به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بانک مرکزی از ماه های پایانی سال گذشته با جدیدت به دنبال راه اندازی بازار متشکل ارزی با هدف برای ساماندهی بازار ارز و پاسخگویی به نیازهای طبیعی مردم، راهاندازی یک بازار متشکل ارزی برای معامله آزاد، اعم از نقد و حواله اسعار بینالمللی توسط کارگزاران (بانکها و صرافیهای مجاز) بود.
به دنبال عزم بانک مرکزی برای راه اندازی این بازار «مقررات مربوط به بازار متشکل معاملات ارزی» در جلسه ۱۸ دی ماه 97 شورای پول و اعتبار تصویب شد و پس از آن 26 دی ماه همان سال جلسه مشترک دستگاههای ذیربط و شرکت موسس بازار متشکل ارزی تشکیل شد و در آن جزئیات جدیدی از این بازار اعلام شد.
در ادامه اقدامات برای راه اندازی این بازار اسفند ماه سال گذشته شیوهنامه و دستورالعمل بازار متشکل ارزی تدوین و نهایی شد و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز اعلام کرد که راه اندازی بازار متشکل ارزی از ابتدای سال 98 کلید می خورد و مبنای تسویه در این بازار نرخ های سامانه سنا خواهد بود.
«محمدرضا پورابراهیمی» در این باره گفته بود: «چهارچوب، آیین نامه ها و دستورالعمل های مرتبط با این بازار ارزی به تصویب رسیده است. درباره تسویه ارز حاصل از صادرات باید دید مواد اولیه آن با نرخ ترجیحی تامین شده است یا با نرخ بازار آزاد.»
حالا نیز رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته (18 فروردین) در دیدار نوروزی با اصحاب رسانه خبر داده که بازار متشکل ارزی تا پایان ماه عملیاتی میشود. «عبدالناصر همتی» با بیان اینکه معتقدم نرخهای فعلی ارز واقعی نیست، اما به خودم هم اجازه نمیدهم که بگویم چه نرخی واقعی است، گفت: «هدف ما ایجاد ثبات در بازار ارز است و معتقدیم که ثبات مهمتر از نرخ است، فعالان اقتصادی باید در شرایط ثبات بتوانند برنامهریزی کنند و اقتصاد نباید هر روز در نوسان باشد، بنابراین به دلیل حفظ ثبات اینها را میپذیریم و مدیریت میکنیم، اما مطمئن باشید که این نرخها ماندگار نخواهد بود.»
یادآور می شود: مدل کلی بازار متشکل ارزی به نحوی طراحی شده است که در فاز اول، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راه اندازی و سایر روش های معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش می یابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکلی خود انتظام انجام شده و بر اساس دستور العمل های مصوب بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد.
سیستم سفارشات و معاملات مبتنی بر سفارش است. بر اساس ارزیابی های فنی، سامانه معاملات ICE که یکی از زیرساخت های استاندارد در چارچوب های معاملاتی است جهت استفاده به عنوان زیر ساخت معاملاتی تعیین شده و زیرساخت سخت افزاری نیز انتخاب و نهایی شده است.
شکلگیری اتاق تسویه ارزی، معامله نقدی ارز، افزایش شفافیت در معاملات و فضای بازار ارز، حضور صرافیها، صرافیهای بانکها و بانک مرکزی در این بازار و خرید و فروش ارز توسط این بازیگران، امکان سیاستگذاری و مدیریت قیمتها با خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی، خارج کردن بازارهای غیررسمی مانند سبزهمیدان فردایی از بازیگری در بازار از چارچوبها و اهداف مطرح شده برای بازار متشکل ارزی است./
نظر شما