به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر احمد نقیب زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسایل اروپا، در همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو"، که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، به تبیین و بررسی نقش فرانسه در روابط ایران و اروپا پرداخت.
وی با اشاره به اینکه بیش از 60 سال است که اروپا موجودیت خود را در ایفای یک نقش مستقل یا معنادار در خاورمیانه می بیند، اظهار داشت: اما نه حمله به کانال سوئز در سال 1956 و نه تشکیل گروه دیالوگ ارو-عرب و نه تلاش های جمعی و فردی دیگر هیچکدام اروپا را به مقصود خود نزدیک نکرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، آن دسته از کشورهای اروپایی که به طور سنتی به ایفای نقش در خاورمیانه می پرداختند، از جمله فرانسه، پس از یاس از کار در چارچوب اتحادیه اروپا به تلاش های منفردانه متهم کرد و ادامه داد: نمونه بارز آن قرارداد های کلان این کشور با رژیم صدام بود.
وی در همین باره افزود: پس از سقوط صدام هم یک چند سراغ ایران آمدند که طرفی بربسته نشد. روی کار آمدن سارکوزی با چرخشی در سیاست خارجی فرانسه همراه شد که از نظر عده ای پایان گلیسم تلقی می شد و از نظر پاره ای دیگر رسیدن به همان اهداف دوگل از راهی دیگر.
این کارشناس مسایل اروپا با بیان اینکه سارکوزی به آمریکا و انگلستان نزدیک شد تا هم به نیت دوگل مبنی بر اداره ترویکای جهان برسد و هم به امتیازاتی دست یابد، ادامه داد: این امتیازات همان هایی است که که نزدیک به نود سال انگلستان از آن برخوردار است.
وی در همین باره تصریح کرد: این بود که به جای مشارکت منفعل در افغانستان و عراق، مشارکتی فعال داشت و در قبال مسئله اتمی ایران گوی تندروی را از دیگران ربود. از این پس نقش فرانسه جز بازداری از گسترش روابط ایران و اروپا چیز دیگری نخواهد بود.
نقیب زاده در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ادعای آمریکا مبنی بر اقدام ایران علیه سفیر عربستان در آمریکا اظهار کرد: این سناریو برای برهم خوردن روابط تهران ـ ریاض است تا از این منظر آمریکا بتواند آلترناتیوی به جای ترکیه برای نصب رادارهای موشکی در منطقه به دست آورد.
وی با بیان اینکه تا زمانی که سارکوزی در فرانسه است هیچ امیدی نمیتوان به نقش مثبت اتحادیه اروپا در رابطه با ایران داشت، گفت: باید منتظر حملات شدیدتری از سوی اتحادیه اروپا نسبت به ایران باشیم. میتوان گفت غرب در حال آماده کردن خود برای حملات بیشتر به ایران به ویژه بعد از تحولات منطقه و سوریه است.
گفتنی است، همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو" با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست خارجی، به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، در محل دفتر آموزش و پژوهش این وزارتخانه، دوم و سوم آبان برگزار می شود.
انتهای پیام /
نظر شما