خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: به منظور بررسی راه های زمینه سازی برای ظهور با الهام از بهار طبیعت، با حجت الاسلام «سیداحمد موسوی»، کارشناس مباحث مهدوی به گفت وگو پرداخته ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
در دعای تحویل سال نو و حلول بهار از خدا تحول و احسن الحال را درخواست می کنیم، معنای اصلی این حال احسن چیست؟
در دعای تحویل سال می خوانیم: «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ؛ ای تغییر دهنده دلها و دیده ها * ای مدبر شب و روز * ای گرداننده سال و حالت ها * بگردان حال ما را به نیکوترین حال».
یعنی وقتی عمر زمستان به سر آمده و بهار طبیعت رقم می خورد از خدا می خواهیم که حال زندگی ما هم در کنار این تحول به سمت احسن و بهترین شدن حرکت کند، طبیعی است این بهترین شدن به شکلی که در آیات و روایات توصیف شده ظهور امام عصر(عج) است لذا در روایات از امام صادق(ع) آمده: ما اهل بیت(ع) در نوروزها منتظر امر فرج هستیم.
اگرچه در بهار طبیعت عالم به سمت نو شدن و زنده شدن میل می کند اما زنده شدن حقیقی عالم با ظهور امام زمان(عج) رخ می دهد لذا در زیارت از امام عصر(عج) به بهار مردمان و خرمی روزگاران تعبیر شده است.
آیا تصریح قرآنی هم بر این مسئله وجود دارد؟
خداوند در قرآن کریم آیه 17 سوره مبارکه حدید می فرماید: «اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا». ظاهر این آیه آن است که درختانی که بر حسب ظاهر برگ و حیات ندارند خدا اینها را با بهار مجددا زنده می کند؛ اما در تفسیر این آیه از معصوم(ع) آمده مراد از زنده شدن آن است که جهان بعد از ناسپاسی های آخرالزمان به دست امام زمان(عج) زنده می شود.
منظور از مرگ زمین که با بهار ظهور دوباره زنده می شود، چیست؟
منظور از موت زمین، کفر اهل زمین است و کافر به منزله میت است اما امام زمان(عج) روح ایمان را در عالم می دمند و این دم مسیحیایی جهان را زنده می کند.
بنابر این، بهار طبیعت اتفاق زیبایی است که ظاهر عالم را تغییر می دهد اما با ظهور است که به سمت عالم جدید و حیات جدید می رویم حیاتی که بر آن روح توحید حاکم است و مردم در پی طهارت و پاکیزگی هستند، عدالت و انصاف رعایت می شود، مفاسد اقتصادی، اختلاس و احتکار و ظلم به مردم کنار رفته و جامعه ایمنی رقم می خورد، جامعه ای که مردم در آن احساس عدالت و امنیت کرده و سایه جنگ از سر دنیا برداشته می شود البته این نو شدن طبیعت برای ما آیه و نشانه ای است تا بدانیم همانطور که خدا با بهار طبیعت زمین را زنده می کند با آمدن «ربیع الانام» هم عالم امکان و حیات بشر را متحول می کند.
منتظران در نزدیک شدن به این بهار و زمینه سازی برای ظهورش چه رسالتی دارند؟
زیباترین روز مردم با ظهور رخ می دهد، باید به سمت این بهار حرکت کنیم اگر از خدا می خواهیم حال ما را به بهترین حالات برگرداند، ابتدا باید خود برای آن قدم برداریم چنان که قرآن می فرماید: «إِنَّ اللهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ» یعنی خدا سرنوشت هیچ قوم و ملتی را تغییر نمی دهد مگر آنکه خواستار باشند.
دعا برای درک احسن الاحال لازم است و حال معنوی به انسان می دهد اما باید بدانیم، صرف دعا کافی نیست داعی باید عمل هم داشته باشد.
اساساً دعا در میدان عمل معنا می یابد اگر می خواهیم بهترین حال را داشته باشیم و می دانیم این حال در کنار ولی خدا محقق می شود باید به سمت امام زمان(عج) و عدالت خواهی و توحیدی که در زمان ظهور رخ می دهد، حرکت می کنیم.
این آمادگی چطور باید ایجاد شود؟
همانطور که از مدت ها قبل از نوروز خود را برای عید و بهار آماده می کنیم باید برای روز نویی که امام زمان(عج) با ظهور رقم می زنند خود را مهیا کنیم و تمهیدات بهار ظهور را بچینیم.
امام صادق(ع) می فرمایند: اگر منتظران واقعی امام زمان(عج) هستید و خوشنود می شوید که از یاران ایشان باشید باید عمل به تقوا کرده و اخلاق نیکو را در خود ایجاد کنید.
اینچنین به ظهور نزدیک می شویم و خرمی روزگارن را شاهد خواهیم بود وگرنه بهار طبیعت رخ می دهد اما در عالم به تعبیر این شعر: «روزها نو نشده کهنه تر از دیروز است».
رعایت و پایبندی به چه سنت هایی ما را به بهار ظهور نزدیک می کند؟
درباره نوروز سنت های زیبایی داریم همچون انس با طبیعت، تلاش برای نو شدن، صله رحم و دید و بازدید و ... این سنت ها را باید در منظومه معارف مهدوی تعریف کنیم.
صله رحم در آموزه های دینی سفارش شده و در روایات است که منتظران امام زمان(عج) نسبت به هم روحیه تکافل دارند؛ یعنی دغدغه مند هستند و خود را کفیل یکدیگر می دانند و تلاش می کنند اگر نیازی هست آن را برطرف کنند.
بنابر روایات اوج صله رحم رابطه با امام هر زمان است، مردم در نوروز به بزرگترها سر می زنند امروز بزرگ عالم امام عصر(عج) هستند، پس باید توجه قلبی به ایشان داشته باشیم گرچه در عصر غیبت به سر می بریم اما با سبک زندگی هامان می توانیم با ایشان پیوند داشته باشیم.
از سنت های زیبای نوروزی آراستگی و خانه تکانی است این خانه تکانی باید در دل ها هم انجام شود، این زیبا نیست که اسباب منزل را تمیز و نو کنیم اما از خود غافل شویم اگر منتظر بهار عالم هستیم باید از کدورت ها دل را بشوییم و نسبت به هم دغدغه مند باشیم به ویژه امسال که به دلیل مشکلات اقتصادی، برخی گرفتاری های بیشتری دارند.
مردمی که به هم رحم کنند مورد رحمت الهی واقع می شوند وگرنه از آن بی بهره می مانند.
این جزئیاتی است که در کلام امام صادق(ع) هم توصیه شده دید و بازدیدها و مکارم اخلاق ما امام عصر(عج) را شاد می کند لذا باید مراقب باشیم که شادی های مان همراه با گناه نباشد.
چه رفتارهای دیگری ما را به درک خورشید ولایت عظمی(ارواحناه فداء) نزدیک می کند؟
در این ایام در برخورد با مردم و طبیعت دقت کنیم که منشا خیرات و توزیع شادی باشیم رفتار ما آسیب زا نباشد و باعث تنش و کدورت نشود اگر دل ها را یکی کرده و حامی هم باشیم قطعاً خدا هم رحمت اش را به ما ارزانی می دارد.
امام زمان(عج) در توقیع به شیخ مفید فرمودند: اگر شیعیان ما که خدا بر توفیقات شان بیفزاید یکدل می شدند و امام را مدنظر قرار می دادند میمنت ظهور ما از آنها به تاخیر نمی افتاد. در این میان، نوروز فرصتی مغتنم است تا خانه دل را تکان داده و آماده سربازی و یاری حضرت حجت(عج) شویم.
شاید دشمنان فرج و پیروزی جبهه مومنان را بعید بدانند اما ما آن روز را نزدیک می بینم و به برکت نظام اسلامی به آن نزدیک می شویم که آن روز، وقت تجربه احسن الحال عالم است.
نظر شما