به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور موضوع مهمی بود که در سال گذشته بارها از سوی بانک مرکزی مرود تاکید قرار داشت تا آنکه سرانجام در 28 آبان 97 بانک مرکزی در بخشنامه ای چگونگی بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور را ابلاغ کرد که براساس آن، همه صادرکنندگان کالا و خدمات مکلف به ارائه تعهد بابت برگشت ارز حاصل از صادرات هستند. در این بخشنامه آمده است: بانک مرکزی مکلف است فقط برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تخصیص و تأمین ارز کند که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار تعیین شده، مشخص باشد.
در این بخشنامه، چگونگی بازگشت ارز حاصل از صادرات برای صادرکنندگانی که مجموع صادرات سالانه آنها تا یک میلیون یورو، بیش از یک میلیون یورو تا سه میلیون یورو، بیش از سه میلیون یورو تا 10 میلیون یورو و بیش از 10 میلیون یورو است، تعیین تکلیف شده است.
پس از صدور این بخشنامه معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت در برنامه گفتگوی 18 و 30 دقیقه شبکه خبر درباره بازگشت ارز به سامانه نیما گفته بود: «در دو مرحله با دو مصوبه برای برگشت ارز حاصل از صادرات تعیین تکلیف شده بود. در 22 فروردین شرکت های پتروشیمی و صنایع معدنی و واحدهای صنعتی وابسته به دولت موظف به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد برگردانند.»
«محمدرضا مودودی» اضافه کرده بود: «در خصوص بخش صنعتی و معدنی بخش خصوصی و کشاورزی در بازه های مختلف برای مجموعه هایی که می توانستند ارز خود را بفروشند این الزام نبود اما در شهریورماه اعلام شد تمام شرکت های خصوصی و دولتی باید ارز حاصل از صادارت را وارد سامانه نیما کنند. آمارها نشان می دهد نزدیک به 6 میلیارد یورو یا 6/7 میلیارد دلار از مجموع 23 میلیارد دلار تا دی ماه وارد سامانه نیما شده است.»
پس از آن با توجه به اینکه بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته مسیر بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما مناسب نبود 11 دی ماه 97 بانک مرکزی در اطلاعیهای خواستار تسریع صادرکنندگان نسبت به بازگشت ارز حاصل از صادرات شده است. این بانک در اطلاعیه ای آورده است: «با استناد به مفاد مصوبات هیئت وزیران و نیز ابلاغیه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، صادرکنندگان مکلف به بازگشت ارز حاصل از صادرات خود حداکثر ظرف مدت زمانی سه ماه بعد از صادرات، مطابق با ترتیبات مقرر در «دستورالعمل و ضوابط اجرایی رفع تعهد ارزی صادرکنندگان» به چرخه اقتصادی کشور بوده اند.
براین اساس و ضمن قدردانی از تلاشهای صادرکنندگان در رشد و تعالی کشور، به اطلاع میرساند با توجه به پایان مهلت تعیین شده، در صورتی که صادرکنندگان تا کنون نسبت به برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصادی کشور مطابق ترتیبات اعلامی و رفع تعهد ارزی اقدام نکردهاند، میبایست نسبت به انجام این مهم تسریع کنند. به موجب تکلیف مقرر در تبصره (۲) ذیل بند (۱) مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، بانک مرکزی مکلّف است در صورت عدم برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد اقدامات قانونی لازم را انجام دهد از اینرو مقتضی است صادرکنندگان نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود مطابق با مصوبات و دستورالعملهای که پیشتر به آنها اشاره شد، اقدام لازم را به عمل آورند.»
حالا بر اساس آخرین آمارها طی سه هفته پایانی سال ۹۷ بیش از ۲ میلیارد یورو ارز صادراتی به بازار ثانویه تزریق شده و طی ۸ماه از زمان راه اندازی بازار مذکور مجموعا ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز به کشور بازگشته است.
تسنیم در خبری در این باره آورده است: «از نیمه مرداد ماه و همزمان با سیاست تعمیق بازار ثانویه تا پایان سال ۹۷ حدود ۱۱.۳ میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات به این بازار تزریق شده است. همچنین طی دو هفته ابتدای سال ۹۸ نیز حدود ۲۰۰ میلیون یورو ارز صادراتی به سامانه نیما بازگشته است. بر این اساس در ۸ ماه اخیر و از زمان سیاست جدید ارزی حدود حدود ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما بازگشته است.
در ۳ هفته پایان سال ۹۷ شاهد رکورد شکنی تزریق ارز به این بازار بودیم و به ترتیب ۸۳۲،۸۱۶ و ۵۴۳ میلیون یورو ارز صادراتی به بازار ثانویه تزریق شده است. به نظر میرسد سیاستهای بانک مرکزی و تاکید بر برخوردهای مالیاتی( و احتمالا قضایی) با صادرکنندگانی که ارز خود را به این سامانه تزریق نکند دلیل افزایش عرضه در هفتههای پایانی سال بوده باشد. از ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز صادراتی عرضه شده در سامانه نیما حدود ۹.۶ میلیارد یورو توسط واردکنندگان خریداری شده است. به عبارت دیگر حدود ۲ میلیارد یورو از این ارزها بدون مشتری مانده است.»/
نظر شما