توسعه روابط بانکی تهران و دهلی نو/تاکید هند بر تسریع روند تاسیس بانک خصوصی ایرانی

ایران و هند توسعه روابط بانکی را برای افزایش حجم مبادلات تجاری و اقتصادی دنبال می کنند و در این رابطه رییس کل بانک مرکزی دیداری با سفیر جدید هند داشت که طرف هندی بر تسریع تاسیس شعبی از یکی از بانک های خصوصی ایرانی در هند تاکید داشت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و هند تا سال ۱۹۴۸ مرزهای مشترک زمینی و دریایی و حوزه جغرافیایی و تاریخی مشترکی داشتند. ایران و هند پس از استقلال هند پیمان دوستی به نام «صلح و دوستی ابدی» را امضا کردند. با فروپاشی شوروی، بروز بحران افغانستان و اهمیت‌یافتن کشورهای آسیای مرکزی برای هندوستان بسترهایی برای نزدیکی بیشتر ایران و هند فراهم شد. در چند سال گذشته، سفر «نارندرا مودی»، نخست‌وزیر هند به ایران در خردادماه ۱۳۹۵ (اولین دیدار نخست‌وزیر هند از ایران در ۱۵ سال گذشته) و امضای تفاهم‌نامه‌ای به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار برای توسعه بندر «چابهار» و سرمایه‌گذاری برای احداث خط آهن، توافق سه‌جانبه ایران، هند و افغانستان برای احداث کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی در چابهار به گسترش روابط کمک کرد. در اواخر بهمن ۱۳۹۶ «حسن روحانی»، رییس جمهوری کشورمان نیز به هندوستان سفر کرد.

 

در دوران تحریم و پس از ان هندوستان یکی از شرکای مهم اقتصادی کشورمان محسوب می د که علی رغم همه سنگ اندازی ها و کارشکنی ها بر سر راه تجارت نفتی ایران و هند اما هندوستان همچنان به واردات نفت از ایران ادامه داده است. دو کشور در دیدار مقامات بلندپایه خود بر توسعه روابط تجاری و اقتصادی تاکید داشته اند و کهر دو کشور تلاش کرده و دارند تا زمینه تسهیل مبادلات اقتصادی برایشان فراهم شود از آنجا که بخش عمده ای از مشکلات مبادلات تجاری از طریق شبکه های بانکی و توسعه روابط آنها قابل حل است از این رو ایران و هند زمینه تسهیل مبادلات بانکی با یکدیگر را فراهم آوردند.

 

در همین رابطه دی ماه سال گذشته برای توسعه این روابط مکانیزم مبادله بانکی ایران و هند نیز بنا به گفته رییس کل بانک مرکزی آماده به کار است. این موضوع در دیدار «عبدالناصر همتی» با «سوراب کومار»، سفیر هند مطرح شد که علاوه بر آن در این دیدار آخرین وضعیت روابط بانکی و تجاری دو کشور بررسی شد.

 

در این دیدار سفیر هند اعلام کرده بود: «مکانیزم مالی بین دو کشور آماده شده و طرفین بر اساس معافیت دریافتی دولت هند، فعالیت تجاری و بانکی خود را طی روزهای آتی انجام می دهند.» همچنین در این جلسه در مورد تسهیل امور بانکی، عملیاتی ساختن سرمایه گذاری هند در چابهار بحث و تصمیم گیری شد.

 

حالا در ادامه تعاملات بانکی ایران و هند روز گذشته (چهارشنبه 7 فروردین ماه) رییس کل بانک مرکزی با «گادام دارمندرا»، سفیر جدید هند دیداری داشت. همتی در این دیدار با اشاره به مانع تراشی های آمریکا در روابط ایران با سایر کشورها  تصریح کرد: «آمریکا اخیراً بیشتر به اظهارات تبلیغاتی و ایجاد جو روانی برای تأثیرگذاری بر اقتصاد ایران روی آورده و آنچه که در عمل می توانسته را انجام داده است.»

India ambassador

سفیر هند نیز در این دیدار به پیشینه روابط تاریخی عمیق دو کشور اشاره و اظهار امیدواری کرد که این حُسن روابط بر محدودیت‌های و فشارهای آمریکا فائق آید.

 

دارمندرا با اشاره به دیدگاه رهبری هند برای توسعه روابط با ایران، بر تلاش‌های دستگاه دیپلماسی هند برای برداشتن گام‌های بعدی در گسترش روابط تأکید کرد.

 

در پایان این دیدار سفیر هند بر تسریع در تاسیس شعبه یکی از بانک های خصوصی ایرانی در هند، تاکید کرد.

 

گفتنی است؛ براساس آمارهای گمرک در بین مقاصد صادراتی ایران در سال ۹۵ هند جایگاه ششم را به لحاظ ارزش صادرات داشته است.  ایران شانزدهمین شریک تجاری هند پس از انگلیس، در سال ۲۰۱۷ محسوب می‌شود. حجم تجارت ایران و هند در سال ۲۰۱۷  بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بود که در مجموع، حجم تجارت خارجی ایران با هند در این سال، حدود یک و هشت دهم درصد از حجم کل تجارت خارجی ۷۴۰ میلیارد دلاری آن کشور را تشکیل داده‌ بود.

 

از مجموع روابط تجاری دوجانبه در سال ۲۰۱۷، کل صادرات ایران به هند بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۵۷ میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل ( ۸ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار ) ۳۴ درصد رشد نشان می دهد. این در حالی است که صادرات ایران به دنیا در همین سال ۶۶ میلیارد دلار گزارش شده است از این میزان، صادرات محصولات غیر‌نفتی کشورمان به هند ۲ میلیارد و ۵۸۷ میلیون دلار بوده و نسبت به سال ۲۰۱۶ حدود یک درصد رشد نشان می‌دهد.

 

تجارت ایران و هند در سال 16-2015 معادل 9 میلیارد و 100 میلیون دلار بوده؛ این رقم در سال 17-2016 معادل 12 میلیارد و 900 میلیون دلار بوده و در سال 18-2017 به 13 میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده است بنابراین روند تجارت این دو کشور رو به افزایش بوده است.

 

پيوندهاي اقتصادي و بازرگاني هند و ايران به صورت سنتي از واردات نفت خام ايران شكل گرفت. هند در سال 2009 - 2008 ، حدود 22ميليون تن نفت خام به ارزش تقريبي ده ميليارد دلار از ايران وارد نمود كه بدين ترتيب هند سومين بازار بزرگ نفت خام ايران است. قسمت اعظم اين بازرگاني دوجانبه شامل واردات فراورده هاي نفتي از ايران است. همچنين صادرات هند به ايران شامل فراورده هاي نفتي،برنج، ماشين آلات، محصولات فلزي، مواد اوليه آهن و فولاد، آهن و فولاد، دارو، مواد دارويي، مواد شيميايي عالي، مواد معدني پردازش شده، نخ و پارچة مصنوعي، چاي، مواد شيميايي آلي، غيرآلي و كشاورزي،فراورده هاي ساخته شده از لاستيك است./

کد خبر 775970

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha