به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صندوق بازنشستگی به صندوقی گویند که توسط کارفرما برای حفظ و مدیریت سرمایه کارمندان شرکت تأسیس شده و وجوه سرمایهگذاری شده در این صندوق، توسط کارفرما و کارمندان جمعآوری شدهاست. هدف اصلی تأسیس این صندوقها، افزایش دارایی آن و سودآوری با درآمد ثابت، برای آن دسته از کارکنانی است که به سن بازنشستگی رسیدهاند. صندوقهای بازنشستگی معمولاً توسط موسسات مالی ثانویه در خارج از خود نهاد، مدیریت میشوند. وجوه این صندوق نیز بسیار بالا بوده و در بسیاری از کشورها، سرمایهگذاریهای بلوکی انجام میدهند.
بنابر گزارش اکونومیست، بر پایه تحقیقات انجام شده توسط مورگان استنلی، در سال ۲۰۰۸ مجموع دارایی صندوقهای بازنشستگی در سراسر جهان در حدود ۲۰ تریلیون دلار برآورد میشود که از بزرگتر از تمامی نهادهای سرمایهگذاری مانند صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، شرکتهای بیمه، صندوقهای سرمایهگذاری، سهام اختصاصی یا صندوقهای ذخیره ارزی است.
در کشورمان نیز این صندوق ها برای رفاه حال بازنشستگان تاسیس شده است. به استناد اساسنامه صندوق بازنشستگی کشوری این سازمان موسسه ای بیمه ای، دارای شخصیت حقوقی مستقل و وابسته به وزارت رفاه وتامین اجتماعی است که مسئولیت اداره امورصندوق بازنشستگی مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری را با رعایت مقررات استخدامی مربوط عهده دار است.
عمده مشمولین مقررات بازنشستگی کشوری عبارتند از:
مستخدمین رسمی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری.
مستخدمین رسمی مشمول آئین نامه استخدامی اعضای هیات علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی.
قضات قوه قضائیه و دادگستری مشمول مقررات استخدامی قضات.
مستخدمین رسمی (کادر سیاسی) وزارت امورخارجه مشمول مقررات استخدامی وزارت امورخارجه.
مستخدمین ثابت شهرداریهای سراسر کشور به استثناء شهرداری تهران.
مستخدمین پیمانی دستگاههای اجرائی (متقاضی استفاده از مقررات بازنشستگی و وظیفه صندوق بازنشستگی کشوری).
خویش فرمایان (مستخدمین بازخریدی وزارت راه وترابری و ماده 147 قانون برنامه چهارم توسعه).
پس از تصویب قانون استخدام کشوری در 31 خرداد 1345 به موجب ماده 70 قانون مزبور اداره کل بازنشستگی با کلیه دارایی و موجودی صندوق بازنشستگی و اسناد و اوراق و بودجه وتعهدات خود از وزارت دارایی منتزع و تابع سازمان اموراداری واستخدامی کشور شد و براساس اصلاحیه ماده مذکور از اول سال 1354 صندوق بازنشستگی کشوری به صورت موسسه ای مستقل وابسته به سازمان اموراداری و استخدامی کشور تشکیل شد . با ادغام سازمانهای اموراداری و استخدامی کشور و برنامه وبودجه در 11 اسفند 1378 و تشکیل سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، صندوق بازنشستگی کشوری نیز یکی از موسسات تابعه این سازمان شد، با تصویب قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی در 21 اردیبهشت 1383 و به موجب تبصره 2 ماده 17 این قانون، صندوق بازنشستگی کشوری از سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور منتزع و تابع وزارت رفاه وتامین اجتماعی شد و توسط صندوق بازنشستگی کشوری اداره می شود.
هرچند که در سال های اخیر مشکلات عدیده ای بر سر راه فعالیت این صندوق ها ایجاد شد اما دولت تلاش کرد تا این مشکلات را حل کند و صندوقی که برای رفاه حال بازنشستگان ایجاد شده است خود برای دولت و بازنشستگان مشکل ساز نباشد بر همین اساس و بنا به گفته وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی شاهد حمایت ۸۱ هزار میلیارد تومانی دولت از صندوقهای بازنشستگی و حمایتی هستیم.
«محمد شریعتمداری» این مطلب را در آخرین جلسه هیئت دولت در سال 97 اعلام کرده و ادامه داده بود: «حل مشکلات اقشار تحت پوشش نهادهای حمایتی، دارندگان درآمد ثابت و بازنشستگان مورد تاکید دولت و رئیس جمهور است. دولت اعتقاد دارد در سال ۹۸ به این اقشار باید کمک بیشتری شود. مقررات حاکم در این زمینه در سال ۹۸ مقررات بسیار بهتری است. دولت حمایت ۸۱ هزار میلیارد تومانی از صندوقهای بازنشستگی و حمایتی دارد و این حمایت این اطیمنان را به وجود آورده که این صندوقها دچار کسری نشوند. با بودجهای که برای صندوقهای بازنشستگی و حمایتی در نظر گرفته شده است این اطیمنان به وجود آمده که این صندوقها دچار کسری نشوند.»
بنابراین گزارش، ايجاد سيستم خودکفا بر اساس مطالعات علمي و تمهيد نظام مناسب جهت پرداخت حقوق بازنشستگان و وظيفه بگيران با بهره گيري از روشهاي نوين طراحي و بهره برداري از سيستمها و تجهيزات پيشرفته در جهت پرداخت و انجام تعهدات و اخذ درآمدها، بهره برداري اقتصادي و اطمينان بخش از موجودي صندوق از طريق سرمايه گذاري در فعاليتهاي اقتصادي و بازرگاني مفيد و ارائه پيشنهادهاي کارشناسي جهت تصويب مراجع ذيصلاح بمنظور ارتقاء وضع معيشتي بازنشستگان و وظيفه بگيران به عنوان اهداف صندوق های بازنشستگی در نظر گرفته شده است.
این صندوق ها بر اساس این اهداف وظایفی چون اداره امور بازنشستگي و از کار افتادگي و وظيفه وراث مستخدمين مشترک صندوق بازنشستگي کشوري و کارکنان شرکتهاي دولتي و شهرداريهاي کشو، اجراي قوانين و مقررات مربوط به بازنشستگي و وظيفه و تهيه آئين نامه هاي اجرایي سازمان، اجراي مصوبات شوراي صندوق بازنشستگي کشوري، تهيه و اجراي طرحهاي بهره برداري از وجوه صندوق بازنشستگي کشوري و کوشش در جهت خودکفایي آن، تهيه و تنظيم بودجه جاري صندوق بازنشستگي کشوري و بودجه عملياتي و برنامه عملکرد صندوق بازنشستگي کشوري، انجام کليه اقدامات لازم بمنظور حفظ حقوق بازنشستگان و وظيفه بگيران و متناسب ساختن دريافتي آنان با افزايش هزينه هاي زندگي، حفظ حقوق صندوق بازنشستگي کشوري و انجام کليه امور حقوقي و دعاوي مربوط به صندوق و ارائه گزارش عملکرد و ترازنامه سالانه هر يک از صندوقها و تراز تلفيقي صندوق بازنشستگي کشوري به شوراي صندوق را برعهده دارند./
نظر شما