به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق توانسته اند در سال های اخیر اقدامات بسیاری را در راستای توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی انجام داده اند. سفر و دیدارهای مقامات دو کشور در چند سال اخیر شاهدی بر این ادعاست که در این سال ها دو کشور توانسته اند جایگاه مناسبی را در معاملات تجاری یکدیگر ایفا کنند و در لیست شرکای مهم اقتصادی هم محسوب می شوند.
بنابراین گزارش صنعت «برق» از جمله بخش های اقتصادی است که باعث امضای تفاهمنامه های متعددی میان دو کشور ایران و عراق شده است. دی ماه سال گذشته دو کشور در جریان سفر وزیر نیرو به بغداد در زمینه همکاری های انرژی یادداشت تفاهم مشترک امضا کردند و بعد از امضای این تفاهمنامه 15 بهمن «لوی خطیب»، وزیر برق عراق برای پیگیری مذاکرات برقی ماه گذشته ایران و عراق که در بغداد صورت گرفته است وارد ایران شد و در جریان این سفر سه برنامه اجرایی میان وزرا و معاونان این دو وزارتخانه به امضا رسید. در برنامه به امضا رسیده میان وزرای دو کشور موضوع «سنکرون سازی شبکه برق ایران و عراق تا پایان سال 2019 میلادی» مورد توافق طرفین قرار گرفته است.
«کاهش تلفات شبکه برق عراق به میزان 30 درصد تا پایان سال 2020» نیز یکی دیگر از بندهای این توافق است که برای این بخش هم پروژههای مختلف کاهش تلفات همچون تعمیر و بازسازی ترانسفورماتورهای قدرت در نظر گرفته شده است. بند پایانی این برنامه نیز مربوط به «جبران کمبود تولید برق عراق تا پایان سال 2021» است که این مهم نیز شامل بازسازی نیروگاههای فرسوده، بهینهسازی و ارتقای نیروگاههای موجود و احداث نیروگاههای جدید توسط شرکتهای صنعت برق ایران خواهد بود.
حالا در ادامه مناسبات تهران و بغداد در حوزه انرژی امروز (شنبه 17 فروردین ماه) وزیر برق عراق که نخست وزیر را در سفر به ایران همراهی می کرد دیداری با «رضا اردکانیان» داشت و در این دیدار جزئیات تفاهم نامه همکاری سه ساله ایران با صنعت برق عراق که در سفر قبلی وزیر برق این کشور به ایران امضا شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
روابط عمومی وزارت نیرو در این رابطه به نقل از وزیر نیور نوشته است: «در این تفاهمنامه برنامه تفصیلی شرکتهای ایرانی برای بازسازی صنعت برق عراق ذکر شده است. بر اساس این تفاهم نامه، قرارداد یکساله استمرار صادرات برق ایران به عراق نیز به امضا رسیده است که بر اساس آن صادرات برق به این کشور ادامه خواهد داشت و بازپرداخت مالی آن نیز مطابق این قرارداد انجام می شود.»
وی با اشاره به اینکه در این جلسه، ابعاد مختلف برنامه سه ساله همکاری صنعت برق دو کشور مورد بررسی قرار گرفته است، عنوان کرد: «بر اساس برنامهریزی صورت گرفته هفته آینده نیز هیئت کارشناسی برق عراق برای پیگیری عملیاتی کردن توافق سه ساله میان دو کشور به ایران سفر خواهند کرد.»
اردکانیان در خصوص آخرین وضعیت انتقال منابع مالی فروش برق میان دو کشور گفت: «قرارداد این بخش میان شرکت توانیر و بخش متناظر در عراق به امضا رسیده است و روال خود را طی میکند. حداکثر ظرفیت صادرات برق ایران به عراق نیز بر اساس ظرفیتهای موجود حدود هزار و 500 مگاوات است. بر اساس این تفاهمنامه طیف متنوعی از فعالیتها مانند بازسازی نیروگاههای عراق، احداث شرکتهای مشترک برای تعمیرات نیروگاهی و کاهش تلفات شبکه برق عراق دیده شده است که در تلاشیم طی برنامه سه ساله تلفات بالای شبکه برق این کشور را به حداقل برسانیم.»
لوی خطیب، وزیر برق عراق نیز در حاشیه این نشست گفت: «واردات برق از ایران تا زمان ساخت نیروگاههای لازم و بینیازی عراق به واردات انرژی ادامه خواهد داشت که بر اساس برآورد صورت گرفته این امر بین دو تا سه سال زمان خواهد برد.»
وی تاکید کرد: «در هر صورت همکاری میان دو کشور دارای افقهای فراوان و مشترکی از جمله توسعه شبکه برق عراق، تجاری سازی برق این کشور و سنکرون سازی شبکه برق دو کشور است.»
یادآور می شود: در کنار صادرات مستقیم برق ایران به عراق پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۹ ظرفیتی معادل حداقل ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار صادرات تجهیزات، ادوات و قطعات برقی به عراق از کالاهای با کیفیت ایرانی قابل تامین باشد. شبکه های انتقال و توزیع عراق نیازمند اصلاح، تعمیر و بازسازی است و از این حیث انجام همکاری های فنی و انتقال فناوری راهی موثر در تقویت تعاملات دو کشور خواهد بود./
نظر شما