره برداری رسید و مابقی آن در سال ۹۸ به بهرهبرداری میرسد. ایجاد خط دوم خطوط ریلی و پروژهها از دیگر اقدامات مهم در این حوزه بوده است که تا امروز برخی از مسیرها مانند بافق - زرین شهر به پیشرفت ۸۵ درصدی رسیده و برخی دیگر از مسیرها هم در دستور کار قرار گرفته و در سال ۹۸ ساخت آنها کلید میخورد.»
ادآور می شود: در دولت یازدهم و دوازدهم بهسازی 923 کیلومتر و بازسازی 660 کیلومتر خطوط، توسعه خطوط حومه ای به طول 461 کیلومتر، افزایش ظرفیت خطوط راه آهن (دو خطه سازی) به طول 1127 کیلومتر و تجهیز 168 ایستگاه و بیش از 300 دستگاه لوکوموتیو به سیستم کنترل اتوماتیک قطار (اِی.تی.سی) با 2500 کیلومتر تراک بندی صورت گرفته است./
نظر شما