جنگ قدرت در میان خاندان آل سعود

از سنت پدر پیروی کنند یا اینکه شورای بیعت را به رسمیت بشناسند، این ماموریتی است که چند روزی است پیرمردهای خاندان آل سعود در ریاض را گردهم آورده تا به نتیجه‌ ای بر سر ولیعهدی برسند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، دعوای اساسی میان لیبرال‌ها و اسلامگراها است، آنهایی که می ‌گویند کشور باید به سمت و سوی غربی پیش برود و رهبری آنها را هم افرادی مانند بندر بن سلطان یا طلال بن سعود بر عهده دارند، یا آنهایی که می‌گویند باید به جریان‌های اسلامگرا نزدیکتر شد و پیوندها میان مراکز دینی و قدرت سیاسی را بیشتر کرد. نماینده این جریان هم کسی نیست جز نایف بن عبدالعزیز که از وی به عنوان نامزد جدی سعودی‌ها برای ولیعهدی نام می‌برند.
آنچه رسانه‌های عربی به صورت پراکنده در طول روزهای گذشته از دعوای قدرت در عربستان گزارش کرده‌اند، دعوا تنها بر سر ولیعهدی نیست، برخی از افراد قدرتمند در درون خاندان حاکم که نیروهای زیر دست فراوانی دارند، با دیدن حال خراب پادشاه که جانش به مویی بند است هوس قدرت کرده و شورای 34 نفره بیعت را که شکل گرفته از خود آنهاست، میدان رقابت برای قدرت کرده‌اند.
هر چند پیش از این نیز از امیر نایف بن عبدالعزیز وزیر فعلی کشور و معاون دوم رئیس شورای وزیران به همراه برادر کوچکترش به نام سلمان به عنوان نامزدهای احتمالی و خوش‌شانس ولیعهدی یاد کرده بودند، ولی بر اساس گزارش منابع مطلع، بسیاری از اعضای خانواده حاکم در شورای بیعت و خارج از آن با این امر موافق نیستند. آنها با این استدلال که در صورت رسیدن ولیعهدی به نایف، با مرگ عبدالله او عنوان پادشاهی را به دست آورده و با این رویکرد سلمان، دیگر برادرش ولیعهد خواهد شد و از اینکه همه قدرت در دست فرزندان حصة بنت احمد السدیری- مادر نایف، سلمان، سلطان و فهد – جمع شود و سدیری‌ها همه کاره مملکت شوند، واهمه دارند و آتش درگیری‌ها را داغ کرده و برخی از شاهزاده‌های جوان‌تر که خود را در صف قدرت دیده و توان رسیدن به آن را ندارند، باد به آتش این اختلافات می‌دمند.
همین ترس و واهمه باعث شده تا دیگر فرزندان عبدالعزیز که مادرشان از قبایل و طوایف دیگر عربستان است دست به کار شده و اطراف متعب، فرزند عبدالله جمع شده و او را به عنوان یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها برای آینده کشور مطرح کنند. متعب که 58 سال سن دارد و سال گذشته از سوی پدرش به عنوان فرمانده گارد سلطنتی- مهم‌ترین نیروی سرکوب موجود در عربستان که عبدالله خود بنیانگذار آن بوده است – انتخاب شد، این شانس را دارد که در میان دعوای برادران سلطان و ترس از چیره شدن آنها بر همه امور مملکتی، قدرت را به دست بگیرد و یکی از مهم‌ترین ارکان قدرت در خاندان آل‌سعود شود.
متعب که یک نظامی تمام‌عیار و دارای درجه سرلشکری است، به اندازه عمویش طلال در میان نظامیان سعودی محبوب است. اما وجود عمویی به نام مقرن و چند شاهزاده دیگر باقی‌مانده از عبدالعزیز این خط و نشان‌ها را شکل داده که آینده عربستان همچنان در هاله ای از ابهام است. در صورت تعیین هر یک از افراد نامبرده به عنوان ولیعهد، تغییرات گسترده‌ ای در رده‌های مختلف قدرت در عربستان روی خواهد داد. این تغییرات به این صورت خواهد بود که امیر سلمان بن‌ عبدالعزیز به عنوان وزیر دفاع و هوانوردی، برادرش احمد به عنوان وزیر کشور و امیر خالدالفیصل برادرزاده‌اش به عنوان امیر منطقه مهم ریاض انتخاب شود.
بنابر گزلرش شبکه خبری العالم، این نگرانی عمده وجود دارد که در صورت رسیدن نایف به ولیعهدی، اصلاحات نیم‌بندی که عبدالله انجام داده است نیز به فراموشی سپرده شود و با حضور و نفوذ علمای وهابی در ساختار قدرت عربستان، سرکوب‌های اجتماعی بیشتر شده و جریان‌های سیاسی به بوته فراموشی سپرده شوند. سال گذشته هنگامی که عبدالله بن عبدالعزیز نایف را به عنوان معاون دوم شورای وزیران انتخاب کرد، آشفتگی عجیبی میان شاهزادگان سعودی به وجود آمد و در این میان طلال برادر عبدالله نامه‌ ای به وی نوشت و از او خواست تا توضیح دهد به چه دلیل نایف باید به این سمت انتخاب شود. طلال نماینده جریانی است که از تفکرات نایف بشدت واهمه دارد. قرار است امروز و طی مراسمی که با حضور برخی مقامات کشورهای خارجی برگزار می‌شود، جنازه سلطان بن عبدالعزیز- برخلاف سنت وهابی‌ها- تشییع شده و به خاک سپرده شود.
پایان پیام/
 

کد خبر 77876

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha