نمکزاری در دل آتشفشان/بزرگترین دهانه آتشفشانی ایران ناشناخته برای بسیاری از گردشگران

روستای قلعه حسن علی در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر راین-خروجی راین به سمت جیرفت بعد از ۱۵ کیلومتر سمت چپ جاده در مسیر خاکی- در دل خود بزرگترین دهانه آتشفشانی ایران را جای داده است.

خبرگزاری شبستان-راین

 

روستای قلعه حسن علی در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر راین-خروجی راین به سمت جیرفت بعد از ۱۵ کیلومتر سمت چپ جاده در مسیر خاکی با تابلوی «زادگاه شهید مجید بادامچی» راهنمای مسافران است که پس از طی مسافت ۷ کیلومتر در جاده خاکی به آن می رسند-در دل خود بزرگترین دهانه آتشفشانی ایران را جای داده است و در دهانه ی این کوه آتشفشانی دریاچه نمک زیبایی شکل گرفته است. با وجود اینکه آخرین زمان فوران این آتشفشان مشخص نیست اما احتمالاً زمان شکل گیری آن دوره چهارم زمین شناسی است.

در امتداد رودخانه بعد ازحدود ۵۰۰ متر باید به طرف شرق رفت و مسیر پاکوب کمرنگی را دنبال کرد. از روستا تا بالای دهانه آتشفشان (ارتفاع ۲۶۰۰) حدود یک ساعت کوهیمایی لازم است.دهانه آتشفشان (ارتفاع ۲۱۰۰) همانند کاسه ی بزرگی بین کوه های اطرافش قرار دارد و آب حاصل از بارندگی های فصلی به آن سرازیر می شود تا دریاچه نمکش جانی تازه گیرد و بعد از فصل بارش منبع درآمدی  برای اهالی روستا باشد.

 

تعداد ۱۴ دهانه کوچکتر نیز در اطراف آن در روستاهای قلعه حیدر و توتک قرار دارد. این آتشفشان ها بین ۵ هزار تا ۵۰ هزار سال قبل فعال بوده اند. وجود تعداد زیادی سنگ های فسیلی در منطقه راین نشان می دهد بیش از ۳۰۰ میلیون سال قبل آبزیان بسیاری رد این محل وجود داشته اند.

 

دهانه آتشفشانى به شکل هاى گرد و بیضى دیده مى شوند که بزرگترین آنها قطرى به اندازه ۱۲۰۰متر و ژرفایى نزدیک به ۳۰۰متر دارد. در نزدیکى این دهانه‌ها روانه‌هایى به چشم مى خورند که نبود آثار فرسایشى چشمگیر، نشانه جوان بودن آن‌هاست.

 

نمک موجود در کف یکی از کراترهای این دهانه آتشفشانی از کیفیت و مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل این دهانه آتشفشانی بیشتر با «معدن نمک» شناخته می شود.

 

منطقه قلعه حسنعلی در محل تلاقی سه گسل مهم که شاخه هایی از گسل نایبند، کوهبنان و کلمرد است، قرار گرفته؛ گویوویچ ۱۹۷۳ برای اولین بار این کراترها را محل برخورد سنگ های آسمانی ذکر کرد، میلتون ۱۹۷۶ و سپس سبزه‌ای ۱۳۶۳ آنها را کراترهای آتشفشانی دانستند.

این کراترها به طور عمده دایره ای و بندرت بیضی شکل هستند که در اکثر آنها سولفات سدیم و یا کلرور سدیم وجود دارد که متأسفانه با بهره برداری غیر اصولی بسیاری از دهانه ها تخریب شده است .کراترها در سنگ های آتشفشانی ائوسن، آلگلومرای اولیگومیوسن و آبرفتهای کواترنر تشکیل شده‌اند.

 

از ۱۴ کراتر منطقه فقط کراتر شماره ۹ سنگ های ماگمایی جوان و الترابازیک بیرون ریخته‌است. قطر این دهانه آتشفشانی ۱۱۵۰ متر ، ارتفاع لبه شرقی دهانه ۲۲۷۰ متر و ارتفاع لبه غربی دهانه ۲۳۳۵ متر است.

 

قلعه حسن علی جدای از مسافران و گردشگرانی که دارد، مورد توجه اساتید و دانشجویان زمین شناسی و رشته های معدن و شیمی نیز هست؛ با این وجود اما این منطقه هنوز برای بسیاری از گردشگران ناشناخته است.

کد خبر 776371

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha