به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «نعمت الله سعیدی» عصر امروز چهارشنبه 21 فروردین در نشست موسیقی اجتماعی سیاسی در چهار دهه نخست انقلاب که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، گفت: وقتی از چیزی تعریف نداریم نسبت به آن معرفت نداریم، در کل علوم انسانی این مشکل را داریم. هر چه روانشناسی می خواهیم انگار از روان مردم دور می شویم، هر چه جامعه شناسی می خواهیم گنگ تر می شویم، یک استاد اقتصاددان نداریم که بتوانیم الفبای اقتصاد ما را تعریف کند، یک جامعه شناس را نداریم که یکی از انتخابات ما را تحلیل کند.
این نویسنده و منتقد ادبی با بیان اینکه در خارج از کشور جامعه شناس و اقتصاددان بازویی در کنار دولت هستند، عنوان کرد: دانشگاه های علوم اجتماعی ما کمک بسیار کمی به دولت می کنند، به جمال و جلال فکر کنیم، از جمال می تواند موسیقی تعریف شود، تمام هنرها سعی می کنند به شعر برسند اما شعر تلاش می کند به موسیقی برسد. فیزیک زیبایی شناسی، توالی، تقارن، تشابه و توازن است؛ موسیقی خود زیبایی و جمال است و جنس دیگری ندارد؛ در حقیقت جنس خود موسیقی از جمال است. موسیقی یک وجهی از وجود است.
وی با اشاره به اینکه در سابق موسیقی رزمی و بزمی داشتیم، تصریح کرد: باید مشخص شود منظور ما از موسیقی سیاسی و اجتماعی چیست. ما هنوز تکلیف خود را نسبت به غنا مشخص نکردیم. همیشه از موسیقی حلال و حرام صحبت کردیم آیا می شود از موسیقی واجب و غیر واجب هم سخن گفت. انسان یک نیاز فطری به موسیقی دارد؛ اکثر پیامبران ما چوپان بودند و اوج چوپانی این بود که برای گوسفندان نی هم بزنند. ما فقط نیازهای مادی نداریم، نهایتا یک چوپان باید برای ما نی بزند، نی را در اول انقلاب گم کردیم؛ فکر کردیم موسیقی که به قول معروف حال ندهد، غنا نیست.
سعیدی با بیان اینکه ما از نیاز مخاطب به موسیقی و بزم غفلت کردیم، اظهار داشت: بخشی از موسیقی سیاسی و اجتماعی ما که شکل می گیرد، اعتراض به این غفلت است. در آموزش موسیقی مشکل داریم، این چهل سال نتوانستیم موسیقی دان خوب تربیت کنیم و اکثرا با نبوغ خود راه شان را پیدا کردند. مشکلات تئوریک جدی در زمینه موسیقی داریم.
نظر شما