کارگردانی که زیاد می دانست/ غافلگیری درگذشت «پیام صابری»

پاییز سالی که گذشت با درگذشت یدالله صمدی کارگردان جریان ساز و باسابقه سینمای ایران، احترام سادات حبیبیان، پیام صابری و فرج الله حیدری همراه بود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، سال گذشته نیز همچون همیشه با درگذشت تعدادی از اهالی سینما همراه بود؛ سینماگرانی که برخی از آن ها دهه ها عمر خود را صرف کار در حوزه سینما و ارتقای آن کرده بودند و برخی دیگر چنان جوان بودند که فوت شان موجب بهت و حیرت علاقمندان به سینما شد. پیش از این به درگذشتگان بهار و تابستان سال ۹۷ پرداختیم. گزارش پیش رو نگاهی است به فعالیت های درگذشتگان پاییز سالی که گذشت.

 

یدالله صمدی

اگر کارگردان نخستین فیلم مهم کمدی پس از انقلاب باشی و برای آن بهترین کارگردان جشنواره فجر شده باشی، وقتی یکی از فیلم های پرفروش دهه شصت را ساخته باشی یا کارگردان یکی از فیلم های تاثیرگذار این دهه باشی حتما کارگردان مهم و جریان سازی در سینمای ایران هستی.

 

همه این ها را «یدالله صمدی» به تنهایی انجام داده است. او که فعالیت در زمینه کارگردانی را از دهه پنجاه با دستیاری آغاز کرد در ابتدای دهه شصت نخستین فیلمش را کارگردانی کرد: «مردی که زیاد می دانست». صمدی با این فیلم جایزه بهترین کارگردانی سومین جشنواره فیلم فجر را ازآن خود کرد.  

 

«مردی که زیاد می دانست» داستان مرد کارمندی است که پیرمردی روزنامه چندماه بعد با خبر جنگ ایران و عراق را به او می دهد. مرد جوان با سوءاستفاده از این خبر و احتکار کالاهای مصرفی مردم پولدار می شود اما در این میان با خانواده و دوستانش دچار مشکل می شود. در نهایت پیرمرد مرموز او را به زندگی قبلی اش بازمی گرداند.

 

اما کار مهم دیگر صمدی ساخت فیلم «اتوبوس» بود. فیلمی بر اساس داستانی از محمود دولت آبادی که داستان دو خانواده بزرگ یک روستا را نشان می داد که اختلافشان در پی ورود یک اتوبوس به روستا تشدید می شود. این فیلم توانست در در لیست فیلم های پرفروش آن سال ها قرار گیرد.

 

پس از آن اما یدالله صمدی با ساخت «ایستگاه» اثری مهم دیگری در کارنامه خود ثبت کرد. یک تریلر اجتماعی پرتنش با داستانی جذاب درباره بمب گذاری در ایستگاه راه آهن مرکزی که گرچه از جشنواره فجر جایزه نگرفت اما جایزه نویسندگان و منتقدان سینمای ایران را کسب کرد.

 

بازگشت این کارگردان به سینمای کمدی با دو فیلم «آپارتمان شماره ۱۳» و «دو نفر و نصفی» دیگر رویکرد مهم فعالیت حرفه ای صمدی در سال های اواخر دهه شصت بود که سیمرغ بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم را برای اولی به همراه داشت.

 

اما در کنار آثار متعدد سینمایی، صمدی در میانه دهه هشتاد به سریال سازی روی آورد و «شوق پرواز» را درباره زندگی شهید عباس بابایی ساخت. این سریال با نقش آفرینی شهاب حسینی از سریال های ماندگار رسانه ملی شد.

 

یدالله صمدی که سال ۱۳۳۱ به دنیا آمده بود در سوم مهر ۱۳۹۷ درگذشت.

 

احترام سادات حبیبیان

«احترام سادات حبیبیان» وقتی سال ۷۷ و در اوج موج نوی فیلمسازی اجتماعی در «مصایب شیرین» بازی کرد، دیده شد. مادر علیرضا داوودنژاد با این آغاز، نه تنها جایزه سیمرغ بلورین نقش مکمل زن جشنواره فجر را به دست آورد بلکه به پای ثابت فیلم های بعدی پسرش تبدیل شد.

 

او در فیلم های علیرضا داوودنژاد معمولا نقش خود را بازی می کند؛ مادری مهربان که از دست بچه ها و نوه هایش عاصی است.

 

«بچه های بد»، «هوو»، «مرهم» و «کلاس هنرپیشگی» از دیگر فیلم هایی است که این بازیگر در آن ها نقش آفرینی کرد.

 

احترام سادات حبیبیان نوزده آبان سال گذشته پس از تحمل دوره طولانی بیماری درگذشت.

 

پیام صابری

درگذشت «پیام صابری» یکی از آن اتفاق های غافلگیرکننده سال ۹۷ بود. همسر زیبا بروفه بازیگر سینما که خود نیز از فعالان حوزه سینما بود. او تجربه بازی، کارگردانی و چهره پردازی در سینما و تلویزیون ایران را داشت.

 

بازی در «ریحانه» سیروس مقدم و «شب روباره» همایون اسعدیان و دستیاری چهره پردازی در سریال امام علی(ع) از جمله فعالیت های او بود.

 

پیام صابری ۱۸ آذر سال ۹۷ در چهل و پنج سالگی  بر اثر سکته قلبی درگذشت.

 

فرج الله حیدری

فیلمبردار مطرح سینمای ایران در بسیاری از فیلم هایی که بر پرده سینماها نقش بست، مدیر فیلمبرداری و فیلمبردار بود.

 

فیلمبرداری «زندگی خصوصی» محمدحسین فرحبخش و «کارناوال مرگ» حبیب الله کاسه ساز از آخرین کارهای «فرج الله حیدری» بود.

 

او سابقه همکاری با فریدون جیرانی، احمدرضا معتمدی، ایرج قادری و بهروز افخمی را نیز در کارنامه داشت.

 

حیدری ۱۵ آذرماه سال ۹۷ در شصت و دو سالگی درگذشت.

کد خبر 776446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha