به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمدرضا دهشیری، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان ارتباطات اسلامی در اولین نشست همایش ملی روابط ایران و اروپا نقش دیپلماسی فرهنگی در روابط ایران و اروپا را مورد نقد و بررسی قرار داد.
وی به کاهش سطح روابط سیاسی ایران و اروپا در عمل اشاره کرد و گفت: آنچه بهتر میتواند به ارتقای سطح این روابط کمک کند دیپلماسی فرهنگی است و البته این امر یک سری لوازمی دارد که باید همواره در نظر داشت.
وی که مدعی بود باید رویکردمان نسبت به غرب را تغییر دهیم، ادامه داد: ما باید یک رویکرد غربپژوه داشته باشیم نه غربستیز یا غربپذیر. ما باید اروپا را رصد کرده و در مناطق مختلف آن مسایل مناسب با هر منطقه را جداگانه پیگیری کنیم.
دهشیری با اشاره به اینکه غرب یک کلیت یکپارچه نیست که بتوان با همه آن یک جور برخورد کرد، ادامه داد: به عنوان مثال سیاست ما به اروپای غربی یا شرقی میتواند متفاوت باشد و ما نباید از این تکثر فرهنگی در اروپا غافل باشیم، چرا که این برای ما یک فرصت است و باید از آن بهره گرفت.
وی در همین باره افزود: در چهارچوب رایزنیهای فرهنگی ایران همواره تلاش دارد تا ضمن ظرفیتشناسی مناطق مختلف جایی که دیپلماسی رسمی نمیتواند عمل کند در جهت افزایش تعاملات فرهنگی اقدام نماید.
دهشیری رایزنیهای فرهنگی ایران را اولا به شناسایی فرهنگهای اروپایی و ثانیا بررسی وضعیت مسلمانان آن منطقه مربوط دانست و افزود: یکی از مهمترین مسئولیتهای دیپلماسی فرهنگی، ارتباط با نخبگان و اساتید دانشگاهی است که میتوان از طریق انجمنهای دینی و اسلامی هر منطقه پیگیری کرد.
وی در همین باره افزود: با توجه به اینکه اولویتها را به عرصه علمی آکادمیک دادهایم، حمایت از کرسیهای اسلامشناسی در اروپا از برنامههای حتمی ما است و برای اینکه بتوانیم این حمایت را انجام دهیم سعی کردهایم که به طرق مستقیم یا غیرمستقیم از روابط علمی و آکادمیک استفاده کنیم.
دهشیری یکی از دلایل دیدگاه منفی اروپاییان را همکاریهای خودمان عنوان کرد و گفت: آنگونه که باید و شاید نتوانستهایم دستاوردهای خودمان را ارایه کنیم، به طوری که کتابهای خارجی که به معرفی انقلاب اسلامی میپردازند بسیار محدودند و نمیتوانند با آثار هجمه مقابله کنند.
دهشیری بر این باور بود که به نهضت ترجمهای نیاز داریم تا در این راستا بتوانیم انقلاب اسلامی و ظرفیتهای خودمان را به جهانیان عرضه کنیم.
وی در همین باره افزود: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این مسیر گامهای مؤثری را برداشته است.
دهشیری در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیتی که در ادیان برای گفتوگو وجود دارد، اشاره کرد و گفت: با اتکا به تمدن اسلامی از دیگر اقداماتی که استفاده کردهایم استفاده از ظرفیت برای گفتوگوی ادیان بوده که با اتکا به تمدن اسلامی تلاش داریم با علمای دینی و دانشجویان مناطق مختلف که مطالعات دینی آکادمیک انجام دادند ارتباطگیری کنیم و از این گفتوگوهای دینی توانستهایم تأثیرات خوبی را شاهد باشیم.
دهشیری شناساندن دیدگاههای اسلام و ایران را یکی دیگر از فعالیتهای سازمان ارتباطات اسلامی عنوان کرد و گفت: هدف ما این است که ایرانیان مقیم اروپا را با ظرایف و بقایع به زبانمان آشنا کرده که این امر میتواند در ایجاد فضای مثبت در اروپا حایز اهمیت باشد.
دهشیری بر این باور بود که مسایل فرهنگی باید بر مسایل سیاسی توفق داشته باشد تا بتوانیم مسایل فرهنگی را با تأکید بر اصالت فرهنگ مورد توجه قرار دهیم.
گفتنی است، همایش ملی روابط ایران و اروپا، تجارت پیشین، چشمانداز فرارو به همت دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست بینالمللی در محل این مرکز در روزهای دوم و سوم آبان برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما