«حجت الاسلام هادی قطبی» به مناسبت هفته هنر انقلاب در پاسخ به این سئوال که هنر انقلابی چه ویژگی هایی دارد به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمایشات بسيار مهمي دارند که براي هر توليد کننده اي مي تواند راهنما باشد؛ از جمله آنها اين جمله است که مي فرمايند: «هر پيامي، هر دعوتي، هر انقلابي، هر تمدني و هر فرهنگي تا در قالب هنر ريخته نشود، شانس نفوذ و گسترش ندارد و ماندگار نخواهد بود و فرقي هم بين پيام هاي حق و باطل نيست».
این نویسنده و محقق با بیان اینکه هنر نقش و تأثير زيادي در ماندگاري دين اسلام و تمدن ديني داشته است، عنوان کرد: نمونه هاي فراواني از هنر اسلامي در تاريخ ثبت و ضبط است که بايد در کتابهاي تاريخ هنر و هنر اسلامي جستجو کرد. از جمله مهمترين آنها هنر خواندن، نوشتن، خط زيبا، ترسيم و نقاشي، تجسم، شعر و ادبيات، داستان و قصه، معماري و نماد گرايي است که در قرآن شريف نيز به همه اين موارد که از آنها براي هدايت يا ضلالت انسان ها استفاده شده، اشاره کرده است. با اين مقدمه، مي توان گفت زبان هنر، وسيله ماندگاري فکر و اثر است و تأثيرگذاري آن در دل و روح و روان آدمي قطعي است ولو نتوان آن را تحليل کرد.
وی تصریح کرد: در پاسخ به این سئوال که هنر انقلابي چيست بايد به اين دسته بندي معروف «هنر متعهد و غير متعهد» اشاره کرد. از همان روزهاي آغازين انقلاب اين بحث قوت گرفت که آيا مي توان هنر متعهد داشت يا خير؟ آيا هنر اصولا مي تواند خود را مقيد و محدود به اصول و عناصري بداند يا خير؟ و يا آيا اصلا آزادي در هنر و هنر آزاد، پذيرفتني است يا خير؛ و اگر هست حد و حدود آن چيست؟ پاسخ آن است که آري. هيچ هنري نمي تواند بدون هيچ قيد و بندي آزاد باشد تا آنجا که انسانيت و حقيقت و آزادي را مخدوش کند . در این صورت نامش ديگر هنر نيست و جنايت است.
حجت الاسلام قطبی با اشاره به اینکه هنر آنجايي هنر است که متعهد و مقيد به اصول و مباني حق و حقيقت باشد، بیان کرد: شايد بتوان برخي از عناصر هنر متعهد را چنين برشمرد: نخست اینکه هنر الهي و معنوي باشد؛ برخلاف هنري که صرفا به جنبه هاي مادي مي پردازد و دنياي غفلت زدگان را زينت مي دهد. نکته دوم اینکه هنر متعهد در خدمت فطرت انساني است تا باعث بيداري و رشد انسان شود. برخلاف هنر غير متعهد که غفلت آفرين و در خدمت زر و زور و شهوت و توجيه گر اشتباهات و انحرافات زورمندان و مرفهان بي درد است و در نهايت پوچ گرا و با اهداف پست حيواني است.
این نویسنده و محقق با بیان اینکه هنر متعهد حامي عدالت و آزادي است، اظهار داشت: هنر متعهد بر خلاف هنري است که در خدمت فساد و تبعيض و بردگي خود و ديگران است. بر همين اساس بود که امام راحل(ره) فرمود: «با هنر سينما مخالف نيستيم با فحشا مخالفيم». ویژگی دیگر هنر متعهد این است که مبين و مدافع ارزش هاي اسلامي باشد که اين همان هنر انقلابي مورد نظر است. هنري که مأموريتش پاسداري از ارزشهاي اسلامي و انقلابي بوده و مظهر تجلي ايمان، اعتقاد و آگاهي و بيداري باشد.
وی خاطر نشان کرد: در يک کلام هنر بايد وسيله هدايت و رشد انسان ها باشد و با ضد ارزشها و موانع رشد و پيشرفت انساني مبارزه کند. به همين دليل امام فرمودند:« هنري مورد قبول است که صيقل دهنده اسلام ناب محمدي و کوبنده اسلام آمريکايي باشد». بنابراين يک هنر مقبول، هنري است متعهد، داراي پپام و داراي اثر تربيتي مثبت و رشد دهنده.با اين تعريف، هنرمند انقلابي نيز تعريف شد. اگر هنرمندی بتواند از هنر با نيت الهي، در راستاي فطرت انساني و براي رشد و آگاهي و بيداري انسان ها و نيز مبارزه با ظلم و ستم بهره بجويد، يک هنرمند متعهد و انقلابي است.
نظر شما