خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ برای رهایی از روزمرگیها و شلوغی زندگی ماشینی، باید گاهی دل را به جاده زد و مسیر روستایی را در پیش گرفت و قدم در مکانی دنج و آرام و در عین حال سرسبز و زیبا گذاشت و از آرامش حاکم بر محیط زندگی روستایی بهره مند شد.
مسیر بیرجند را پیش میرویم. در 55 کیلومتری بیرجند مرکز خراسانجنوبی روستایی به نام چشنت وجود دارد. روستای چنشت به علت قرار گرفتن در میان ۴ رودخانه و نیز کوهستانی بودن آن، دارای باغات و مزارع بسیاری است. آب و هوای آن معتدل کوهستانی بوده که از زمستانهای سرد و تابستانهای خنک برخوردار است.
استقرار روستا در منطقه میانکوهی، چشمانداز کوهستانی زیبا و جذابی به آن بخشیده است روستا در میان باغات گردو و دیگر میوهها محصور شده است و مناظر زیبایی از تلفیق طبیعت و بافت مسکونی پدید آورده است. چنشت به سرزمین رنگها شهره است و وجود نام آن در میان هفت روستای شگفتانگیز ایران باعث شده تا به یک روستای هدف گردشگری تبدیل شود و سالانه پذیرای تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی باشد.
بقعه «سید حامد علوی» از اماکن تاریخی و مذهبی این روستا است که بنا بر روایات، وی از فرزندان امام جعفر صادق (علیه السلام) بوده است که توسط عمال خلیفه عباسی در چنشت زخمی و در محل بیتوته خود یعنی غار چنشت فوت کرده است.
هوای مطبوع کوهستان در بهار و تابستان وصف ناپذیر است. مسافران با تفرج در دل کوهستان های اطراف امامزاده و با بهره گیری از باغات و مزارع و امامزادهای که با گنبدش در میان بافت روستا خودنمایی می کند، در این روستا اطراق می کنند.
اشاره ای به ساختمان مزار
اولین بنای این زیارتگاه در سال 800 هجری قمری توسط سیدمحمد مشعشع ساخته شد، در تاریخ حسامی مسطور است که سید محمد مشعشع فرمود؛ در همین محل کنونی مزار سردابی کندند و با سنگ و آجر قبری ساختند و بدنها را که از داخل غار بیرون آورده بودند به خاک سپردند و بر آن قبه بنا نهاد.
پس از آنکه ساختمان مزار توسط سید محمد مشعشع ساخته شد، مرد صالحی را که همراه او بود و درویش حسین نام داشت را به خدمت گماشت و خود به عربستان معاودت فرمود و از همه ولایت قهستان پیوسته مردمان به زیارت آن مزار آمدند.
نمای ساختمان سنگی بوده و دارای دو گلدسته سبز رنگ به ارتفاع دو متر است همچنین در داخل آن تا ارتفاع یک متر سنگ مرمر کار شده است و تا سقف با گچکاری تکمیل شده است، ضریح امامزاده نیز از جنس آلومینیوم و چهل چراغی بر فراز ضریح به چشم میخورد. شکل بیرونی بقعه مکعبی اما از درون دارای هشت ضلع است، بر هر یک از صفههای اطراف پنجرهای آهنی تعبیه شده است.
سیاحت و زیارت ره توشه گردشگران و مسافران نوروزی
زیارتگاه مشرف بر روستا می باشد. محل مزار با غار زرین که محل اصلی دفن سید حامد و دو فرزندش بوده فاصله چندانی ندارد. در جوار زیارتگاه تعدادی درخت بنه ای وجود دارد که زائران پس از زیارت برگ های آنان را چیده و با خود می برند. زائران به هنگام زیارت از غارهای این محل هم بازدید می کنند.
«علی امینی نسب» رئیس اداره اوقاف و امور خیریه سربیشه پیرامون معرفی این امامزاده گفت: سید حامد علوی از اولاد امام جعفر صادق(علیه السلام) است که در عهد خلافت الطایعلله عبدالکریم عباسی در سال 400 هـ.ق با گروهی از مردمان خاندان خود که معروف به باقریه بودند از یثرب به ری و از آنجا به خراسان آمده و در بعضی از نواحی خراسان متوطن شدند.
وی با اشاره به موقعیت و امکانات این امامزاده، بیان داشت: آستان مبارک سید حامد علوی واقع در 65 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند، بخش مود شهرستان سربیشه واقع در روستای چنشت قرار گرفته است.
پذیرایی از گردشگران در امامزاده سید حامد علوی
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان سربیشه افزود: این بقعه متبرکه به دلیل مجاورت در غارهای تاریخی روستای چنشت و قرار داشتن در منطقه نمونه گردشگری مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.
امینی نسب با بیان اینکه برنامههای فرهنگی روستای چنشت با محوریت امامزاده سید حامد علوی انجام میشود، ادامه داد: آموزش قرآن، احکام، اخلاق و احادیث از ویژه برنامههایی است که در ایام تابستان در این بقعه برگزار میشود.
وی پیرامون ساخت و نصب بقعه جدید این امامزاده، بیان داشت: ساخت و نصب ضریح امامزاده سید حامد علوی به مساحت 12 متر مربع و با هزینه 105 میلیون تومان از محل کمک های خیران و نذورات مردمی، یارانه یک ماه اهالی روستای چنشت و با کمک سازمان اوقاف و امور خیریه انجام شده است.
برنامه های آتی
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه سربیشه در خصوص برنامه های آتی این امامزاده، اعلام کرد: در آینده نزدیک مسیر امامزاده تا غار چنشت که محل دفن اولیه امامزاده بوده با همکاری اداره میراث فرهنگی شهرستان سنگ فرش خواهد شد.
امینینسب طبیعت جالب و کوهستانی و راه صعبالعبور را از جاذبههای این بقعه دانست و گفت: روستای چنشت که این بقعه متبرکه در آن واقع گردیده از روستاهای دیدنی و هدف گردشگری شهرستان سربیشه است.
وی با بیان اینکه اوقاف در امر خدمت رسانی به مسافرین و زائرین درحوزه شهرستان با توجه به ظرفیت موجود نقش پررنگی داشته است، عنوان کرد: طرح آرامش بهاری از طرحهای محوری اوقاف است که در آستانه سال نو در جوار امامزادگان با هدف استفاده زائرین، مجاورین و مسافرین از فضای معنوی و ملکوتی آنها اجرا می شود.
وجود 7 بقعه متبرکه در شهرستان سربیشه
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه سربیشه با اعلام اینکه در شهرستان سربیشه هفت بقعه متبرکه وجود دارد که از این تعداد چهار بقعه متبرکه مجری طرح آرامش بهاری هستند، تبیین کرد: طرح آرامش بهاری در امامزاده سید حامد علوی از 28 اسفندماه لغایت 14 فروردین به همراه برنامههای متنوع فرهنگی و هنری برگزار میشود.
امینی نسب با بیان اینکه احداث هشت باب سوئیت در جوار امامزاده سید حامد علوی روستای چنشت در دست اجرا است، افزود: در راستای اجرای طرح آرامش بهاری یک باب زائرسرا و سه آلاچیق جهت اسکان زائران و مسافران نورزی مهیا شده است.
گزارش: زهرا مهرور
نظر شما