به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مواد معدنی به عنوان زیرساخت ضروری و مهم برای بسیاری از صنایع محسوب می شوند و کشورهای دارنده این منابع دارای اولویت ویژه و ممتازی در این عرصه هستند. کشور ما با داشتن منابع معدنی بیشمار به عنوان یکی از کشورهای برتر در حوزه صنایع و معادن به شمار می رود و از جمله بخش هایی که در سال های اخیر اولویت ویژه را برای کشورمان به همراه آورده است «سیمان» است تا جایی که کشورمان در سال های اخیر جزو صادرکننده های برتر سیمان شناخته شده است.
هزینه تولید سیمان در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی بسیار پائین است در حقیقت، ایران به دلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است از این رو صادرات کشورمان در این حوزه نسبت به سایر کشورها قابل توجه تر است. ایران در صادرات سیمان رتبه اول در منطقه و رتبه ششم در جهان را دارد. صادرات هر تن سیمان نزدیک به ۳۰ دلار ارز آوری برای کشور دارد و در حال حاضر نزدیک به ۱۲ میلیون تن سیمان به کشورهای همسایه و عضو CIS صادر میشود. از سال ۹۰ میزان تولید سیمان سالیانه ۲ میلیون تن افزایش داشته است و به جرات میتوان گفت صنعت سیمان، جزو صنایع بزرگ و تاثیر گذار در اقتصاد کشور است.
در حال حاضر به ۲۸ کشور صادرات سیمان و کلینکر صورت میگیرد. عمده صادرات به کشورهای بنگلادش، عراق، افغانستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه و آفریقا است این در حالی که با برنامه ریزی روی قابلیت های تولیدی کشورمان در حوزه سیمان بر اساس آمار تجارت خارجی بخش معدن وصنایع معدنی در دوره 11 ماهه 97 صادرات زنجیره سیمان به رقم 12 میلیون و 652 هزار تن رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال 96 رشد چهار درصدی داشت.
آمارهای گمرک ایران حاکی از آن است که ارزش صادراتی زنجیره سیمان در دوره مزبور به رقم بیش از 398.4 میلیون دلار رسید که نسبت به 11 ماهه 96 افت 14 درصدی را ثبت کرد.
ایرنا در گزارشی در این باره آورده است: «برابر آمار مورد بررسی در مدت 11 ماهه 97، افزون بر 39.6 هزار تن زنجیره سیمان وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه در سال 96 کاهش 21 درصدی را نشان می دهد. ارزش زنجیره سیمان وارداتی در دوره یاد شده به رقم 30 میلیون دلار رسید که در مقایسه با 11 ماهه 96 کاهش 14 درصدی دارد.
داده های تجارت خارجی بخش معدن و صنایع معدنی در 11 ماهه 97 حاکی از آن است که بیش از 77.1 هزار تن انواع سفال، آجر، سرامیک و کاشی به بازارهای هدف صادر شد که در مقایسه با دوره مشابه در سال 96 کاهش 90 درصدی داشت. ارزش صادرات انواع سفال، آجر، سرامیک و کاشی در دوره مزبور به رقم افزون بر 10.4 میلیون دلار رسید که افت 91 درصدی در مقایسه با 11 ماهه 96 را ثبت کرد .
آمار گمرک ایران گویای آن است که در دوره 11 ماهه 97 بیش از 32.6 هزار تن انواع سفال، آجر، سرامیک و کاشی وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه در سال 96 به میزان 24 درصد کاهش نشان می دهد. ارزش انواع سفال، آجر، سرامیک و کاشی وارداتی در دوره این گزارش افزون بر 98.1 میلیون دلار بود که در مقایسه با 11 ماهه 96 افت هفت درصدی را گواهی می دهد.
صادرات سایر اقلام معدن وصنایع معدنی در دوره مورد بررسی حاکی است، افزون بر هشت میلیون و 808 هزار تن به ارزش بالغ بر یک میلیارد و 255 میلیون دلار انجام شد که در مقایسه با 11 ماهه سال 96 از نظر وزنی 18 و از لحاظ ارزشی 15 درصد رشد نشان می دهد.
برپایه آمارهای مورد بررسی در 11 ماهه سال گذشته واردات بیش از 602.3 هزار تن دیگر اقلام معدن و صنایع معدنی انجام شد که در مقایسه با دوره مشابه در سال 96 به میزان 34 درصد کاهش یافت. ارزش واردات دیگر اقلام معدن و صنایع معدنی در دوره این گزارش بیش از 522.5 میلیون دلار ثبت شد که نسبت به 11 ماهه 96 کاهش 29 درصدی یافت.»
برپایه داده های آماری گمرک ایران در 10 ماهه 96 بالغ بر 24 میلیون و 160 هزار تن مواد معدنی به ارزش یک میلیارد و 771 میلیون دلار صادر شده بود. صادرات مواد معدنی در 10 ماهه 97 نسبت به مدت مشابه در سال 96 از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 16 و 34 درصد کاهش نشان می دهد.
گفتنی است: صنعت سیمان در کشور پس از سال ۸۲ بهبود چشمگیری یافت و برنامه ریزی های صورت گرفته موجب رشد بیش از ۱۰۰ درصدی صنعت سیمان کشور شد به طوری که از سال ۸۳ تا ۹۵ ظرفیت سیمان کشور با ۱۵۶ درصد رشد از بیش از ۳۲ میلیون تن به بیش از ۸۳ میلیون تن در سال رسید این در حالی بود که متوسط رشد ظرفیت و تولید سیمان در فاصله سال های ۸۵ تا ۹۵ به ترتیب برابر با ۴.۶ درصد و ۸ درصد بوده است که با وجود کاهش تولید سیمان در سال های ۹۳ تا ۹۵ ظرفیت تولید این محصول همچنان در حال افزایش است و آمار تولید این محصول در سال 95 بیش از ۵۷ میلیون تن و ظرفیت تولید آن نیز بیش از ۸۳ میلیون تن بوده است.
در حال حاضر کشورمان دارای 75 کارخانه تولید کننده سیمان است و با ظرفیت تولید 3/85 میلیون تن سیمان از نظر ظرفیت چهارمین رتبه را در کشورهای جهان بعد از چین و هند و آمریکا در اختیار دارد و ب اساس پیش بینی های صورت گرفته با تکمیل کارخانجات در دست احداث تا پایان سال 1398 تولید سیمان در کشورمان به 91 میلیون تن می رسد./
نظر شما